Nicel anlam: Bütün farklı kavramların sayılabilen, ölçülebilen ve azalıp çoğalabilen özelliklerini anlatan yapıya nicel denmektedir. Yani maddi açıdan tüm fiziksel unsurların kavram noktasında gösterdiği unsur nicel olarak bilinmektedir.
TDK'ya göre nicelik, varlıkların, ölçülebilen, sayılabilen ve gözlemlenebilen tüm özellikleri anlamına gelir. Bir şeyin nicel özellikleri herkesçe doğru kabul edilir çünkü yoruma değil ölçüye ya da sayıya dayalıdır. Nicelik örnekleri: 1- Benim boyum 1.72, arkadaşımın boyu ise 1.76.
Nicel Anlamlı Kelimeler Kavramların sayılabilen, ölçülebilen, azalıp çoğalabilen özelliklerini gösteren sözcüklere nicel anlamlı sözcükler denir. Örnek(ler) » Bu binadaki dairelerin oldukça geniş odaları var. » Ağacın uzun dallarını testereyle kestim.
Bir ismin özelliğini, niteliğini, kalitesini, değerini, rengini, şeklini gösteren ve onu niteleyen anlamlara nitel anlam denir. Herhangi bir şeyin ya da durumun ne gibi özelliklere sahip olduğunu ya da nasıl olduğunu anlatan kelimeler de diyebiliriz. Nitel anlam soyut kelimeleri kapsar.
Herhangi bir şeyin sayılabilen, ölçülebilen ve artıp azalabilen durumunu ölçen sözcükler nicel olarak ifade edilir. Özellikle matematiksel ölçüm çeşitleri üzerinden ele alınan ve tam olarak miktarı ortaya çıkarabilen maddeler için kullanılır.
İlgili 22 soru bulundu
Nitel ve nicel veriler arasındaki temel farklılıklar
Niteliksel ve niceliksel veriler arasındaki temel fark noktaları aşağıda belirtilmiştir: Nesnelerin sınıflandırılmasının niteliklere dayalı olduğu veri türüne nitel veri denir. Sayılabilen, sayı ve değerlerle ifade edilebilen veri türüne ise nicel veri denir.
“Kaç kişi?”, “Ne sıklıkla?”, “Ne kadar?” gibi sorular sorduğumuzda nicel verilere atıfta bulunuyoruz. Bu veriler matematiksel teknikler kullanılarak doğrulanabilir ve rahatlıkla değerlendirilebilir.
Nitel araştırmaların, literatürde sık sık sözü edilen altı özelliği vardır: (1) doğal ortama duyarlılık, (2) araştırmacının katılımcı rolü, (3) bütüncül yaklaşım, (4) algıların ortaya konması, (5) araştırma deseninde esneklik, (6) tümevarıma dayalı analiz.
Nicel Veri : Bir deneyin sayılabilir, ölçülebilir özelliğini veren verilerdir. Sürekli nicel veri ve kesikli nicel veri olmak üzere iki türü vardır. l) Sürekli nicel veri: Ondalıklı değerler alabilen, ölçüm sonucu elde edilen verilerdir.
Nicel araştırmalar, mevcut durum ve olgular hakkında bilgi sahibi olmak için sayısal değerlerin objektif ve sistematik bir şekilde gözlemlenerek ölçüldüğü ve yapılan ölçümlerin tekrarlanabildiği süreci kapsayan araştırmalardır (Burns ve Grove, 1993).
Somut ve soyut anlamlı sözcükleri çalışırken nelere dikkat edilmelidir? Öncelikle sözcüklerin beş duyu organımızdan herhangi birine hitap edip etmediğine bakılmalıdır. Eğer beş duyu organımızdan birini ele alıyorsa sözcük somut, ele almıyorsa soyuttur.
Söylenişte tekil olmasına rağmen anlamca geniş kapsamlı olan sözcüklere genel anlamlı sözcükler; anlamca daha dar kapsamlı olan sözcüklere ise özel anlamlı sözcükler denir.
Yakın Anlamlı Cümleler Eş anlamlı cümlelerde, biri diğerinin yerini tutabilecek iki cümle söz konusu idi. Yakın anlamlı cümlelerde ise aynı özü, aynı ruhu taşıyan iki cümle vardır. Örnek(ler) » Hayatını insanların mutluluğuna adamıştı. » İnsanları mutlu etmek için ömür boyu çalışmaktan zevk aldı.
Nicelik belirteçleri, dilde ve mantıkta nesnelerin miktarına veya büyüklüğüne atıfta bulunulan temel araçlardır. Bu araçlar, "hiçbir", "bazı", "birkaç" "tüm", "her ikisi" veya "çok" gibi belirteçlerle ifadeye ya da önermeye sınır koymaktadır.
Nicel anlam: Bütün farklı kavramların sayılabilen, ölçülebilen ve azalıp çoğalabilen özelliklerini anlatan yapıya nicel denmektedir. Yani maddi açıdan tüm fiziksel unsurların kavram noktasında gösterdiği unsur nicel olarak bilinmektedir.
Nicelik, öbeksel ya da bireyli yapıların bir özelliğidir. Nicelikler, "az", "çok", "eşit" tanımlarıyla, bir ölçüt temel alınarak karşılaştırılırlar. Nicelik, felsefenin konusu olmuş birçok temel sınıflandırmadan biridir.
Nicel veriler (ne):
Kalıpları, ortalamaları ve korelasyonları analiz etmek için sayısal ve istatistiksel veriler sunar. Geniş çaplı örnek boyutlarından veri toplayarak bulguların genellenmesini mümkün kılar. İstatistiksel anlamlılık oluşturur, ölçümlerin zaman içindeki seyrini takip eder ve hedeflerle kıyaslama yapar.
Eğer değişkenin özelliği sayı ve miktar olarak açıklanabiliyorsa buna nicel değişken denir. Zeka puanı, yaş, hız, uzunluk ve ağırlık ölçüleri birer nicel değişkendir.
Nicel İstatistikler, nesneleri veya durumları tanımlamak için sayısal veriler kullanarak çalışır. Yukarıdaki paragrafta belirtildiği gibi, bir otoparktaki araç sayısı gibi niceliksel istatistikler nominal olabilir. Nicel, birinci ve ikinci sıra gibi sıra değişkenleri tanımlamak için de kullanılabilir.
Nitel veri ise sayısal olarak ifade edilemeyen, ölçülemeyen fakat sınıflanabilen ya da sıralanabilen veri türüdür. Nitel veriye örnek olarak cinsiyet, saç rengi, ordu rütbeleri verilebilir.
Nitel ve nicel veriler arasındaki farkı anlamak oldukça kolaydır. Nitel veriler, özelliklerin tanımında sayılara yer vermezken, nicel veriler tamamen sayılarla ilgilidir. Pasta turuncu, mavi ve siyah renktedir (kalitatif). Dişilerin kahverengi, siyah, sarı ve kızıl saçları vardır (niteliksel).
Nitel veri analizi, matematiksel olmayan ve daha çok sosyal bilimler alanlarında tercih edilen sayısal olmayan verileri elde etmek için kullanılan bir analiz yöntemidir.
Nicel Araştırma Özellikleri
Deneysel ölçümler ve anket gibi yöntemler kullanılır. Sayısal veriler toplanarak analiz edilir. Büyük örneklem gruplarla çalışır ve genelleme yapar. Standart yöntem ve ölçüm verileri kullanılır.
Nicel gözlem, öncelikle sayılara ve değerlere odaklanan nesnel bir veri koleksiyonudur – “bir nicelikle ilişkili, niceliğe ait veya nicelik açısından tasvir edilen” anlamına gelir. Nicel gözlem sonuçları, istatistiksel ve sayısal analiz yöntemleri kullanılarak elde edilmiştir.
Veriler; ölçme, sayım, deney ve gözlem gibi veri toplama teknikleri ile elde edilir. Ölçüm ve sayım gibi tekniklerle toplanan veriler sayılarla ifade edildiğinden nicel veri, deney ve gözlemlerle elde edilen ve sayı belirtmeyen veriler de nitel veri olarak adlandırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri