Sigaranın haram olduğuna dair kesin bir hüküm bulunmadığı için, sigara içen kimselerin arkasında namaz kılmak mekruh olur diye bir kaide getirilemez.
Sigara içen kişinin namazda imamlık yapması uygun olmaz; ancak kendisi gibi sigara veya daha kötüsünü içen kişilere imamlık yapabilir. Fakat siz de namazda onlardan ayrılarak tek başınıza namaz kılmada hatalısınız.
SİGARA İÇMEK ABDESTİ BOZAR MI? Diyanet'in konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Ancak, sigaranın sağlığa zararlı olması, abdesti bozması için gerekçe teşkil etmez. Fıkıh kitaplarında, detayları ile sıralanan 'abdesti bozan şeyler' arasında sigara içmek yer almamaktadır" ifadeleri yer alır.
Sigara veya tütün Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz veya müctehid imamlar döneminde bulunmadığı için, hakkında Âyet-i Kerime, Hadis-i Şerif veya müctehidlerin bir sözü yoktur. Bu bakımdan sigara hakkında, ortaya çıkışından bu yana fukahanın mübah, mekruh ve haram şeklinde farklı görüşleri olmuştur.
Bazı alimler; sigaranın "tahrimen/harama yakın mekruh” olduğunu söylemişlerdir. Günümüzde bir çok alim ve fetva meclisi, kişinin kendisini tehlikeye atmama ve öldürmeme, başkalarına zarar vermeme, zararı giderme, sağlığı koruma yönündeki temel ilkeleri esas alarak sigaranın haram olduğu görüşündedir.
İlgili 34 soru bulundu
“Sigara mekruhtur!”
01.01.2020 Pazar günü atv ekranlarında yayınlanan Nihat Hatipoğlu ile Kur'an ve Sünnet programında, sigara içmenin hükmü ele alındı. Küçük bir izleyicinin sosyal medyadan sorduğu "sigara sorusu" üzerine Hatipoğlu 'haram' kelimesinin çok ağır bir kelime olduğunu söyledi.
Vücuda giren nikotinin ne zaman atılacağına dair bir bilgiye sahip değiliz. Ancak bir günahtan tövbe etmek için beklenilmez. Bu nedenle sigarayı bırakmak isteyen bir insan hemen terk etmelidir. Ayrıca tövbe etmek için kırk gün beklemek diye bir durum da yoktur.
Sigara içmenin tarihi, M.Ö. 3000'li yıllara dayanır. Eldeki veriler, o tarihlerde Mısırlılar ve Güney Amerika'daki Maya Hintlileri arasında dini ve resmi törenlerde, büyü ve sihir olarak kurutulmuş bitkilerin yakıldığını ve tütsü olarak kullanıldığını göstermektedir. Tütünü ilk kez tüttürerek içenler Kızılderililerdir.
Sigara veya tütünün haram olduğuna dair bir ayet yoktur. Sigaranın haram olduğunu savunanlar da sigara veya tütün anlamına gelen bir kelimenin Kur'an-ı Kerim'de geçmediğini kabul etmektedirler. O hâlde sigara içilmesi şâri'-i mübin tarafından haram kılınmamıştır.
Nikotin beyinde kimyasal ve biyolojik değişiklikler yapar. Dopamin adlı norötransmitterin salgılanmasını sağlar. Dopamin içiciye haz verir, konsantrasyonunu arttırır, enerji düzeyini yükseltir. Bu nikotinin pekiştirici etkisidir yani kişiler bu etkiyi elde etmek için maddeyi arzularlar.
Sigara içmek, tütün kullanmak, nargile içmek abdesti bozar mı sorusu sıkça sorulmaktadır. Sigara içmek, tütün ürünleri kullanmak abdest bozmaz.
İçki içip sarhoş olan kimsenin kırk gün namazı kabul olunmaz o durumda ölürse de kâfir olarak ölür.” (Nesai) Ebû Hüreyre'den (ra) rivayet edildiğine göre; Resulullah (asm) şöyle buyurmuştur: ”Kim dünyada içki içer (de tevbe etmeden ölür)se, o kimse ahirette içki içmeyecektir."
Bu itibarla haram olmakla birlikte alkol alan veya uyuşturucu kullanan kişi, ne dediğini bilemeyecek kadar sarhoş değilse, bir başka ifadeyle ne yaptığını ve ne okuduğunu bilecek düzeyde bir bilince sahipse namazlarını kılması gerekir. Bunun için belirlenmiş bir süre yoktur.
Genç: Sigara israf ve zararlı olduğu için haramdır. (İsraf haramdır) ve (Kendinizi tehlikeye atmayın) âyetleri bunun delilidir.
Bununla beraber fasıkın arkasında namaz kılmak mekruh sayılır. Fasık ve bid'atçı kimselerin imamlığına gelince; içki, kumar, faiz, yalan ve gıybet gibi fiilleri işleyen kimselere fasık denir. Bu arada toto, piyango da birer kumar olduklarından, bunların haram olduğunu bile bile işleyen kimselere de fâsık olur.
Sigara dumanı bile cindir. Sigara içen ise dişleri temiz fırçalayınız ve abdestli al ve dua edilir. -Allah kabul etsin ve Allah sizi sevsin yeter Allah çok iyidir.
Bâzı âlimler, tütünün mubah olduğunu söylemişlerdir. Bunu söyleyenler, tütünün zararı olmadığını ve Şâri' (Şeriatı koyan, yani Allah) tarafından yasaklanmadığını ileri sürmüşlerdir.
Erbaş, “Alkol ve uyuşturucu neyse sigara da odur” ifadelerini kullandı Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Ali Erbaş sigaranın haram olduğunu dile getirerek, "Alkol ve uyuşturucu neyse sigara da odur" dedi.
Sperm sayısı, hareketliliği, kalitesi ve spermin genetik yapısının hasar görmemesi için sigara kullanımından uzak durmak gerekiyor. Sigaranın içinde bulunan zararlı maddeler, sperm oluşumuna hasar veriyor. Sigara içen ve çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin doğal yollarla bebek sahibi olması zorlaşıyor.
Eğer hastada sigara kullanımı varsa akciğer filmi bulanık görülür dolayısıyla bronşlar dolu görünür. Temiz bir akciğer filmi ise dumansızdır ve nettir. Akciğer grafisi hayat kurtarır.
çok yerinde bir tespit. yapılan klinik çalışmalar sigaranın gerçekten zekayı geliştirdiğini kanıtlamıştır. henüz olayın mekanizması tam olarak bilinmekle birlikte nikotinin beyin kökünü uyararak sinaptik bağları güçlendirdiği düşünülüyor. aynı zamanda yapılan istatiskiki araştırmalar çerçevesinde sigara tiryakilerinin ...
Nikotin reseptörleri ortalama 45 dakikada duyarlı hale geliyor. Günde bir paket sigara kullanan kişi, ortalama 16 saat uyanık kaldığı var sayıldığında 45 dakikada bir dal sigara kullanırsa toplam 20 dal sigaraya ihtiyaç duyacaktır. Muhtemelen sigara paketlerinde 20 dal sigara olmasının nedeni de budur.
Bol bol limon, domates ve kayısı tüketin
Sigara içenlerin ve dumanına maruz kalanların mutlaka öncelikli olarak portakal, kivi, limon, mandalina, domates, kuşburnu, havuç, kayısı ve yeşil yapraklı tüm sebzeler ve meyve tüketimlerini de artırmaları yaşam kaliteleri için mutlaka gerekli.
Sigara kilo aldırır mı ve sigara kilo verdirir mi soruları sigara tiryakileri tarafından sıkça sorulan sorular arasında. Sağlığa çok zararlı olan sigaranın sağlıklı beslenmede yeri yoktur. Ayrıca kilo alıp vermeye direkt etki etmesi de mümkün değildir.
Çoğu kişi için en yoğun belirtiler birkaç günle birkaç hafta arasında geçer. Yoksunluk belirtileriyle mücadele etmek, daha iyi hissetmene yardımcı olacak ve seni zor anlara hazırlayacaktır. Yoksunluk hisleri genellikle sigaranın bırakıldığı ilk haftada en yoğun seviyelerinde olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri