Nikâh için herhangi bir vakit sınırlaması yoktur. Ancak, düğüne kadar geçici bir rahatlama sağlaması için gerçekleştiren nikâhta sıkıntı vardır. Nikâh ya vardır ya da yoktur. Yüzeysel veya muvakkat nikâh olmaz.
Özellikle kalabalık şehirlerde yaşayan çiftlerin düğünlerine 6 ay kala, nikah başvurularını yapmalarını öneriyoruz. Eğer nikahın düğününde kıyılsın istiyorsan, daha öncesinde başvuru yapman çok doğru değil. Çünkü başvuruda kullanacağın belgelerin geçerlilik süresi 6 ay.
Düğün günü açılış nikah masasında nikah memurunun nikahı kıyması ile başlıyor sonra düğüne başlanılıyor.
Resmi Nikah Olunca İmam Nikahına Gerek Var Mı? Müslümanım diyen insanların, resmi nikah kıydıktan sonra dini nikahlarını da kıymaları gerekir. Bu durum aslında İslami bir uygulamadır. Yasal olarak uygulanması gereken bir şey değildir.
Nikah için yetkili mercilere müracaat edildikten en fazla 24 saat sonra gün almak mümkündür. Her şey tamamlandıktan sonra 2-4 gün içinde nikah kıyılabilir. Ek olarak, "yıldırım nikahı" diye bir durum söz konusu değildir. Belgelerin toplanma süresi düşünüldüğünde, aynı gün içinde evlenmek imkansızdır.
İlgili 32 soru bulundu
Evlendirme Yönetmeliği'nin 42. Maddesi gereği evlenmeye esas olan belgelerin geçerlilik süresi 6 aydır (180 gün). (Evrak düzenlenme tarihi ile nikâhın kıyılacağı tarih arası için geçerlidir.) Mevzuat gereği aynı gün içerisinde nikâh işlemi yapılamaz.
Artık mevzuatta "yıldırım nikahı" diye bir olgu yok. Yıldırım nikahı ve diğer nikah işlem ve başvuruları aynıdır. Belgeler tamamlandığı taktirde 2-3 gün içinde nikah işlemi yapılabilmektedir. Hatta erken kalkıp programlı davranırsanız, ertesi gün bile evlenmeniz mümkün!
Nikah için davetli ya da özel bir tören istemeyen çiftler için belediyelerin “oda nikahı” uygulaması bulunuyor. Hafta içi mesai saatleri içinde, belediyenin nikah salonlarında gerçekleşecek ve sadece evlenecek çift ile nikah şahitlerinin katılımının yeterli olduğu törensiz nikah programına oda nikahı adı veriliyor.
Dahası, Türk Medeni Kanunu madde 143'te yer alan “Aile cüzdanı gösterilmeden evlenmenin dinî töreni yapılamaz.” hükmü dolayısıyla, resmi nikâh kıyılmaksızın dini nikâhın kıyılmasının önüne geçilmiştir.
"Evlilik dışı birliktelikler ve 'cinsel özgürlük' adı altında gündemde tutulmaya çalışılan 'serbest yaklaşımlar' ise kadının da erkeğin de saygınlığını ve haklarını korumaktan uzaktır. Meşru ve muteber bir nikah olmadan yaşanan birliktelik, Allah tarafından haram kılınmıştır.
Mazeret izni olarak kabul edilen evlilik (düğün) izni nikah yapılmadan önce kullanılamaz. Yani evlilik (düğün) izni nikahla birlikte başlamaktadır. Nikah için gün alınmış olması, evlilik (düğün) izni talep etmek için gerekli ve yeterli iken nikah için gün alınmasından önce evlilik izni kullanabilmek mümkün değildir.
Genelde evlendirme dairelerinde günün ilk nikahı saat 11:30 gibi kıyılıyor. Bunun öncesinde gelin hazırlıklarının yaklaşık 3-4 saat sürdüğünü düşünürsek, düğün gününüzde hazırlıklarınıza sabah çok erken başlamanız gerekecek.
Geleneksel adıyla gerdek gecesi evlenen çiftlerin ilk kez cinsel birliktelik yaşayacakları zaman dilimine deniliyor. Genellikle düğün ya da nikahtan hemen sonraki gün yaşandığı için “ilk gece” olarak da adlandırılıyor. Yani aslında gerdek, çiftlerin cinsel açıdan birbirini tanımaya başladıkları zamandır diyebiliriz.
Düğün hazırlama yollarına dikkat edilerek iyi bir bütçeyle yapılması mümkündür. Karamsar olunmaya gerek yoktur. Eğer çiftler isterse ve 1 ay içinde hızlı ve planlı bir şekilde olursa 1 ay düğün yapmak tabii ki mümkündür.
Düğün hazırlıkları çiftler evlenme kararı aldıktan sonra düğün hazırlıklarına başlanılır. Söz ve nişan bittikten sonra düğüne 2 ay öncesinden hazırlıklara başlanmalıdır. Düğün için ilk önce ne zaman olacağını her iki aile kararlaştırmalıdır. Kararlaştırdıktan sonra düğün tarihi belirlenmelidir.
Evlenme kültüründe nikâh öncesi işlemlerden birisi de nişan yapılmasıdır. Aile hayatının ilk adımlarından birisi olan kız talebinden (hıtbeden) sonra, söz alma ve arkasından nişan töreni gelir.
Zifaf olmadan boşamanın hükmü nedir? Nikâh kıyıldıktan sonra henüz zifafa girilmeden yapılan boşama geçerlidir. Bu durumda bir bâin talâk meydana gelir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/233). Boşayan erkek, boşadığı eşine tekrar dönmek isterse, ancak yeni bir nikâhla dönebilir.
Mehir olarak isimlendirilen armağan, evlenme anında ya da devamında, ya da evliliğin sona ermesi halinde kadına verilebilir. Mehr-i muaccel (nikah sırasında ödeme) veya mehr-i müeccel (sonraki bir tarihte ödeme) olarak mehir kararlaştırılabilir.
Evlenecek erkek, kızın vekâletini alarak, kızı tanıyan şahitlerin yanında nikâh yapabilir.
HAFTA İÇİ MESAİ DIŞI RESMİ NİKAH ÜCRETİ 150,00 TL. 170,00 TL. HAFTA SONU RESMİ DAİRE NİKAH ÜCRETİ 250,00 TL. 270,00 TL. DIŞ NİKAH ÜCRETİ 400,00 TL. 420,00 TL. 2.
İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan yeni genelgeye göre, koronavirüs tedbirleri kapsamında düğünlerin oturma düzeni, maske, mesafe ve temizlik kuralları ile nikah merasimi şeklinde en fazla bir saat içerisinde yapılacak. Nikah törenleri arasında en az 20 dakika süre şartı olacak.
Hz. Peygamber (s.a.s.) ile Hz. Âişe (r.a.) iki bayram arasında yer alan Şevval ayında evlenmişlerdir (Müslim, Nikâh, 73 [1423]). Şartlar ve imkânlar müsait olduğu zaman senenin bütün günlerinde ve günün her saatinde düğün yapılabilir, nikâh kıyılabilir. Yani nikâh için belli bir zaman ve vakit yoktur.
Önce kadına, sonra erkeğe üçer defa "bu kadını/erkeği kabul ettin mi" diye sorar. Şahitlerin huzurunda bu nikahı gerçekleştirir. Nikahtan sonra nikah duasını okuyarak töreni sonlandırır.
1- TC.Nüfus Cüzdanı (Fotoğraflı) / TC.Kimlik Kartı : Kimlik kartı aslı'nın ibraz edilmesi zorunludur. (Diğer kurum kimlik kartları, Pasaport, Ehliyet vb. belgelerle kimlik kartında evli ibaresi yazan boşanmış olan çiftlerin yenilemediği kimlik kartları ve eski nüfus cüzdanları ile başvuru kabul edilmez.)
Doğru olan da budur. Çiftlerden birinin tek başına nikah için müracaatta bulunması söz konusu değildir. Bu tür başvurular belediyelerin nikah memurlukları tarafından kabul edilmez. Çiftlerden birinde, evlenilecek olan kişinin vekaleti varsa, bu durumda çiftlerden biri de gerekli müracaatta bulunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri