Etnografi, etno (insan) ve grafi (tanımlama, tasvir etme) kelimelerinden oluşmaktadır. İnsan topluluklarının ilişkilerini ve davranışlarını kendi ortamlarında gözleme, belgeleme ve yorumlamayı içeren bir yöntemdir (Baş ve diğ., 2008).
Etnografik araştırma türleri tarihsel, coğrafi ve psikososyal yöntem olmak üzere üç alt başlıkta incelenebilir. Geçmişte meydana gelmiş olay, olgu ve durumların araştırılmasında ya da bir problemin geçmişle olan ilişkisinin incelenmesinde kullanılan yönteme denir.
Netnografi, etnografik araştırma tekniklerinin online ortama uyarlanarak tüm dijital iletişim kanallarında bulunan farklı insan topluluklarının veya kültürlerin, davranışlarını, tutumlarını ve sosyal etkileşimlerini anlamaya çalışmaktır.
Nitel araştırmalarda genellikle gözlem, yapılandırılmış veya yarı yapılandırılmış görüşme, odak grup görüşmesi, söylev ve metin analizi gibi veri toplama yöntemleri kullanılmaktadır.
Etnografik Araştırmaların Özellikleri İçeriden gözlem söz konusudur. Olaya müdahale edilmez ve doğal bir ortam vardır. Derinlemesine inceleme yapar. Örneklemin evreni çok iyi temsil etmesi gerekir.
İlgili 26 soru bulundu
Etnografi araştırmaları, konu hakkında bilgi edinmek için kullanılan tümevarımsal araştırma yöntemleridir. Analitik tümevarım, hipotezleri test etmek için anket sorularını kullanan bir araştırma tasarımıdır. Bir anket, etnografın veri elde etmesine, analiz etmesine ve objektif sonuçlara ulaşmasına yardımcı olacaktır.
Etnografik araştırmanın sonucunda nitel veriler elde edilir.
belli bir grubun davranışlarını doğrudan gözlemlemek ve bu gözlemlere dayalı olarak grup hakkında bir betimleme yapmaktır. amaç; grup üyeleriyle direkt olarak ilişki içinde olmak, grubun kültürel yapısını ve yapıyı oluşturan davranışları ve deneyimleri açıklayabilmektir.
Nitel araştırmaların, literatürde sık sık sözü edilen altı özelliği vardır: (1) doğal ortama duyarlılık, (2) araştırmacının katılımcı rolü, (3) bütüncül yaklaşım, (4) algıların ortaya konması, (5) araştırma deseninde esneklik, (6) tümevarıma dayalı analiz.
Etnografya (budun betimi, kavmiyat), kavimleri karşılaştırarak inceleyen, kültür oluşumlarını araştıran, kültür bilimidir. İnsanın toplumsal varlığını niteliksel ve niceliksel olarak inceler. Bu incelemeleri alan çalışmasına göre gerçekleştirir. Bütünlükçü bir yöntem tercih eder.
Kısacası etnografik metin, artık kültürün şeffaf bir temsilinden ziyade kültürün inşa edilmesi (etnografın oluşturduğu bir inşa süreci) olarak ifade edilebilir.
Bu kelime genellikle etnografig şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı etnografik şeklinde olmalıdır.
ETNOGRAFYA KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle etnoğrafya şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı etnografya şeklinde olmalıdır.
Etnografik eser, genel tanımıyla halkın günlük yaşamında kullan- dığı her türlü maddi kültür ürünleridir. Bu tanımın kapsamına geçmişten günümüze kadar gelmiş ve günümüzde de kullanılan bilimsel,kültürel, din- sel ve teknik özelliklere sahip malzemeler dahil edilir.
Etnografya, olabilecek en öz tanımı ile kültürleri ve kültür oluşumlarını araştıran bilim dalına verilen isimdir. Etnografya biliminin konuları arasında; kültürlerin niceliksel ve niteliksel özellikleri, kültürün oluşmasında insanların üstlendiği roller vb. konular yer almaktadır.
Nitel araştırma, ayrıntılı, derinlemesine ve zengin bilgi edinmeyi amaçlar. Bu yüzden bu yöntem nicel araştırma içerisinde kullanılmaz. 6-12 kişiyi bir araya getirip bir konu hakkında moderatör eşliğinde dinamikleri, grup üyelerinin nasıl algıladığını ortaya çıkarır.
Etnografik analiz: bir kültür ya da sosyal grubu bütünsel olarak derinlemesine betimlemek ve yorumlamaktır (Cresswell, 1998). Başka bir ifade ile de insan topluluklarının ilişkilerini ve davranışlarını kendi ortamlarında gözlemlemek, belgelemek ve yorumlamak anlamına gelmektedir (Akturan, 2007).
Basitçe söylemek gerekirse, nicel araştırma büyük ölçüde “sayılara”, verilere ve istatistiklere dayanır. Nitel araştırma ise Belirli bir konu hakkında ilgili bilgileri toplamak için konuşma yöntemlerini kullanır.
Alanyazındaki araştırmalarda sıklıkla kullanılan olasılıklı örnekleme yöntemleri basit tesadüfi örnekleme, sistematik örnekleme, tabakalı örnekleme, küme örnekleme ve çok aşamalı kümeleme yöntemleridir.
Nitel araştırma, bir olguyu doğal ortamları içinde derinlemesine anlamaya çalışan bir sorgulama sürecidir. Nitel araştırma “ne “den ziyade “neden “e odaklanır! Sayısal olmayan verilerin toplanmasına yardımcı olur.
Nitel Araştırma (Kalitatif – Qualitative Research)
Gözlem, görüşme ve doküman analizi gibi nitel veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı araştırma türüdür. Bu tip araştırmalarda, algıların ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir biçimde ortaya konmasına yönelik bir süreç izlenir.
Etnografik mülakat, yapısı ve amacı olan bir konuşmadır. Amacı kullanıcılardan hikayeler elde etmektir. Hayatlarını, deneyimlerini ve bakış açılarını anlatmaları beklenir. Etnografik mülakatta cevap, öneri, tavsiye aramak yerine sorun keşfedilmesi amaçlanmaktadır.
Nitel araştırma; niçin, nasıl, ne şekilde gibi sorulara cevap bulmak amacı ile kullanılır. Nitel araştırmanın amacı insanın kendi toplumsal yaşamını nasıl oluşturduğunu anlama ve içinde bulundukları dünyayı nasıl algıladıklarını yorumlamaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri