Pirinç unu
İnce öğütülmüş pirinçlerden elde edilen bu un, nişastanın ikamesi olarak en yaygın kullanılan malzemedir. Özellikle tatlı ve çorba tariflerinde tercih edilir. Pirinç unu, suyla karıştırıldığında renksiz bir görünüm oluşturur. Bu sayede yemeklerin rengini değiştirmez.
Un: Nişasta yerine un kullanabilirsiniz. Un, muhallebinizi kalınlaştırabilir, ancak nişasta kadar pürüzsüz bir sonuç vermeyebilir. Pirinç Unu: Pirinç unu, nişasta yerine kullanabileceğiniz bir alternatiftir.
Muhallebi birkaç temel malzemeden oluşuyor. Bu malzemeler; süt, şeker ve bir bağlayıcı. Bu bağlayıcı nişasta, un ya da pirinç unu olabiliyor. Kimi zaman un-nişasta ya da pirinç unu-nişasta kombinasyonları da tercih edilebiliyor.
1) Buğday Nişastası
Alternatif olarak mısır nişastası da kullanılabilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Buğday, bir makine içerisinde suyla karıştırılarak ezilir ve tanelerindeki glüten ve nişasta birbirinden ayrılır. Eğer az miktarda nişasta elde edilmek isteniyorsa durultma yöntemi uygulanır, fazla elde edilmek istenilen miktarlarda ise santrifüj yapılır.
Pirinçler haşlandıktan sonra içerisine sütü ilave ediyoruz. Daha sonra şekerini ekleyip iyice karıştırıyoruz. 2 yemek kaşığı unu ayrı bir kapta içerisine su ekleyip topaklanmayacak biçimde güzelce çırpıyoruz ve karışımımızın içine ilave ediyoruz.
Sütlaç, tavuk göğsü gibi geleneksel lezzetlerimizden de temeli iyi bir muhallebi yapımından geçiyor. Muhallebi yaparken dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de kıvamını tutturabilmek tabii ki. Ayrıca en büyük dertlerimizden birisi de bu! Fakat telaşa hiç gerek yok, yumurtasız ve nişastasız muhallebi yapmak da mümkün.
Kırık pirinç nişastasını çok kolay salar, tatlıyı yerken dokusu çok hissedilmez ve nefis bir aroma katar. Diğer pirinç türlerine göre nişastası biraz daha fazla yüksek olduğu için sütlaç yapımına oldukça uygun.
Patates nişastası yerine mısır nişastası, ararot tozu, pirinç unu, topyoka nişastası, badem ya da yulaf ununun kullanılabildiği bilinmektedir.
Pirinç Unu
İnce öğütülmüş pirinçlerden elde edilen pirinç unu, reçetelerde sık sık nişasta ikamesi olarak kullanılan bir malzeme. Özellikle Asya mutfağına özgü tatlı, erişte ve çorba reçetelerinde karşımıza çıkabiliyor.
Nişasta Nasıl Yapılır? Nişasta, bitkisel kaynaklı bir karbonhidrat polimeridir ve birçok farklı bitkide bulunur. Nişasta genellikle buğday, yulaf, mısır, patates, içecek ve pirinç gibi bitkilerden elde edilir.
Pirinç unu, ince öğütülmüş pirinçten yapılan bir un türüdür. Genellikle pirincin kül suyunda bekletilmesiyle üretilen pirinç nişastasından farklıdır. Pirinç unu, buğday ununun yaygın bir ikamesidir. Sıvı ayrışmasını engellediği için soğutulmuş veya dondurulmuş tariflerde kıvam arttırıcı olarak da kullanılır.
Saf nişasta, soğuk suda veya alkolde çözünmeyen beyaz, tatsız ve kokusuz bir tozdur. Nişasta iki tip molekülden oluşur: doğrusal ve sarmal amiloz ve dallı amilopektin. Bitkiye bağlı olarak nişasta genellikle ağırlıkça %20 ila %25 amiloz ve %75 ila %80 amilopektin içerir.
Mısır nişastası yalnızca mısırın nişastalı kısmından elde edilirken, mısır unu tüm mısır tanelerinin öğütülerek ince bir toz haline getirilmesi sonucu ortaya çıkıyor. Bu sebeple mısır unu protein, lif, vitamin ve mineral yönünden daha zenginken mısır nişastası ağırlıklı olarak karbonhidrattan oluşuyor.
Nişasta, farin veya amidon, suda çözünmeyen, kompleks bir karbonhidrat. Bitkiler tarafından fazla glikozu depolamak için kullanılır. Endüstride tutkal, kâğıt ve tekstil yapımında kullanılır. Gıda sanayisinde kıvamlandırıcı, yemek yapımında sıvıları koyulaştırmakta kullanılır.
Nişastasız sütlaç yaparken pirinci iyice haşlayıp eklenen suyun tamamını çekmesi sağlanır. Tarifte yer alan pişirme süresine dikkat ederseniz nişasta kullanmasanız da sütlacınız tam kıvamında olacaktır. Tarifte nişasta kullanılmadığından kıvamı yakalamak için sütlacı ara ara karıştırarak kısık ateşte pişirmelisiniz.
Sütlaçtan bir kepçe kadar alın, nişastalı suyun üzerine ekleyip iyice karıştırın. Ardından ocakta kaynamakta olan sütlacın içine azar azar ekleyin ve ilave ederken sütlacı karıştırın. Bu şekilde sütlaç kıvamının koyulaşmaya başladığını farkedeceksiniz.
Kıvamının kolaylıkla ve pratik bir şekilde oluşmasını için nişasta ilave ediliyor. Böylelikle daha hızlı bir sütlaç elde ediliyor. İçerisinde tat farkı hissedilmeyecek derecede az oluyor.
Süt, un ve şekeri içi geniş bir tencerede birleştirin. Ocağa koymadan önce soğuk olarak karıştırın böylece piştiğinde topaklanmasını önleyeceksiniz. Ocağa alın baloncuk olana kadar karıştırın. Muhallebi olduktan sonra önce vanilyayı ve ardından tereyağını atın tekrar karıştırın.
İlave ettiğiniz nişasta muhallebinizin koyulaşmasına yardımcı olacaktır. Eğer ocaktan aldıktan sonra muhallebinizin sıvı olduğunu farkederseniz de yeniden ocağa alın.
Un, nişasta ve pudra şekeri kaşıkla iyice karıştırılır. Ardından üzerine süt ve su eklenir. Orta hararetli ateşte sürekli karıştırılarak koyulaşana kadar pişirilir. Koyulaşınca 3-4 dakika sonra altı kapatılır.
Pirinç ununu bir miktar sütle ezip kalan süte ekleyin. Karışımı tencereye azar azar ilave edip karıştırın. Şekeri ekleyin. Karışımı toprak kaselere paylaştırın.
Pirinçler yıkanır ve yarım su bardağı su ile biraz haşlanır. Sonra süt eklenir kısık ateşte yaklaşık bir saat pişirilir. Arada içine tahta kaşık konularak karıştırılır. Son zaman pudra şekeri eklenir ve 10 dakika kadar daha kaynatılır.
Mısır ununu sütümüze ekleyip karıştırdıktan sonra vanilyamızı da ilave edip 2 dakika kadar karıştırıyoruz. Tam olarak 6 kase çıkıyor isteğe göre tarçınla süsleme yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri