kullanımı için bilgi bakımından zengin vakaların belirlenmesi ve seçilmesi için nitel araştırmalarda yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. Bu örnekleme yöntemi, ilgilenilen konu hakkında bilgili ve deneyimli bireylerin ya da grupların tanımlanması ve seçilmesini içerir.
Evrenin kategorilere bölündüğü ve bu kategoriler içerisinden rastlantısal seçimlerin yapıldığı örneklem türüdür. Bu yöntem farklı kategorilerin örneklemde istenen büyüklükte temsil edilmesini garantiye alır.
• Kuramsal örnekleme:
Strauss'un ortaya attıkları bu kavram, araştırma sorusunun yanıtı olabilecek kavramların ve süreçlerin tekrar etmeye başladığı aşamaya (doyum noktası) kadar veri toplamaya devam edilmesini gerektiren bir örnekleme yaklaşımıdır.
Tipik durum örneklemesi, yeni bir uygulamanın veya yeniliğin tanıtımında, uygulamanın yapıldığı ya da yeniliğin olduğu bir dizi durum, kişi ve grup arasından en tipik bir veya birkaç tanesinin saptanmasıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Nicel araştırma için iki ana örnekleme yöntemi vardır: Olasılıklı ve Olasılıksız örnekleme .
Alanyazındaki araştırmalarda sıklıkla kullanılan olasılıklı örnekleme yöntemleri basit tesadüfi örnekleme, sistematik örnekleme, tabakalı örnekleme, küme örnekleme ve çok aşamalı kümeleme yöntemleridir.
Her bir örneklem seçimine eşit seçilme olasılığı vererek (seçilen birim yerine konularak ya da konulmadan) seçilen birimlerin örnekleme alındığı yöntemdir.
Sistematik örnekleme, araştırmacının rastgele bir başlangıç noktası seçerek hedef popülasyondan eleman seçtiği ve sabit bir 'örnekleme aralığından' sonra örneklem üyelerini seçtiği bir olasılıklı örnekleme yöntemi olarak tanımlanır.
Ölçüt örnekleme: Bir araştırmada gözlem birimleri belli niteliklere sahip kişiler, olaylar, nesneler ya da durumlardan oluşturulabilir. Bu durumda örneklem için belirlenen ölçütü karşılayan birimler (nesneler, olaylar vb.), örnekleme alınırlar.
1. Örneklem birimlerini seçme aşamasında, tesadüfi sayılar tablosundan yararlanmak vb. random yolların kullanıldığı örnekleme tipleri (basit random, tabakalı ve küme örnekle- me). 2. Örneklem birimlerinin sistematik, belli bir listeden eşit aralıklarla seçildiği örnekleme tipleri (sistematik örnekleme).
Örnekleme türleri: örnekleme yöntemleri
Pazar araştırmasında örnekleme iki türdür – olasılıklı örnekleme ve olasılıksız örnekleme. Bu iki örnekleme yöntemine daha yakından bakalım.
Küme örnekleme tekniğinde, öncelikle bireylerin içinde yer aldıkları gruplar, yani kümeler, basit tesadüfî, sistematik ya da tabakalı örnekleme yoluyla seçilir. Daha sonra örnekleme giren kümeler içinden belirli sayıda birey, basit, tesadüfî ya da tabakalı örnekleme yoluyla seçilir.
Nitel ve nicel veriler arasındaki temel farklılıklar
Niteliksel ve niceliksel veriler arasındaki temel fark noktaları aşağıda belirtilmiştir: Nesnelerin sınıflandırılmasının niteliklere dayalı olduğu veri türüne nitel veri denir. Sayılabilen, sayı ve değerlerle ifade edilebilen veri türüne ise nicel veri denir.
Basitçe söylemek gerekirse, nicel araştırma büyük ölçüde “sayılara”, verilere ve istatistiklere dayanır. Nitel araştırma ise Belirli bir konu hakkında ilgili bilgileri toplamak için konuşma yöntemlerini kullanır.
Veriler; ölçme, sayım, deney ve gözlem gibi veri toplama teknikleri ile elde edilir. Ölçüm ve sayım gibi tekniklerle toplanan veriler sayılarla ifade edildiğinden nicel veri, deney ve gözlemlerle elde edilen ve sayı belirtmeyen veriler de nitel veri olarak adlandırılmaktadır.
b. Uygun veya elverişlilik (convenience) örnekleme;
araştırmaya hız kazandıran bir yöntemdir. Çünkü bu yön- temde araştırmacı, yakın ve erişilmesi kolay olan bir duru- mu seçer. Bu örnekleme yöntemi çoğu zaman araştırma- cının diğer örnekleme yöntemini kullanma olanağının olmadığı durumlarda kullanılır.
Basit rastgele örnekleme, popülasyondaki her öğenin eşit seçilme şansına ve olasılığına sahip olduğu bir tekniktir. Burada, öğelerin seçimi tamamen şansa veya olasılığa bağlıdır; bu nedenle, bu örnekleme tekniği bazen şans yöntemi olarak da bilinir.
Basit rastgele örnekleme yönteminin sistematize edilmiş halidir. Evrenin büyük, homojen ve birim listesinin elde hazır olduğu durumlarda başvurulabilir. Örneğe seçilecek birimler listeden eşit aralıklarla seçilir. Örnekleme aralığı evrendeki birim sayısının (N) örnek büyüklüğüne (n) bölünmesiyle (N/n) elde edilir.
Bu yöntemde evren, kesin sınırlar ile belirlenir ve evreni oluşturan her bir birime bir numara verilerek liste yapılır. Hazırlanan listedeki her bir birime ilişkin numaralardan örneklem sayısı kadar numara kura yöntemiyle ya da bilgisayar yardımıyla şansa bağlı olarak (rastgele) belirlenir.
Kartopu örneklemesi popüler bir iş araştırması yöntemidir. Kartopu örnekleme yöntemi, bir popülasyonun bilinmediği ve nadir olduğu ve araştırma için örneklem olarak bir araya getirmek üzere denek seçmenin zor olduğu durumlarda yaygın olarak kullanılır.
Kota örneklemesi nedir? Araştırmacıların bir popülasyonu temsil eden bireyleri içeren bir örneklem oluşturdukları yöntem. Araştırmacılar bu bireyleri belirli özelliklere veya niteliklere göre seçmektedir. Pazar araştırması örneklerinin veri toplamada faydalı olabilmesi için kotalar belirler ve oluştururlar.
Nitel araştırmalarda genellikle gözlem, yapılandırılmış veya yarı yapılandırılmış görüşme, odak grup görüşmesi, söylev ve metin analizi gibi veri toplama yöntemleri kullanılmaktadır.
Örneklerle nitel araştırma yöntemlerinin türleri
Genellikle kullanılan derinlemesine görüşme, odak grupları, etnografik araştırma, içerik analizi, vaka çalışması araştırması gibi farklı türde nitel araştırma yöntemleri vardır.
Kolayda örnekleme nedir? Tanım: Kolayda örnekleme, araştırmacıların pazar araştırması verilerini elverişli bir katılımcı havuzundan topladıkları bir yöntem olarak tanımlanmaktadır. Son derece hızlı, karmaşık olmayan ve ekonomik olduğu için en yaygın kullanılan örnekleme tekniğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri