Bu, nişan sürecinin bölgelere göre farklı gelenek ve görenekleri olan önemli bir parçası olsa da ülkemizde nişan tepsisini genellikle kız tarafı alır.
Söz ve Nişan Tepsisini Kim Tutar? Söz ve nişan tepsileri genellikle gelinin yakın bir arkadaşı ya da düğünde nedimesi olacak kişi tarafından tutulur. Fakat mutlaka böyle olmak zorunda değildir, tepsiyi herhangi biri de tutabilir. Bazı durumlarda tepsiyi gelinin kız kardeşi ya da akrabalarından bir ide tutabilir.
Aksine bir anlaşma ya da o yöreye özgü bir gelenek ya da örf-adet kuralı yoksa ziynetler de takı paraları da kadına aittir. Kanuna göre, kadın rıza verirse bir daha hiç iadesi istenmeyecek şekilde düğündeki ziynet eşyaları kocaya verilebilir.
Söz Yüzükleri ve Söz Tepsisi
Yüzükleri, iki taraftan birinin sevilen ve saygı duyulan bir aile büyüğü takar. Kız tarafı söz yüzüklerini koymak için önceden süslü bir söz tepsisi hazırlar. Tepsiye kurdele geçirilmiş yüzükler ve makas konulur.
Nişan Tepsisi
Bohem tarzda konseptler için ahşap tepsiyi kuru çiçekler ile süsleyebilirsiniz. Ya da aynalı gümüş ve altın tepsileri dekorasyonunuzun renklerine göre tercih edebilirsiniz. Ayrıca nişan tepsi setini genellikle erkek tarafı alır ve çikolata, çiçek ile birlikte kız tarafına getirir.
İlgili 42 soru bulundu
NİŞAN TÖRENİ
Kız ve erkek birbirlerinin nişan yüzüklerini alırlar. Kız tarafı erkeğe pijama takımı, robdeşambr, el yüz havlusui bornoz takımı, seccade, kemer ve cüzdan alır.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Nişan töreninde genellikle masraflar kız tarafı olarak üstlenilir.
Erkek tarafı gelinin söz elbisesinden söz yüzüklerine, isteme çiçeği ve çikolatasına kadar tüm masraflardan sorumludur. Sözde erkek tarafının alacakları arasında geline takılacak takılar da vardır.
Söz ve nişan tepsisi her düğün geleneğinin önemli bir parçasıdır ve tepsiyi kimin tuttuğunu bilmek önemlidir. Bu sorunun cevabı kültüre göre değişmekle birlikte, genellikle gelinin kız kardeşi, yakın arkadaşı veya akrabası olan bekar bir kadın tarafından tutulur.
Gelin ve damat bohçaları haricinde gelinin ailesi damada çok şık bir saat takabilir. Bazı aileler altık takmayı uygun gördükleri için tam altın takarlar. Alınan saat ya da tam altın aslında bohça hazırlığı sırasında alınır ancak bunlar nişan töreninde takılmalıdır.
Türk gelenek ve göreneklerine göre nişanı ve nişan masraflarını kız tarafının karşılaması doğrudur. Nişanda tutulacak olan nişan salonundan, ikram edilecek olan pasta, yiyecekler içeceklerden, nişan masasından, nişan dağıtmalıklarından ve nişan günü için yapılacak diğer harcamalardan kız tarafının sorumludur.
Erkek tarafı geline genelde kolye, küpe, yüzükten oluşan takı seti hediye eder. Geline ayrıca 2,3 tane de bilezik takılabilir. Geline tüm bunlar takılırken damada da nişan töreninde saat, künye, kolye ya da şık bir bileklik takılabilir. Bu tamamen ailenin zevkine ve tercihine göre değişir.
Söz merasiminde erkek tarafı masrafların tamamını karşılamakla yükümlüdür. Gelinin söz elbisesi ve söz yüzüklerinden istemeye giderken yaptırılan çiçek ve çikolataya dek yapılan tüm harcamalar erkek tarafının sorumluluğundadır. Bunun yanı sıra söz merasiminde geline takı takılması da beklenir.
Söz merasimleri kız tarafının evinde yapılır ve çok yakın aile üyeleri hariç pek kimse çağrılmaz. Merasim sırasında aileler birbiriyle tanışmış olur ve evlilik onların da onayına sunulmuş olur. Merasim için kız tarafının uygun olduğu gün belirlenir ve kız istemeye gidilir. Kız tarafı evde misafirlere ikramlar hazırlar.
Düğünde beyaz eşyaları kim alıyor?:
Televizyon, buzdolabı ve kimi elektrikli ev aletleri erkek tarafı tarafına aittir. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın gibi diğer beyaz eşyalar ise kız tarafı tarafından karşılanıyor.
Kurdelenin iki ucuna bağlanan yüzükler güzel dilekler eşliğinde aile büyüğü tarafından makasla kesilir. Ardından çiftler bir bütünün parçası olmuş olurlar. Yani esasında kurdele kesme adeti oldukça hoş bir anlam içerir. Kesilen kurdele nişan sonunda yüzüklerden çıkarılabilir.
Evde Yapılan Nişan Töreninde Neler İkram Edilir? Açık büfe yemekler bu tür durumlar için en iyi seçenek olacaktır. Salatalar, kanepeler, patates topları, peynir tabakları, sarma, börek çeşitleri, minik pizzalar ikram edebilirsiniz. Bu sayede servis hızlıdır ve yemek gece boyunca azalmayacaktır.
Söz merasiminde aileler tanışır ve aile büyükleri arasında yüzük takılır. Söz günü kız istemeye giden aile çiçek, çikolata ve yüzüklerini alıp giderler. Bu özel günde kullanılan yüzükler alyans veya tektaşlardan seçilir. Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler.
nişanda kayınvalide, bileğinden çıkardığı bileziği geline takar. anlamı artık onu da kendi kızı gibi gördüğü, "benim olan senindir, biz bir aileyiz artık" mesajını vermektir. damada da kız tarafının ailesi usulen bir altın takar.
adet olarak genelde ailenin en büyüğü ya da babadır. her meslekten olabileceği gibi işsiz veya emekli de olabilirler. yeni çifte uğur getirmesi için, tercihen anne babası hayatta, mutlu bir evliliği olan insanlar arasından uygun görülen kişidir.
Ülkemiz geleneklerine göre nişanı kız tarafı yaparken erkek tarafı ise düğünü yapıyor. Genellikle erkek tarafı geline takı seti ve bilezik takarken damada ise tam altın ya da zincir takabiliyor. Erkek tarafı nişanda geline takı seti taktı ise düğünde sadece bilezik ya da tam altın takabiliyor.
damada alınmasının elzem olduğunu düşündüğüm bir takıdır. adet ve gelenek o dur ki nişanda takılır. sevgi ve samimiyet göstergesidir saat. saatin nişan töreninde takılma sebebi damadı düğüne/nikaha hazırlamaktır. damat da düğününde eşinin babasının aldığı saati takar.
Nişanda geline ne takılır diyenler için cevabımız bunun değişken olduğudur. Yöresel olarak bu durum değişkenlik gösterir. Fakat geline para takmak yerine altın bilezikler takmak daha çok tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri