Alkol ve sigara tüketimi henüz iyileşme süreci tamamlanmamış olan ağız içi yaralarının iyileşme sürecini geciktirecek ve hasta için bu sürecin daha zorlu geçmesine neden olacaktır. En azından ilk 24 saat hastalara kesinlikle sigara ve alkol tüketmemeleri tavsiye edilir.
Kanal tedavisinden sonra sigara. İyileşme Sürecini Etkileyebilir: Sigara içmek, doku iyileşme sürecini yavaşlatabilir ve tedavi sonrası iyileşmeyi olumsuz etkileyebilir. Enfeksiyon Riskini Artırabilir: Sigara içmek, ağızda enfeksiyon riskini artırabilir.
Çünkü bazı durumlarda dişte enfeksiyon ve apse gibi sorunlar görülebilir. Bu durumlarda da yoğun bir ağrı yaşanabilir. Uzman hekimin yönlendirmesi ile gerekli durumlarda erken tedavi sağlanabilir. Sigara, alkol ve tütün ürünlerinden işlem sonrası 24 saat uzak durulmalıdır.
Dolgu tedavisi sonrasında uyuşukluk geçene kadar sigara içilmesi önerilmez. Hem ağız içinde bakteri oluşumu ihtimali hem de uyuşuk ağız ile bir şey hissedilemeyeceğinden diş hekiminiz sigara içilmesine rıza göstermeyebilir.
Kanal tedavisinin ardından diş tekrar enfekte olursa, tedavi başarısız olarak nitelendirilir. Başarısız kanal tedavisinin ortaya çıkması haftalar, aylar hatta yıllar sürebilir. Daha önce kanal tedavisi yapılan dişteki renk değişiklikleri, diş etinde apse veya şişlik gibi enfeksiyon belirtileri hemen fark edilir.
İlgili 39 soru bulundu
Kanal tedavisi uygulanmış dişler; uzun yıllar ağızda kalarak, çiğneme fonksiyonunun devamlılığına ve estetiksel anlamda güzel bir görünümün elde edilmesine olanak sağlamaktadır. İyi bir kanal tedavisi yapılan diş, doğru ağız-diş bakımı ile bir ömür boyu kullanılabilir.
DOĞRUSU: Kanal tedavisi tekrarlanabilen bir işlem. Tedavinin başarısız olduğu durumlarda, kanal dolgusu boşaltılır, kök kanalları tekrar şekillendirilip dezenfekte edildikten sonra tekrar doldurulabilir.
Dudak Dolgusunu Korumak
Dudak dolgusu ile sigara içmenin herhangi bir bağlantısı olmamakla beraber dudak dolgusunun ilk yapıldığı gün sigara içmeniz dolgunun şeklini bozmanıza sebep olabilecektir. Bu yüzden dudak dolgusunun yapıldığı ilk gün sigara içme eyleminden uzak durmalısınız.
Lokal anestezinin etkisi ortalama 2 ila 6 saat sürebilir. Bu süre zarfında yemek yemekten kaçınmanız daha sağlıklı olabilir. Kanal tedavisinden sonra su içilir mi diye merak ediyorsanız sıvılar işlem gören dişi rahatsız etmez bu nedenle tedaviden sonra su içilmesine izin verilir.
Kanal tedavisi sonrası yanakta şişlik normal mi? Kanal tedavisi sonrası yüzde şişlik meydana gelebilir. Bu şişlik, tedavi sırasında veya sonrasında enfeksiyon, iltihap veya işlem nedeniyle oluşabilir. Şişlik, genellikle ağrı ve hassasiyet ile birlikte görülür.
Tedavi tek seansta tamamlanacaksa kök kanalları uygun kanal dolgu maddesiyle sızdırmaz bir şekilde doldurulur. Birden fazla seansta tamamlanacaksa kanalların uzun vadeli dezenfeksiyonu için kanal içinr antiseptik uygulanarak geçici dolgu ile kapatılır.
Apseli bir dişin kanal tedavisinde önce dişin içindeki iltihaplı pulp çıkarılarak enfeksiyon temizlenir, sonra da kanalları sterilize edilerek tedavi gerçekleştirilir. Böylece kanal tedavisi yapılan apseli olan dişin etrafındaki apse de ortadan kalkar ve dişin sağlığı korunur.
Dişin içini doldurmak için, guta percha adı verilen bir kauçuk bileşiği kullanılır. Guta percha ince bir çubuğa benzeyen fakat vücutta reaksiyona yol açmayan bir maddedir. Bu madde yerleştirilmeden önce diş kanalının kuruluğu kağıt konlarla sağlanır ve açılan kanalların uzunluğu özel aletle ölçülür.
En azından ilk 24 saat hastalara kesinlikle sigara ve alkol tüketmemeleri tavsiye edilir.
Kanal tedavisinden sonra şişliğiniz 1-2 gün geçmesine rağmen inmez, ağrılarınız 4-5 günden sonra bile yoğun bir şekilde devam eder ve yiyecekleri çiğnemekte zorlanırsanız doktorunuza danışmanız gerekebilir. Kanal tedavisinden bir hafta sonra tüm rahatsızlığınızın ve ağrılarınızın geçmesi beklenir.
Ancak, modern teknikler sayesinde kök kanallar bir ya da iki seans sonunda nispeten ağrısız ve konforlu bir şekilde tedavi edilebilir. Genel kanının aksine, hastalar kanal tedavisi sırasında ağrı hissetmez.
Kanal Tedavisi Sonrası Neler Yapılmalı
Dolgu tam oturana kadar – iki üç gün boyunca – sakız, kuru meyve ve karamel gibi dişe yapışabilen yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Ayrıca sert yiyeceklerden de kaçınmak gerekir. Tedavi uygulanan diş yerine, diğer taraftaki dişlerle bir şeyler yemeye çalışılmalıdır.
Bu süreç 2-3 hafta sürebilir. Eğer ağrı kesici ile geçmeyen bir ağrınız varsa, hekiminizle iletişime geçiniz. Tek seans veya çoklu seanslı tedavi olmasına göre de semptomlar tekrar edebilir. Bu süreçte antibiyotik kullanımı önerilmez, kanal tedavisi ile enfeksiyon iyileştirilir ve tedavi tamamlanır.
Tedavi sonrasında diş temizliği önemlidir.
Tedaviden hemen sonra diş temizliği hasta için zorlu olsa da fırçalama ve diş ipi kullanımına özen göstermek gerekir. Yemek yenildikten sonra dişler her zaman fırçalanmalıdır.
Kişinin sigaradan tekrar haz alabilmesi için belirli bir zaman geçmesi gerekiyor. Nikotin reseptörleri ortalama 45 dakikada duyarlı hale geliyor. Günde bir paket sigara kullanan kişi, ortalama 16 saat uyanık kaldığı var sayıldığında 45 dakikada bir dal sigara kullanırsa toplam 20 dal sigaraya ihtiyaç duyacaktır.
Neden? Çünkü sigara vücudun diş eti sorunları ile savaşma ve iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilir ve tedaviler sigara içmeyenlerde olduğu kadar işe yaramayabilir. Bu da, sigara içenlerde daha ciddi diş eti sorunları olma ve sonuç olarak diş kaybı yaşamasının daha olası olabileceği anlamına gelir.
Uzun süre kullananlar risk altında! Dişlerin fırçalanmaması ve ara yüzeylerinin temizlenmemesiyle oluşan mikrobiyal plak katmanının birikimine bağlı gelişen iltihap sonrası periodontal hastalık görülme oranı; sigara içenlerde, içmeyenlere göre 4 kat daha fazla izlenmektedir.
En zor diş tedavisi hangisi? Tedavi zorluğu, hasta ve dişin durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Ancak genel olarak, gömülü 20 yaş dişlerinin çekimi veya karmaşık kök yapısına sahip dişlerde kanal tedavisi daha zorlayıcı olabilir.
Kanal tedavisi uygulanmış dişte ağrı oluşmasının en büyük nedeni enfeksiyondur. Bir çok nedenden dolayı iltihaplı diş, kanal tedavisinden sonra beklendiği gibi iyileşmez ve aylar ve hatta yıllar sonra akut duruma geçip ağrı yapmaya başlar veya yeni enfeksiyon oluşabilir.
1 Kanal tedavisi kaç dakika sürer sorusunun yanıtı ise ortalama olarak bir seans 30 - 60 dakika arasında sürebilir şeklindedir. Ancak kanal tedavi yapılacak dişin birden fazla kökü varsa bu işlem 2 saate kadar uzayabilir. Karmaşık durumlar veya ek tedaviler gerektiren durumlarda da tedavi süreleri daha uzun olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri