Ecemiş Suyu, Ulu Irmak önemli akarsulardır. Niğde ilinin Merkez ilçe, Altunhisar, Bor, Çamardı, Çiftlik ve Ulukışla olmak üzere 6 ilçesi mevcuttur.
Niğde iline bağlı 1'i il merkezi olmak üzere 6 ilçe bulunmaktadır: Niğde (İl merkezi) Altunhisar. Bor.
10.000 yıldan beri varlığı bilinen ve tarihin akışı içerisinde pek çok uy- garlığa ev sahipliği yapan Niğde, bu medeniyetlerin izlerini günümüze kadar taşımış tarih, kültür ve sanat şehri olup, medeniyetlerin yaşadığı ve yaşatıldığı kadim bir kenttir. Niğde'nin antik adı “NAHİTA”dır.
Niğde'ye bağlı 6 ilçe, bu ilçelere bağlı 23 belde ve 132 köy bulunmaktadır.
NİĞDE'DE MAHALLE SAYISI 14 OLDU.
İlgili 33 soru bulundu
Aksaray, Nevşehir, Mersin, Adana, Kayseri ve Konya illerine komşu olan Niğde, güneyde Bolkar dağları ile İçel ilinden, güneydoğu ve doğudan Aladağlar'ın oluşturduğu doğal sınırlar ile de Adana ilinden ayrılır.
Zayıf bir rivâyete göre de Niğde ismi, ilk çağ isimlerinden “Cadyna”dan gelmektedir. İslâm müelliflerinin eserlerinde ise Niğde için “Nekidâ”, “Nekide” olarak bahsedilir. Bu kelime zamanla “Nikede” şeklinde telaffuz edilmiş, Selçuklular bu şehre “Nigde” (Niğde) ismini koymuşlardır.
Niğde'nin Merkez ilçesine bağlı tek Alevi köyü olan. Kömürcü Köyü.
Niğde merkez ilçe nüfusu 2020 istatistiklerine göre 230.776 kişidir.
Atatürk ve onun kurduğu Cumhuriyeti gönülden benimseyen, her zaman onun devamını destekleyen ve desteğinin devam ettiren illerin başında gelen Niğde ili, Cumhuriyetin ilanını top atışıyla kutlayan ilk ildir. 1923 yılında Niğde il olarak cumhuriyet idaresine bağlanmıştır.
Esen Bey, Eretna Hükümdarı Hükümdarı Gıyaseddin Mehmed Bey'in (1352-1365) oğlu II. Eretna'nın oğludur (Özkarcı, 2001: 150). Eretna Bey'in ölümünde sonra Eretna Devleti'nde baş gösteren iç çekişmelerden istifade eden Karamanoğlu Ali Bey 1366-1367 yılında Niğde'yi ele geçirmiştir.
Yırtıcı kuş beslemeyi günümüzde de yaşatmaya çalışan Niğdeli Barlas Potukönen, yırtıcı kuşlara olan merakını çocukluğundan beri sürdürüyor. Niğde'nin Bor ilçesinde yaşayan Potukönen, 7 tane doğan besliyor.
Niğde, yaşamın ekonomik, ulaşımın sorunsuz olması, barınma imkânlarının yeterliliği, halkın öğrenciye sıcak yaklaşımı ve her konuda kolaylık göstermesi, suç oranının düşük olması, sakin ve güvenilir sosyal yapısı ile üniversite öğrencileri açısından oldukça cazip bir kenttir.
Kuzeydoğusunda Niğde, doğuda Çamardı, batıda Ereğli ve Karapınar, güneyde Ulukışla, kuzeyde ise Aksaray ve Altunhisar ile çevrilidir. Kuzeybatısında Hasan Dağı, Okçu Dağları; doğusunda Aladağlar ve Demirkazık Tepesi yükselir.
Tunceli Alevileri
Tunceli, %80-%85 oranla Türkiye'nin diğer illerine nazaran en çok Alevi nüfusunu barındıran şehirdir.
Üçte biri İstanbul bölgesinde yaşayan Alevilerin daha sonra en yoğun olarak bulundukları yöreler arasında Ankara, Adana, Balıkesir, Eskişehir, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal, Ardahan şehirleriyle, İç ve Doğu Anadolu'da yer alan Erzincan, Sivas, Tunceli, Tokat ve Kahramanmaraş'ın ilçelerinde gelmektedir.
Sekiz ilçesi ve yüzü aşkın köyü ile Aksaray, 4.589 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahiptir. İlde Alevi-Bektaşi inanç sistemine mensup, içerisinde Gaziemir ve Bozcayurt köylerinin de bulunduğu (birisi kasaba) sekiz yerleşim yeri vardır.
Niğdelilerin en çok yaşadığı şehir ilk sırada 100 bin 242 ile İstanbul yer alırken, İstanbul'u 54 bin 068 ile Ankara izliyor.Niğde olmak üzere Türkiye'nin 81 ilinde toplam 660 bin 770 Niğdeli yaşıyor.
Çavdarda 43 bin ton ile birinci, (Türkiye'nin % 16'sı) Beyaz Lahanada 131 bin ton ile ikinci, (Türkiye'nin % 20'si) Elmada 573 bin ton ile üçüncü, (Türkiye'nin % 11'i)
Fetihten sonra bölgeye Kayı Boyuna bağlı Bayat, Emen ve Badak aşiretleri yerleştirilmiştir.
İç Anadolu Bölgesi'nin en güzel şehirlerinden biri olan Niğde'de konaklamak isteyenler için kent otelleri, butik oteller ve pansiyonlar yıl boyunca hizmet vermektedir. Eğer Niğde'nin tarihî güzelliklerini yakından görmek ve kültür gezisi yapmak isterseniz Niğde merkezde konaklamanızı tavsiye ederiz.
1933 yılında Aksaray ilinin kapatılmasıyla yeniden Niğde ilinin bir ilçesi oldu. Daha sonra 1989'da çıkarılan 3578 sayılı kanunla Aksaray ilinin yeniden kurulmasıyla bu ilin merkez ilçesi konumuna geldi. Ağaçören: TÜİK verilerine göre 2022 yılı itibariyle ilçenin nüfusu 7.577 ve rakımı 1.100 dür.
Niğde'nin kuzeybatısında, Konya'nın doğusunda, Ankara'nın güneydoğusunda yer almaktadır. 433.055 nüfusa (2022) ve 7.659 km² yüz ölçümüne sahiptir. 2022 yılında TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 8 İlçe, 22 belediye, bu belediyelerde 157 mahalle ve ayrıca 175 köyü vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri