Nişanlanma, yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça küçüğü veya kısıtlıyı bağlamaz. Bağlamaz ifadesinden anlaşılması gereken, nişanlanmanın maddi yönüdür. Buna göre nişanlanma yaşı olarak belirlenebilecek bir yaş ya da yaş sınırı yoktur.
Nişanlanma Ehliyeti
Kişinin evlenme ehliyetine sahip olması için 17 yaşını bitirmiş olması gerekir. Nişanlanma için ise bir yaş sınırı öngörülmemiştir. Bununla birlikte tarafların nişanlanma ehliyetine sahip olması için ayırt etme gücüne sahip olması gerekir.
Nişanlılık ilişkisi, nişanlanma sözleşmesi ile başlar ve tabii olarak evlenme ile son bulur; fakat, karşılıklı anlaşma ile veya tek taraflı irade beyanı ile sona erdirilebileceği gibi, nişanlılardan birinin ölümü, ayırdetme gücünü sürekli olarak kaybetmesi veya sürekli olarak haklı bir sebebin ortaya çıkması ile de, ...
Nişanlanma, bir aile hukuku sözleşmesi olup, TMK"nın 118'inci maddesinde düzenlenmiş ve şekil şartı koyulmamıştır. Nişanın hukuken geçerli olması için belli bir ritüel içinde yapılmış olması, nişanın duyurulması (ilan edilmesi) ve aile bireylerinin şahitliği çerçevesinde yapılması gerekmektedir.
Nişan ne demek sorusunun hukuki cevabı Türk Medeni Kanunu m. 118'de verilir. Buna göre bir erkek ve bir kadın arasında karşılıklı evlenme vaadi nişanlanmadır (TMK 118). Nişanlanmak, evliliğe atılan ilk adımdır. Nasıl evlilik akdi hukuki anlamda bir sözleşme ise, nişanlanmak da öyledir.
İlgili 23 soru bulundu
Nişan törenleri çiftlerin ve ailelerin isteğine göre bazen dışarıda yapılsa da genellikle kız evinde yapılır. Nişan töreni için mekan tutulacaksa mekanın kiralama ücreti, süslemeler, davetlilere ikram edilecek yemekler gibi masraflar da kız ailesi tarafından karşılanır.
Nişanlılık süresiyle ilgili olarak İslam hukukunda ve geleneklerimiz- de tespit edilmiş sabit bir süre mevcut değildir. Bu süre birkaç gün ile sınırlı olabileceği gibi uzun yılları da içine alabilir.
Nişanlılık süresi 6 ayı, maksimum 10 ayı geçmemelidir. İdeal süre için ise yaklaşık 3 ay diyebiliriz. Altunizade Mah.
Nişan, evlenme yaşına gelmiş kız ve erkeklerin aileleri ve yakın dostları tarafından yörenin örf ve adetleri doğrultusunda evleneceklerine ilişkin bir çeşit söz vermedir. Evliliğe giden yol nişan diğer bir ifade ile "söz kesme" ile başlar, kına ve düğün ile son bulur.
Örneğin, Deniz kenarında kız arkadaşına evlenme teklif eden gencin bu teklifini diğerinin kabul etmesi halinde nişanlanma ortaya çıkar. Buna başka bir kişinin müdahalesine gerek bulunmadığı gibi birilerinin şahit olması da gerekmemektedir. Bu irade açıklaması üzerine nişanlanma denilen hukuki bir ilişki ortaya çıkar.
Söz merasiminde erkek tarafı isteme çikolatası ve isteme çiçeğini karşı tarafa takdim eder. Nişan merasimi ise ailelerin, akrabaların ve arkadaşların bulunduğu daha büyük bir tören olarak kutlanır. Söz merasimi adı üstünde ailelerin birbirine söz vermesidir. Nişan merasimi ise evliliğe giden yol olarak bilinir.
4. Bozucu Şartın Gerçekleşmesi: Bozucu şart gerçekleşirse nişanlılık ilişkisi kendiliğinden sona erer. Örneğin; nişanlı kadının hastalığının iyileşmeyeceğinin anlaşılması durumunda nişanın bozulacağının kararlaştırılması bozucu şarta örnektir.
Nişan Tarihini Göz Önünde Bulundurun
Pek çok çift ortalama 12 ila 18 ay arası nişanlılık dönemi geçirir. Düğün planlamasına hemen geçmek istiyorsanız nişandan yaklaşık bir ay sonra zamanı planlamanız ideal olacaktır.
Nişanlanma, yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça küçüğü veya kısıtlıyı bağlamaz. Bağlamaz ifadesinden anlaşılması gereken, nişanlanmanın maddi yönüdür. Buna göre nişanlanma yaşı olarak belirlenebilecek bir yaş ya da yaş sınırı yoktur.
Nişanlanma akdini yapanların ayırt etme gücüne sahip olması gerekir. Kanunda bir yaş koşulu öngörülmemiştir. Ancak nişanlanma akdinde makul hareket edebilme yaşı olarak cinsel olgunluğa erme koşulu aranmaktadır.
Özlem TÜZÜNER. Olağanüstü evlenme yaşı, Türk Medenî Kanunu'nda düzenlenmiştir. “Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple on altı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir” (TMK. m. 124/2).
Örneğin, nişan töreni mekanı büyükse ve çok sayıda konuk davet edilmişse yemek servisi ve pasta kesimi gibi aktiviteler daha uzun sürebilir. Ayrıca müzik ve dans gibi eğlence aktivitelerinin süresi de nişanın süresini etkileyebilir. Genel olarak nişan töreni yaklaşık 2-3 saat sürer.
Söz merasiminden sonra nişan hazırlıkları tüm hızı ile başlar. Nişan tarihi belirlenir ve nişanın evde ya da farklı bir mekan yapılıp yapılmayacağına iki aile tarafından karar verilir.
Erkek tarafı geline genelde kolye, küpe, yüzükten oluşan takı seti hediye eder. Geline ayrıca 2,3 tane de bilezik takılabilir. Geline tüm bunlar takılırken damada da nişan töreninde saat, künye, kolye ya da şık bir bileklik takılabilir. Bu tamamen ailenin zevkine ve tercihine göre değişir.
Nişan gelmesi, henüz kasılmalar başlamadan olabileceği gibi, 1. evrede de gerçekleşebilir. Ancak kanama, lekelenme ve sümüksü bir kandan daha fazla, adet kanaması ya da parçalı, pıhtılı ve fazla ise, hemen sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.
Fakat nişanlıların flört etmeleri, dost hayatı yaşamaları, dedikoduya mahal verecek şekilde baş başa kalmaları, el ele tutuşmaları ve benzeri İslam'ın onaylamadığı davranışlardan uzak durmaları gerekir (Tirmizi, Fiten 7; Ahmed b.
Değerli kardeşimiz, Nikah yapmadan kız arkadaşınızla, nişanlınızla, sevişmeniz, öpüşmeniz günahtır. "(Ben) kadınların elini tutup tokalaşmam." buyurdu (Neseî, Bîyat, 18; İbni Mâce, Cihad: 43).
Evlenmek isteyen kimselerin öncelikle resmî muamele yaptırmaları, sonra halk arasında “dinî nikâh” olarak bilinen merasimi yapmaları uygun olur. Bununla birlikte, evlenmek üzere nişanlanan kimselerin şartlarına uygun olarak yaptıkları nikâh akdi de dinen geçerlidir.
Nişanın bozulması halinde alışılmışın dışındaki hediyeler aynen, mevcut değilse mislen geri verilir veya karşılığı sebepsiz zenginleşme kurallarına göre, geri istenir. Hediyelerin verildiği ve iade edilmediği hususu her türlü delil ile ispat edilebilir.
Telefonda nişanlısıyla mesajlaşmak, telefonda konuşmak ve internette çetleşmek de böyledir; eğer nişanlısıyla müstehcen konuları konuşursa veya sesinden zevk alarak konuşursa veya bu şekilde çetleşirse elbetteki caiz değildir. Çünkü nişanlısıdır, yabancısıdır, henüz nikah akdi yerine getirilmemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri