Boyoz, 1492'de Türkiye'ye yerleşen Sefaradlar tarafından Anadolu ve özellikle İzmir mutfağına katılmış, İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, mayasız bir hamur işidir. İzmir'in coğrafi işaret olarak tescillenen tatlarından boyoz, sadece Türkiye çapında değil, dünyada da adını duyurdu.
Boyoz İzmir'e özgü bir hamur işidir.
Evet, şimdiki durağımız Kadıköy'ün incisi İnci Boyoz! Üç öğün kahvaltı edebilecek kadar kahvaltıyı severlerin şehirdeki uğrak adreslerinden İnci Boyoz'da tüm gün kahvaltı sizi bekliyor.
Birçok mutfakta çörek, börek benzeri unlu mamüllerin Sefarad kültürüne özgü bir uygulamasıdır. Boyozun ilk çıkışını atık hamur malzemesinin değerlendirilmesine bağlayan kaynaklar bulunmaktadır. İzmir dışında hiçbir şehirde ticari olarak piyasaya sunulmadığından İzmir'in böreği olmuştur.
Peki İzmir ile özdeşleşen Boyoz nedir ve geçmişi nerelere dayanır? “Bollo” İspanyolca'da somun anlamına gelir. Boyoz'da Bollo'nun çoğul hali Bollos'dan günümüze ulaşmıştır. “Küçük somon” anlamına gelen Bollo, bugün İzmir'in olmazsa olmazlarındandır.
İlgili 37 soru bulundu
Boyozun ortaya çıkışı ve isminin kökeni
Boyoz aslında bir nevi Musevi çöreğidir. İlk çıkışının atık hamurların değerlendirilmesine bağlı olduğu söylenir. Sefarad kökenli Museviler 1492 yılında İspanya'dan kovulduktan sonra İzmir'e yerleşirken boyozu da bizimle tanıştırmışlardır.
Özellikle iş dünyasının yoğun olduğu Konak, Çankaya, Basmane, Alsancak civarındaki tüm iskele ve duraklar, boyoz satıcıları ile doludur; tartışmasız iş birlikçisi yumurta ile birlikte. Çünkü boyoz, yumurta olmadan yenmez.
Boyoz, besin değerinin büyük kısmını yağ ve karbonhidrattan alır. Yüksek oranda yağ ve dolayısıyla kalori içerdiği için de diyette olanların kesinlikle tüketmemesi gereken bir hamur işidir. Boyoz kalorisi ile hiçbir diyet listesine giremeyen yiyeceklerdendir.
Ensaimada domuz yağı ile mayalı hamurdan yapılıyor. Yani pişerken kabardığı için son ürün boyoz gibi gevrek bir hamur işi değil yumuşak bir poğaça oluyor.
Boyoz, İspanyolca yazılışıyla bollos, 'soküçük mun' anlamına gelen bollo sözcüğünün çoğuludur. İspanyolca iki L harfi Y sesiyle okunur. Birçok mutfakta çörek, börek benzeri unlu mamüllerin sefarad kültürüne özgü bir uygulamasıdır.
İzmir Boyozu, buğday unu, su ve tuz ile hazırlanan hamura yuvarlak göbekli şekli verildikten sonra pişirilmesi ile elde edilmektedir. Ürün, pişmemiş veya yanık görünümünde olmayan hafif karamelize renktedir.
Yeni fiyat tarifesinin perşembe gününden itibaren geçerli olacağı öğrenildi. İzmir Pide, Gevrek İmalatçıları Esnaf Odası'nın kararı ile 5 liradan satılan meşhur İzmir gevreği ve boyozu, yüzde 40 oranında zamlanarak 7 lira oldu. Yeni fiyat, 20 Nisan Perşembe gününden itibaren geçerli olacak.
Boyoz. İzmir denilince akla ilk gelen lezzetlerden biri olan boyoz, İzmir yöresel yemekleri listesinin ilk sırasında yerini almaktadır. İzmir halkının kahvaltı sofrasından eksik olmayan boyoz, güne başlamanın en lezzetli halidir. Yanında yumurta ile birlikte tüketilir ve İzmirlilerin kahvaltı kültürünü yansıtır.
Resmi yazışmaların tamamlanması sonrası 4 liradan satılan gevrek, yüzde 25 zamlanarak 5 lira oldu. Gevrekteki yeni fiyat, pazartesi günü itibarıyla geçerli olacak. Boyoz, poğaça, peynir ve yumurtanın tane fiyatları da 5 lira oldu. Kumru ise 15 liradan satılacak.
Ülkemizde yaygın olarak tüketilen ve ''simit'' olarak adlandırılan bu bol susamlı halka şeklindeki hamur işine İzmirliler de gevrek demektedir.
Pişirme Şekli: Dondurulmuş boyozlarımız, mikrodalga fırında ya da oda sıcaklığında bekletilerek çözülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika pişirilir. Fırının özelliğine göre, pişirme süresi birkaç dakika uzama ya da kısalma gösterebilir.
Pınar İzmir Boyozu Sade 200 G - Migros.
Sıcak boyozları, katı yumurta eşliğinde servis edebilirsiniz.
Boyoz ne kadar dayanır? Hemen tüketilmeyecekse tepsisinde oda sıcaklığında kapalı bir ortamda üstü temiz bir bezle örtülerek 1-1,5 gün muhafaza edilebilir.
Haşlanmış yumurta ve çay eşliğinde tüketilen boyoz, İzmir'in vazgeçilmez lezzetleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Mayasız bir hamur işi olan boyoz sade olarak tüketilebildiği gibi içerisine çeşitli harçlar katılarak da yapılıp tüketilebilir. Orijinal haliyle boyoz sade bir hamur işi olarak tüketilirken günümüzde peynirli, kıymalı, patatesli, çikolatalı gibi bir çok çeşidi bulunmaktadır.
Boyoz: Pasto
Pasto, Bursa'nın sembol markalarından biri. Pasto aslında bir fırın ama isterseniz fırın alışverişiniz dışında kahvaltı da edebiliyorsunuz. Fırının işletmecisi Doğan ailesi 1890'lardan beri ekmekçilik yapıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri