IEC tarafından tavsiye edilen üç fazlı 208/120 voltluk diğer bir sistemde bu gerilimde çalışan özel cihazlarda kullanılır. Bunun gibi 470/277 voltluk üç fazlı sistemlere de müsaade edilir.
Bundan yola çıkarak; meydana gelen sistem, aralarında 120°'lik faz farkı yani gecikme olan 3~fazlı bir sistem halini alırki bu fazların gerilimleri Türkiyede faz başına 231 Volttur. Ve faz-faz arasındaki gerilim ise bu gerilimin √3 katı yani 400V'tur.
Latinceden gelen mono kelimesi bir veya tek anlamını taşımaktadır. Monofaz, tek faz olarak ifade edilmektedir. Alternatif akım ile birlikte bir faz ve bir nötr hattından meydana gelen elektrik beslemesidir. Ülkemizde 220 volt gerilim tipi olarak bilinmektedir, 50 hz frekansa sahiptir.
Alçak gerilimli dağıtım sistemi tüketicilere üç fazlı ve bir topraklı (nötr) elektrik sağlar; elektrik iki gerilim düzeyinden oluşur. Bunlardan giderek yaygınlaşanı <<fazlar arası 380 V ve faz-toprak arası 220 V >> gerilimidir. << Fazlar arası 220 V ve faz-nötr arası 127 V >> olanı giderek azalmaktadır.
z. 3 fazın herhangi iki fazını ele alalım. Demekki voltajımız bir fazın kok(3) katı oldu. Efektif değerimiz bu durumda 220 * kok3 yani 380 volt oldu.
İlgili 37 soru bulundu
Makinelerde çoğu kez nötr kullanılmamasının sebebi, üç fazın dengeli olması ve vektörel olarak ifade edersek dengeleyici bir güce ihtiyaç duyulmamasıdır. Daire ve ofis tarzı yerlerde ise bu durum tam tersidir. Hiçbir zaman tüm fazlardan çekilen yük eşit olamayacağı için, nötr iletkeni çok değerlidir…
Üç faz birbirine aynı anda temas edeceği için o birleşen yerde enerji sıfır olur.
Elektrik tehlikelidir lütfen uygulama yapmayalım. Koruyucu ekipman olmadan kesinlikle müdahale etmeyelim. Faz nötr arası gerilim farkı 220 volt dur.
İdeal nötr toprak arası gerilim ne olmalı konusunda ise belirlenen aralık 0 volt ile 1 volttur. Fakat ideal olanı 0 volttur. Bazı durumlarda pirizden elde edilen ölçüm sonucu 0.5 volt ya da 1 volt olabilmektedir.
Nötr ve toprak arasında gerilim değeri teoride 0V olmalıdır. Fakat elektrik tesisatının doğru boyutlandırılmaması sonucu veya dağıtım şirketinden kaynaklı olarak bu gerilimler artmaktadır. 2V 3V seviyelerine kadar normal olarak kabul edilebilmektedir.
3 faz sistemi, üç adet faz arasında akım akışını sağlar. Bu üç faz, L1, L2 ve L3 olarak adlandırılır. Bu üç faz arasındaki gerilim farkı nedeniyle, üç faz sistemi ile çalışan cihazlar daha yüksek güçleri elde edebilir. L1 (Active phase) : Bu faz, cihazların güç almaları için kullanılan fazdır.
Tek fazlı gerilimler genellikle 115V veya 120V, üç fazlı gerilimler genellikle 208V, 230V veya 480V'dir.
Amerika'da kullanılan elektrik akımı ise 110 Volt'tur. Türkiye'de ise bu 220 Volt'tur.
Motor eğer bu biçimde çalışmaya devam ederse çok tehlikeli ve istenmeyen bir durumdur. 3 fazla çalışma için yapılan motorlar, 2 faza kalırsa elektrik şebekesinden yüksek akım çeker. Yüksek akım ise sargıları ısıtır. 2 faz enerji uygulanan motorda dönme olmaz ve sargılar çok fazla ısınarak zarar görebilir.
ELEKTRİK MÜH.
3x220V demek 3 tane 220V fazı var demek. tabiki iki faz arası 380 v tur.saygılar...
Üç fazlı sistem, tek fazlı sisteme kıyasla daha az iletken gerektirir. Daha yüksek verime ve minimum kayıplara sahiptir. Ayrıca elektrik yüküne sürekli besleme sağlar. Üç fazın biri bozulursa sistemin kalan iki fazı güç sağlamaya devam eder.
Nötr Nasıl Meydana Gelir
Tüm fazların birleştirilmesi ile nötr uç oluşturulur. 3 tane fazın bir araya gelmesi voltajı 0 yapar, bu da ''nötr''ü ifade eder. Enerji fazdan gelir ve cihaza iletildikten sonra nötr uçtan geri döner. Topraklanmış bir sistemde bu nötr toprağa bağlanır.
faz ucu nötr e değerse sigorta bozuk değilse atar. faz ucu toprağa değerse bina topraklaması sağlamsa sigorta atar.
Nötr Kopması
Birçok kişinin evlerde ve ofiste tek faz kullanıyoruz, nötr koparsa elektrik gelmez dediklerini duyar gibiyim. Elbette nötr kopması, daire veya ofisin tek faz elektrik aldığı yerden olursa elektrik olmaz, çünkü devre tamamlanamaz.
Usta Üye. Sayın Goten bahsettiğiniz bir fazın 220 Volt olması faz ile nötr yani 0 seviyesinin 220 Volt gerilim farkına sahip olmasıdır.
Çok fazlı devrelerde fazlar arası gerilimler U, faz-nötr arası gerilimler V ile gösterilir. Bir elektrik akımının gerilimi voltmetre ile ölçülür. Evlerde kullanılan alternatif akım enerjinin etkin gerilimi 220 Volt, sanayide kullanılan alternatif akımın gerilimi ise 380 Volt' tur.
380 V Avrupa'da kullanılan standart bir sistem olup, sanayi elektriği olarak bilinir. 3 fazlı olarak kullanılmaktadır.
Nötr 3 fazlı sistemin yıldız noktasıdır nötr koptuğu zaman bu 3 fazlı sistem seri bağlı olarak görev yapmaya başlar.bu da nötrün olduğu her yere faz gelir demektir. Nötr koptuğunda faz-faz 380 Volt. gerilim alıcı üzerindeki yüke bağlı olarak dağılacaktır.Bu da dengesiz gerilimlerin gelmesine sebep olacaktır.
Üç fazlı dengeli sistemlerde fazlar arasında 120 derecelik faz farkı vardır. Bu faz farkı döner alan oluşturmak için gereklidir. Yük tarafında oluşan dengesiz yüklenmeler hem açı dengesizliği hem de genlik dengesizliği ortaya çıkarır.
Üç fazlı sistemlerde ise 3 faz akımının vektörel toplamı nötr iletkeninden geri döner. Yani 3 fazda dengeli akım çekiyorsa, faz açıları da eşitse nötr iletkenindeki akım "0" dır. Bu mantıkla nötr iletkeni kesiti faz iletkeninin bir düşük kesiti olarak üretilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri