Arz-ı mev'ud'un hudutları Tevrat'ta Nil ile Fırat nehirleri arasındaki coğrafya olarak gösterilmiştir.
Fırat Nehri sırası ile; Erzincan, Sivas, Tunceli, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa il sınırını belirledikten sonra Suriye, daha sonra Irak topraklarına girer. Irak'ta denize uzak olmayan bir noktada Dicle Nehri ile birleşerek Şatt'ül-Arab'ı oluşturur ve Basra Körfezi'ne dökülür.
Dicle, eski Mezopotamya sınırını meydana getiren ırmaklardan biridir. Uzunluğu Fırat'tan daha kısa olmakla beraber suyu daha çoktur.
Dünyanın en uzun nehri olan ve Uganda'daki Victoria Gölü'nden başlayan Nil Nehri 6700 km'lik yolculuğunu Mısır'ın Akdeniz kıyılarına dökülerek sonlandırır.
Nil havzasında 11 Afrika devleti bulunur. Bu devletler güneyden kuzeye doğru sırayla Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Tanzanya, Burundi, Ruanda, Kenya, Uganda, Güney Sudan, Etiyopya, Eritre, Sudan ve Mısır'dır.
İlgili 39 soru bulundu
Fırat Nehri'ne Siyanür Sızdırılması Hakkında
Siyanürün su kaynaklarına sızdırılması, içme suyu kaynaklarının kirlenip zehirlenmesine, canlıların ölümüne ve sulanan tarım alanlarının zarar görmesine sebep oluyor.
Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak'ta son 4 yılın ağustos ayındaki en yüksek debisi ölçüldü.
İmranlı ilçesindeki Kızıldağ'ın güney yamaçlarından doğup; Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum ve Samsun illerinden geçerek Karadeniz'e dökülen 1355 kilometrelik mesafesi ile Türkiye'nin en uzun nehri olan Kızılırmak'ta kuraklık nedeniyle debisinde gözle görülür şekilde düşüş yaşanıyor ...
2012 yılında Maden Teknik ve Arama Enstitüsü tarafından yapılan incelemeler sonucunda Elazığ'ın Keban ilçesindeki Fırat Nehri'nin Batı sahasında 40 bin 700 ton görünür, 10 bin 600 ton da muhtemel altın rezervi bulunduğu açıklandı.
Rivayetlere göre; Büyük Fırat Nehri uçsuz-bucaksız bir çölün kızgın kumları tarafından yutulur ve bu çölün altında büyük bir kent olduğu, Fırat Nehri bu büyük kente akmasına rağmen su paylaşımı yüzünden çıkan kavgalar yüzünden her gün yüzlerce kişi ölmektedir.
1- Nil Nehri 6.695 kilometrelik uzunluğu ile dünyanın en uzun nehri olarak biliniyor. 2- Taşıdığı su kapasitesi bakımından dünyanın en büyük nehri olduğu bilinen Güney Amerika'daki Amazon Nehri'nin, Afrika'da bulunan Nil Nehri'nden biraz daha kısa olduğu düşünülüyor.
Şanlıurfa'dan Suriye'ye geçen Fırat Nehri, daha sonra ulaştığı Irak'ta yine kendisine paralel akan Dicle Nehri ile "Şattül Arap" denilen bölgede buluştuktan kısa bir süre sonra ise Basra Körfezi'ne dökülüyor.
Ülkemiz yüz ölçümünün 1/7' sini kaplayan tarihi Mezopotamya ovalarından geçip Basra körfezine dökülür.
Erzurum'daki Mescit dağlarından çıkarak 376 kilometre sonra Batum'dan Karadeniz'e dökülen ve dünyanın akış hızı en yüksek nehri özelliğini taşıyan Çoruh Nehri, buz tuttu. İspir ilçesinden geçen bölümü buzla kaplanan nehirle ilgili uyarı tabelaları asıldı.
19.220 metreyi aşan derinliğiyle, Kongo dünyanın en derin nehridir. Derinliğini anlayabilmek için, dört adet Niagara Şelalesi'nin birbirlerinin üzerine yığıldığını düşünün.
Bir süre, geniş vadiler arasında bulduğu yolu izleyerek batıya doğru akar. Kayseri ve Nevşehir' i geçtikten sonra Kırşehir dolaylarında kuzeye yönelen Kızılırmak 1.355 kilometrelik yolculuğun sonunda Samsun' un Bafra İlçesinde denize döküleceği Karadeniz ile buluşur.
Araştırmamıza konu olan hadiste ise Fırat nehrinin suyunu çekerek altın madeninden bir dağı ortaya çıkaracağı; bunun üzerine insanların altın için savaşacağı, neticede her yüz kişiden doksan dokuzunun öldürüleceği ifade edilmekte ve müslümanlar meydana gelecek fitneden sakındırılmaktadır.
FIRAT NEHRİ'NDE 40 BİN 700 TON GÖRÜNÜR ALTIN BULUNUYOR - YouTube.
Suya kızıl rengini veren, madenden boşalan mineraller
En önemli kirletici ise Çaltı Çayı kıyısındaki demir madeni atık havuzundan doğrudan deşarjla olduğu bilinmektedir. Nehrin kırmızı, sarı, turuncu renkli olması demir madeni cevher minerallerinden hematit ve limonitten kaynaklanmaktadır.
Ekonomik açıdan, kırmızı nehir, Nil nehrinin sulama ve içme suyu olarak kullanılmasında sorunlara yol açıyor. Alglerin ürediği bölgelerde suyun kalitesi bozuluyor ve bu durum, tarımsal üretimi ve insan sağlığını olumsuz etkiliyor.
Her tarafı çöl olan bu kadim topraklar Nil Nehri ile adeta hayat bulmuştur. Ülkeyi bir baştan bir başa kat eden bu nehir, çölünde ortasında yaşanabilir uzun bir vadi oluşturmuş.
Siyasi anlaşma, adaletsizliğe, ötekileştirmeye ve dışlamaya son vererek toplumsal barışı sağlamayı göz ardı ettiği sürece Mavi Nil Nehri'nden akan kanlar son bulmaz. Yine de Nil'in kollarından biri kırmızı renkte aksa da Nil mavi ve beyaz olarak kalacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri