Klasik Türk müziğinin başlıca üflemeli çalgısı. Terimin kökeni, “kamış” anlamındaki Farsça nây sözcüğüdür. Çalgının yedi perde deliğinden altısı önde, biri arkadadır. Çalgının üflenen ucunda genellikle manda boynuzundan tornada yapılan bir başpare takılır.
Ney (Fransızca telaffuz: [nɛ̃y], Farsça: نی; Arapça: ناي; diğer dillerde: nai, nye, nay, gagri tuiduk, karghy tuiduk), üflemeli çalgıdır.
Ney üfleyene nayi, neyzen deniyor. Kamıştan yapılmış en eski müzik aleti ney, tek parça dokuz boğumlu kamışın içinin boşaltılıp üzerine, adına "perde" denilen peş peşe yedi delik açılmasıyla yapılıyor.
Ney geçmişimizin izlerini taşıyan ve bizlere ait olan ata mirası olarak kabul edebileceğimiz üflemeli ve nefesli çalgı aletidir. Dini seslendirmeler, ilahiler başta olmak üzere birçok alanda kullanılan bu müzik aleti günümüzde ise birçok müzik türünde sıklıkla yer almaya başlamaktadır.
Ney'in ana malzemesi kamıştır. Ney yapımına uygun kamış bulmak kolay değildir. Çünkü ney yapımı için gerekli olan kısa boğumlu kamışlar pek bulunmamaktadır. Bulunanların çoğu uzun boğumlu ve ince kamışladır. Ney; sarı renkli, sert ve sık lifli kamıştan yapılır.
İlgili 30 soru bulundu
Sümerler'de M.Ö.5000 yıllarından itibaren kullanıldığı sanılan bu saz'a ait elimizdeki en eski bulgu, M.Ö. 2800-3000 yıllarından kalan bugün Ame- rika'da Phledelphia Üniversitesi Müzesi'nde sergilenen ney'dir. Ney'in o dö- nemlerde de dinsel törenlerde kullanıldığı sanılmaktadır.
Mesnevî'nin ilk on sekiz beytinde öyküsü anlatılan neyin farklı kaynaklardaki tanımları şu şekildedir: “Kamıştan yapılan, yedi delikli ve çeşitli cinsleri olan Türk sanat müziği üflemeli çalgısı. Ney çalan sanatçıya “neyzen” denir.
Ney, Türk musikisinin ve tekke musikisinin vazgeçilmez sazıdır. Neydeki yedi delik tasavvufta 'yedi Esmâ' olarak yorumlanır. Ney insan-ı kâmili temsil eder. İnsan-ı kâmil; bazı zorluk ve mertebelerden geçerek olgunlaşmış insandır.
Bir oktav aralığında 13 çeşit ney bulunmaktadır. Aşağıdaki tabloda detaylı şekilde inceleyebilirsiniz. **Bu neylerin dışında, günümüzde “Davud Nısfiye, Şah Nısfiye, Mansur-Şah Mabeyni Nısfiye ve Mansur Nısfiye Ney” de kullanılmaktadır.
Hem çalması hem de öğrenmesi en zor olan üflemeli çalgılar arasında yer alan ney, son derece emek ve çaba isteyen bir müzik aletidir.
Ney'in tarihçesinde bu önemli bir noktadır ve ney Tasavvuf'un simgesi olmuştur adeta. Üflemek tabiri bu mistik yaklaşımdandır. Bu bağlamda Kur'an-ı Kerim'de de insanın yaratılışı ile alakalı olarak, Allah'ın insana kendi ruhundan üflemesinden söz edilir ki en büyük dayanak noktası da budur.
Boyu ney'den daha kısa ve kalın olup, beş, altı veya yedi boğumlu bir kamıştan açılmış- tır. Ney'den en önemli farklılığı üzerindeki delik sayısının sekiz adet olmasıdır.
Asıl adı Mehmet Tevfik Kolaylı olan şair Neyzen Tevfik, ney üflemedeki mahareti nedeniyle Neyzen olarak bilinir. Babası, Darulmuallimin okulunun ilk mezunlarından Hasan Fehmi Efendi'dir. Neyzen Tevfik de iyi bir medrese eğitimi almış, Mısır sürgünü sırasında Ezher Üniversitesi'nde eğitimini sürdürmüştür.
Ney, tarih sahnesinde yaşanan gelişmeleri ve farklı duyguları ifade etme aracı olmuştur. İnsanların yaşadığı farklı hissiyatların özgün bir biçimde dışa vurumunu sağlayan üflemeli bu enstrüman, şenliklerde ve matem günlerinde toplumun duygularına hitap etmektir.
Ney, başta tasavvuf müziği olmak üzere pek çok farklı tür için vazgeçilmez bir çalgıdır. Klasik Türk müziğinde de önemli bir yere sahiptir. Bu enstrümanı çalan kişilere ise neyzen adı verilir. Neyin yumuşak ses tonu ve üflemeli bir çalgı olması, huzur veren müzik türlerinde öne çıkmasını sağlar.
Dudak yapısı ney üflemeye uygun olan kişiler çok kısa süre içerisinde ney çalmayı öğrenirken dudak yapısı ney üflemeye uygun olmayan kişilerde bu süreç 2-3 aya kadar çıkabilmektedir.
Farsça'da “kamış” anlamına gelen “nây” sözcüğü, Türkçe'de uzun süre bu şekilde kullanıldıktan sonra “ney”e dönüşmüştür. Ney üfleyenlere “neyzen” veya “nâyî” denir (Devellioğlu, 1990, 970; Olgun, Drahşan, 1970, 305). Kamıştan yapılmış müzik aletlerinin en eski örneklerine Mezopotamya'daki kazılarda rastlanmıştır.
Ney, en yüksek sembolik ifadesini tasavvuf düşüncesinde bulmuştur. Tasavvuf fikrinde ney doğrudan insanı sembolize eder. Öyle ki neyin yedi deliği insan vücudundaki deliklere benzetilmiş, dokuz boğumu insanın ana rahminde geçirdiği dokuz ayla ilişkilendirilmiştir.
Ney'e yüklenen bu vasıflar, aşağı-yukarı benzer vasıflardır. Ortak vasıf, Ney'in “İnsân-ı kâmil”i temsil ediyor olmasıdır. “Nefsânî arzulardan kurtulmuş, nefsini yok etmiş, ilâhî sevgi ile dolmuş kâmil insanın sembolüdür. Ney, kamışlıktan ayrı düştüğü için inlemektedir.
Kopuz, en eski Türk halk çalgısı olarak bilinmektedir. Ancak kopuz adıyla anılan farklı çalgılara rastlanmaktadır. Şu anda hâlâ Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya'da kullanılmaktadır.
NEY ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Kamış kendi halinde kurumuş olmalı, yakılmış ya da güneşte kurutulmuş olmamalıdır Eğer ki yakılmışsa; kamış üzerinde kahverengi siyah olarak ateş izleri belirgindir. Güneşte kurutulmuş ise;kamış sarıdan ziya de beyaz bir renk almıştır.
Türkiye'nin İlk Kadın Neyzeni Burcu Karadağ!
Ney, bildiğimiz saz kamışından yapılır. Ancak bu kamışların Kargı Kamışı (Arundo Donax) olması gerekiyor. kaynağı olarak da kullanılmaktadır. Ayrıca, kimyasal içeriği ve lifsel özelliklerinden dolayı potansiyel olarak selüloz ve kağıt endüstrisi ile kompozit levha üretimi için uygun bir hammadde özelliği taşımaktadır.
üflenebilen en küçük Ney olan Kız Nısfiye Neyden başlayabiliriz. Yaklaşık 350 milimetre uzunluğunda olan bu Ney üflenebilen en küçük Neydir. Bu Neyin tonu Porte üstü Si perdesidir. Kız Nısfiye Neyden daha küçük Neylerin icrasına parmaklarımız izin vermez.
Ney'i ilk defa Mezopotamya'da Sümerler kullanmıştır. Sümer toplumunda M.Ö. 5000 yıllarından itibaren kullanıldığı sanılan bu çalgıya ait elimizdeki en eski bulgu, M.Ö. 3000-2800 yıllarından kalan, bugün Amerika'da Philadelphia Üniversitesi Müzesi'nde sergilenen ney'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri