Nitel anlam: Nitel anlam ise nicel anlamın tersidir. Yani bütün değişik kavramların sayılamayan, atılır çoğalmayan ya da ölçülemeyen değerlerini anlatan yazı şeklinde öne çıkar. Duygusal olarak farklı varlıkların anlam kazanması üzerinden de ifade etmek mümkün.
Nitel Anlamlı Kelimeler Varlıkların nasıl olduğunu, niteliğini gösteren; sayılamayan, ölçülemeyen bir değeri, özelliği ifade eden sözcüklere “nitel anlamlı sözcükler” denir. Örnek(ler) » Ekşi yoğurdu ayran yaparak değerlendirebilirsin. » Annemin lezzetli yemekleri burnumda tütüyor.
Nicel anlam bir başka deyişle, bir varlığın miktarını veya sayısını göstermektedir. Nitel anlamın tersine, nicelik ifadesi bir ölçü bildirir ve sayılabilen bir değeri ifade etmektedir. "Evimizin yanına yüksek bina yapıldı." "Evimizin alt katı sert zeminle yapılmış."
Özellikle uzunluk ve kısalık ile mesafe veya ağırlık gibi durumlarda nicel kelimesi cümle içerisinde kullanılır. Nitel ise herhangi bir durumun ya da kişinin ve olgunun özelliklerini, nasıl bir yapıya sahip olduğunu anlatan soyut kavramlardır.
Ölçülebilen anlama nicel, ölçülemeyen anlama nitel anlam denir. Nicel anlamda kullanılan sözcükler sayılabilirken nitel anlamdaki sözcükler sayılamaz.
İlgili 45 soru bulundu
Nitel ve nicel veriler arasındaki temel farklılıklar
Niteliksel ve niceliksel veriler arasındaki temel fark noktaları aşağıda belirtilmiştir: Nesnelerin sınıflandırılmasının niteliklere dayalı olduğu veri türüne nitel veri denir. Sayılabilen, sayı ve değerlerle ifade edilebilen veri türüne ise nicel veri denir.
Yukarıdaki örneklerde görüldüğü üzere varlıkların geniş olması, uzun dallar, hafif görünmesi ve yakın olması sayılabilen ve ölçülebilen kavramları anlatmaktadır. Yani nicel olarak bilinmektedir. Söz konusu nitel olduğunda ise sayılamayan ve ölçülemeyen varlıkların kavramları anlatılır.
Basitçe söylemek gerekirse, nicel araştırma büyük ölçüde “sayılara”, verilere ve istatistiklere dayanır. Nitel araştırma ise Belirli bir konu hakkında ilgili bilgileri toplamak için konuşma yöntemlerini kullanır.
Nitel ve nicel araştırma yöntemleri temelde farklı anket hedeflerine ışık tutar. Nicel veriler olaya geniş bir perspektiften bakmanıza yardımcı olabilir. Nitel veriler ise olayın ayrıntılarını görmenizi sağlar ve anket sonuçlarınıza insani bir ifade katar.
Herhangi bir şeyin sayılabilen, ölçülebilen ve artıp azalabilen durumunu ölçen sözcükler nicel olarak ifade edilir. Özellikle matematiksel ölçüm çeşitleri üzerinden ele alınan ve tam olarak miktarı ortaya çıkarabilen maddeler için kullanılır.
Nicel Veri : Bir deneyin sayılabilir, ölçülebilir özelliğini veren verilerdir. Sürekli nicel veri ve kesikli nicel veri olmak üzere iki türü vardır. l) Sürekli nicel veri: Ondalıklı değerler alabilen, ölçüm sonucu elde edilen verilerdir.
Nitelik, bir kişi ya da nesnenin genel özellikleri anlamına gelir. Nicelikten en önemli farkı somut olmasına karşında ölçülebilir ya da hesaplanabilir olmamasıdır. Örneğin bir insanın yaşı ya da kilosu, o kişinin niceliksel özellikleri arasında yer alır.
Nicel araştırmalar, mevcut durum ve olgular hakkında bilgi sahibi olmak için sayısal değerlerin objektif ve sistematik bir şekilde gözlemlenerek ölçüldüğü ve yapılan ölçümlerin tekrarlanabildiği süreci kapsayan araştırmalardır (Burns ve Grove, 1993).
Nitel araştırmaların, literatürde sık sık sözü edilen altı özelliği vardır: (1) doğal ortama duyarlılık, (2) araştırmacının katılımcı rolü, (3) bütüncül yaklaşım, (4) algıların ortaya konması, (5) araştırma deseninde esneklik, (6) tümevarıma dayalı analiz.
Niteliksel veri, yaklaşan ve karakterize eden veri olarak tanımlanır. Nitel veriler gözlemlenebilir ve kaydedilebilir.
Nitel anlamlı kelimeyi bulmak için isimlere "Nasıl?" sorusu sorulur. Nicel anlam sayılabilen, ölçülebilen, azalma ve çoğalma özelliği olan kelimeler için kullanılır. Cümle içerisindeki nicel anlamlı kelimeyi "Ne kadar?" sorusu ile bulunabilir.
“Kaç kişi?”, “Ne sıklıkla?”, “Ne kadar?” gibi sorular sorduğumuzda nicel verilere atıfta bulunuyoruz. Bu veriler matematiksel teknikler kullanılarak doğrulanabilir ve rahatlıkla değerlendirilebilir.
Nicel aşırı yükleme; Belirli bir zaman diliminde istenilen iş miktarının fazlalığı ve zamanın baskısı ile ortaya çıkar. Nitel aşırı yükleme; Çalışan insanın yetenek ve beklentilerini aşan güçlükle karmaşık özelliklere sahip işlerin neden olduğu zorlanma türüdür.
NİCEL ARAŞTIRMA YÖNTEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Nicel araştırmalar, sayısal olarak ölçülebilen verilerin istatistiksel çözümlemeleri aracılığıyla sosyal olguları inceleyen ve bu olgular arasındaki neden sonuç ilişkilerini ortaya koyarak sosyal düzenin kanunlarını keşfetmeyi amaçlayan araştırmalardır.
Nitel araştırmaların, literatürde sık sık sözü edilen altı özelliği vardır: (1) doğal ortama duyarlılık, (2) araştırmacının katılımcı rolü, (3) bütüncül yaklaşım, (4) algıların ortaya konması, (5) araştırma deseninde esneklik, (6) tümevarıma dayalı analiz.
Nitel araştırma yöntemi, bir şemsiye isim olarak kendi içinde birbirinden farklı çok sayıda nitel araştırma yöntemini bünyesinde barındırır. Nitel araştırma yöntemleri bir veri toplama tekniği olmayıp farklı veri toplama tekniklerini kullanabilen, analiz edebilen metotlar olarak tanımlanır.
Nicel araştırma yöntemleri elde edilen verinin sayısal semboller içermesine bağlı olarak nitel ve karma araştırma yöntemlerinden ayrılır. Araştırma yöntemleri içinde ele alınan araştırma modelleri ise verinin ölçülmesinde kullanılan sembol yapılarının farklılığına dayanır.
Niteliksel araştırmalar genellikle “neden ve niçin” sorularını cevaplar. Nicel araştırma ise “kaç tane, ne sıklıkla” vb. sorulara cevap arar.
Başarı puanı, ağırlık ve uzunluk ölçüleri birer nicel değişkendir. Eğer değişkenin özelliği sınıflandırılıyorsa nitel değişken denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri