Başlangıç tedavisi için 15-20 dakikalık bir TENS uygulaması yeterlidir (Baxter ve McDonough, 2007). Kaslarda kasılma oluşturmak için uygulanan elektriksel uyarım NMES olarak tanımlanmaktadır.
NMES uygulaması öncesinde hastanın genel durumu kontrol edilerek kas sorunları belirlenmektedir. Kaslarda sorunlu olan bölgelere ve işlevini yerine getiremeyen kısımlara elektrotlar yerleştirilir. Kaslara hafif şekilde elektrik akımları gönderilerek kasılmaları sağlanır. Kas kasılmaları ilk zamanlar zorlayıcı olabilir.
NMES, motor siniri depolarize etmek ve iskelet kasının kontraksiyonunu sağlamak için deri üzerine yerleştirilen elektrotlarla elektrik akımı uygulanmasıdır. Motor son plakalarının elektrik akımı ile uyarılması, sinirin depolarizasyonuna ve ardından kas liflerinin aktivasyonuna neden olur.
Bu tedavide; cilt üzerine yerleştirilen elektrotlar vasıtasıyla verilen zayıf şiddetteki elektrik akımları ile sinir ve kas gibi dokular uyarılır. Uygulanan elektrik akımının amplitüt, frekans, dalga şekli gibi parametrelerinin değiştirilmesi ile çok farlı özelliklerde elektrik stimülasyonu çeşitleri elde edilebilir.
Elektroterapi tedavi yönteminde frekanslardaki elektrik akımlarının hasta üzerinde yarattığı fiziksel etkilerden yola çıkılarak tedavi uygulanmaktadır. Akut ya da kronik ağrılı rahatsızlıklarda dolaşımı hızlandırmak, ağrıya karşı duyarsızlığı oluşturmak ve oluşmuş olan ödemleri azaltmayı isteyen bir tedavi türüdür.
İlgili 17 soru bulundu
Elektroterapi Kaç Dakika Sürer? Seanslar genellikle 15 ila 30 dakika arasında sürer; ancak, bu süre tedavinin türüne, kişinin sağlık durumuna ve tedavi planına bağlı olarak değişebilir.
Elektroterapinin Faydaları;
Bir uygulama genellikle 20-30 dk sürer. Uygulamayı uzman birinin yapması gerekmektedir. Tedavi sonrası iyileşme birkaç seans sonra görülmeye başlar. Rahatlama, ağrıların azalması ve kasların daha güçlü hissedilmesi iyileşme belirtileri arasındadır.
Bugün bir çok ülkede yaygın olarak kullanılan elektriksel stimülasyon, hayvanın boğazının kesimini takiben (post veya derileri soyulmamış, iç organlarıyla birlikte) veya yaklaşık 30-45 dakika içersinde elde edilen karkasa elektrik akımı verilerek, etin birçok kalite özelliğinin iyileştirmesi amacıyla yapılan bir ...
NMES'in başlıca kullanım alanları kas kuvvetlendirilmesi, kas atrofisi ve dejenerasyonun önlenmesi, eklem hareket açıklığının korunması veya artırılması, spastisite, motor fasilitasyon ve yeniden öğrenme olarak sınıflanabilir.
Bu teknik, kas gücünün artırılması, kas fonksiyonlarının iyileştirilmesi, kas atrofisinin önlenmesi ve kas kasılmasının teşvik edilmesi amacıyla kullanılır. NMES, özellikle cerrahi sonrası, yaralanma rehabilitasyonunda ve kas zayıflığı gibi durumların tedavisinde etkili bir şekilde kullanılmaktadır.
Fonksiyonel Elektrik Stimülasyonu (FES); inme, travmatik beyin hasarı ve multiple skleroz gibi hastalıklarda ortaya çıkan “düşük ayak” sorununun tedavisinde kullanılmaktadır. Düşük ayak, ayağın bilekten yukarıya doğru kaldırılmasını kontrol etme yeteneğinin kaybolmasıdır.
Elektrik stimülasyonu (ES) kas iskelet sistemine ait hastalıklarda, kası güçlendirmede, kronik deri ülserlerinin iyileşmesinde, kırıkların iyileşmesinde, ağrıyı azaltmada, derin ven trombozu tedavisinde, eklem hareket açıklığını artırmada ve spastisite tedavisinde kullanılmaktadır.
Tens cihazı, transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu anlamına gelen bir tedavi yöntemidir. Bu cihaz, elektrot adı verilen küçük pedler aracılığıyla vücudunuzdaki sinirlere düşük seviyelerde elektrik akımı göndererek ağrıları azaltmaya yardımcı olur. Tens cihazının çalışma prensibi oldukça basittir.
Elektrotimülasyon işlemini aktif olarak kullanan ve egzersiz yapmayı ihmal etmeyen kişiler istedikleri kas ve kas gruplarında kısa sürede gözle görülür sonuçlar elde edebilir. Elektrostimülasyon, estetik ve fitness alanlarında kullanılan bir tekniktir.
Tens, kasların gevşemesini ve ağrıyı engellemek için sinirlerin uyarılmasını sağlar. Ems, kas hücrelerini uyararak hızlı kasılma döngülerinin oluşmasını sağlar, Tens, düşük penetrasyon değerine sahiptir ve faydaları geçicidir. Ems, derin penetrasyon değerine sahip ve sonuçları kalıcıdır.
TENS uygulamasına ilişkin izlenilecek adımları anlatan Tolu, “Uygulama genellikle ağrılı bölgenin tam üzerine ya da yakın bölgelere yapıştırılan elektrotlar ile günde 2-3 defa 20-30 dk lık seanslar halinde yapılır.
Faradik Akım
Kısa süreli olduğundan denerve kası uyaramaz ! Motor sinir bağlantısı normal olan kaslarda kullanmama atrofisinde, konversiyonda, tendon transplantasyonlarında hangi kasını ne şekilde kullanabileceğini anlama amaçlı, travmatik ve venöz yetmezliğe bağlı ödem tedavisinde kullanılır.
Uygulama süresi genelde 20 dakikadır. Özellikle spor yaralanmalarından sonra eklem hareketlerinin artırılmasında son derece etkilidir. Tazyikli su ve hava ile birlikte uygulandığından masaj yapıcı etkisi de vardır.
KONVANSİYONEL TENS
En yaygın kullanılan tiptir. Düşük şiddette (1-100 mA), yüksek frekansta (50-100 Hz) uyarılar kullanılır. Postoperatif ağrı ve akut ve kronik ağrıda kullanılır.
Cihaz, 220 V şehir cereyanı ile çalışmalıdır ve +/- % 10 voltaj değişikliklerine uyumlu olmalıdır.
Kas kuvvetinin artırılmasında sıklıkla Faradik akım, Rus akımı ve Yüksek Voltaj Kesikli Galvani (YVKG) akımı tercih edilir (4) . Tedavi protokollerinde deri belirli süre için elektrik akımına maruz bırakılır. Tedavi edilen alanların yanı sıra epidermal bariyerin de etkilenebileceği düşünülmektedir.
Kişide kalp pili, diş implantı gibi metal malzemeler bulunması durumunda elektriksel akımın tedavide olumsuzluk oluşturmaması için elektroterapi uygulanmaz. Gebelerde de elektroterapi işlemi tercih edilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri