No frost buzdolabı buzlanma sorunu su kanallarındaki tıkanmalardan meydana gelebilir. Buzdolaplarında su kanalları bulunmaktadır. Buradaki tıkanma buzlanma sorunlarını beraberinde getirir. Ayrıca buzlanma yapmasının bir diğer nedeni, kapağını tam kapatmamanız olabilir.
Buzdolabınızda buz tutan yere bir miktar sirke dökerek kapağı kapatın ve 5-10 dakika bekledikten sonra yumuşamış buzu spatula yardımı ile temizleyin. Buz üzerine bir miktar tuz dökerek buzun erimesini bekleyin. Tahta spatula ise sirke yönteminde olduğu gibi nazik hareketlerle buzları temizleyin.
Buzdolabının içine soğuk hava eşit bir şekilde dağılmazsa, arka duvarında karlanma ve buzlanma oluşabilir. Bunu önlemek için, buzdolabının iç duvarlarıyla yiyecekler arasında dört parmak boşluk bırakılmalıdır.
Çünkü no frost buzdolabı modellerinde buzlanma yada karlanma olmaz. Bunun için otomatik buz eritme fonksiyonu bulunmaktadır. Dolayısı ile no frost buzdolabınızın otomatik buz eritme fonksiyonu devreye girmiş ise buzdolabınızın iç arka duvarında damlacıklar görebilirsiniz.
Ayrıca buzdolabınızın iç arka duvarına yiyecekler çok yakınsa, soğuk hava dağılmayacak ve yiyecekleri donduracaktır. Soğuk havanın dağılabilmesi için duvarla yiyecekler arasında dört parmak boşluk bırakılmalıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Buzdolabının buzluk kısmının -18, normal kısmının +4 derece olabileceğini söylemiştik. İdeal buzdolabı derecesi kaç olmalı sorusunun asıl yanıtı budur. Eğer buzdolabı kısmında sıcaklık hissediyorsanız en soğuk ayar olan 1'e doğru çevirebilirsiniz. Yaz aylarında ise +2 derece ve -20 dereceye ayarlanması doğru olacaktır.
Sebep. Dondurucuların çalışma konumunda kar ve buz oluşması normaldir. Kapı açıldığında, nemli hava cihazın içine girmesinden bu buz oluşumuna neden olur. Dondurucunuzun doğru bir şekilde kurulması ve kullanılması, enerji tasarrufuna ve çevrenin korunmasına yardımcı olacaktır.
Buzdolabının içine soğuk hava eşit bir şekilde dağılmazsa, arka duvarında karlanma ve buzlanma oluşabilir. Bunu önlemek için, buzdolabının iç duvarlarıyla yiyecekler arasında dört parmak boşluk bırakılmalıdır. Buzdolabı içine sıcak yiyecek koymamalısınız.
Nofrost buzdolapları: Dondurucu bölüm(Dipfiriz) kapısı açık kalır ise karlanma & buzlanma oluşur. Buzdolabınızı eritip, tekrar çalıştırabilirseniz sorun giderilecektir.
Eğer buzdolabınızın dondurucu kısmı buzlanmıyorsa yani no-frost özellikli bir ürüne sahipseniz bu durumda buzluk kısmını da hazırladığınız solüsyon ve nemli bir bezle -tıpkı soğutucu bölümünde olduğu gibi- temizleyebilirsiniz. Buzluk temizliği karlanmanın 5 cm üzerinde olduğu zamanlarda öneriliyor.
Ayrıca buzdolabınızın iç arka duvarına yiyecekler çok yakınsa, soğuk hava dağılmayacak ve yiyecekleri donduracaktır. Soğuk havanın dağılabilmesi için duvarla yiyecekler arasında dört parmak boşluk bırakılmalıdır.
Buzdolabını fazla doldurmayın, yiyecekler arasında yeterince boşluk bırakın. Fazla doldurulan buzdolaplarında soğuk havanın serbestçe dolaşması engellenebilir ve yiyeceklerinizi uygun şekilde soğutmayabilir. Bu da ısınmaya neden olacağından yiyeceklerinizin beslenme ve duyusal kalitelerinin düşmesine neden olur.
Klasik iç kısımda yer alan buzdolabı derece ayarlarında genelde 1, 2, 3, 4, 5 şeklinde derece ayarlamaları bulunmaktadır. Bu derecelerde 1 sıcak, 5 ise en soğuk derece ayarını ifade etmektedir. 3 derece ise ne sıcak ne de soğuk şeklinde ifade edilebilir.
Termostat veya sensör soğutmayı çok geç algılıyorsa buzdolabında buzlanma meydana gelebilir. No frost özelliğine sahip buzdolaplarında ise bu sorun genellikle alt yada üst kapılarının açık kalması nedeniyle meydana gelir.
Probleminizi en güvenli ve hızlı şekilde birlikte çözebilir, servis randevusu oluşturabilirsiniz. Karlanma kapı çevresinde oluşuyorsa: Kapı yerine tam oturmuyor demektir. Ürünün fişini çektikten sonra sıcak suyla ıslattığınız bir bez ile kapının lastiklerini silip, 2 saat kapağı açmadan bekleyin.
Dolabınız no-frost özelliğe sahip değilse temizlemek için buzların erimesini beklemelisiniz. Çıkarılabilir parçaları ise dolaptan çıkararak ayrıca yıkayabilirsiniz. Bunları temizlemek için bol suyla yıkayıp kurutmak yeterli olacaktır.
Örnek verecek olursak; Bosch buzdolabı yaz kış ayarı kaç olmalı diyenler için buzluk bölmesi -20 derece, soğuk meyve sebze bölümü ise +4 derece önerilmektedir. Beko markalı buzdolabı için ise; Yaz aylarında buzdolabının dondurucu kısmını -20, -21, -22, -23, -24 dereceye getirilebilir.
Defrost yöntemlerinden elektrikle kar eritme en sık rastlanan yöntemdir ve bu, buharlaştırıcının soğutucu akışkan borularından bazılarının iki başını açık bırakmak ve bunların içine yalıtımlı boru tipi elektrik rezistanslı ısıtıcılar yerleştirmek suretiyle sağlanır.
Dahili terleme genelde, buzdolabı içine sıcak havanın girmesine izin veren kapının kauçuk şeridinin kurumasından kaynaklı olabilecek nem süzememe nedeniyle gerçekleşir. Özellikle buzlanmadan bağımsız olmayan buzdolaplarında olmak üzere aşırı sayıda kapı açılmaları da ayrıca terlemeyi arttırır.
Buzdolabınızda gıdalarınızı sakladığınız soğutucu ve dondurucu bölmelerin kapakları arasındaki bölgede ve aynı bölgenin yan taraflarında sıcaklık hissedebilirsiniz. Bu sıcaklık, buzdolabınızın düzgün çalışabilmesi için ısıtıcıların çalıştığı anlamına gelir ve normaldir.
Çukur bir kaba koyacağınız kaynamış suyu buzluğunuza koyup kapağını kapatarak 5-10 dakika bekledikten sonra buzların yumuşadığını fark edeceksiniz. Kaynamış olan suyun sıcaklığı ile buzluk kısmının soğukluğu ısı alışverişine başlayacak ve buzlar ısı kazandıkça yumuşayarak yerlerinden çıkabilecek kıvama geleceklerdir.
karlanmanın sebebi genel anlamda, sıcak ve nemli havanın, soğuk ve kuru olan dolap içerisine sirayeti esnasında sıcak havadaki nemin soğuk yüzeye yapışıp kalmasından kaynaklanır.
Wearne'e göre zamanla buz kristallerinin artması yüzünden gıdanın tadı ve dokusu değişse de, besin zehirlenmesi riski yok. Wearne "Gıda derin dondurucuda güvendedir ama zamanla kalitesi düşer. Dolayısıyla da dondurulduktan sonra 3-6 ay içinde tüketilmesini tavsiye ediyoruz.
Cihaz içindeki ürünleri ve çekmeceleri içinden çıkartın. Cihazınızda kombine bir buz kazıyıcı / drenaj kanalı bulunuyorsa, damla tablasını onunla birlikte taktığınızdan emin olun. Herhangi bir buz oluşumunda, kapıyı/kapıları açık bırakarak doğal yolla çözün. Buzdolabınızın iç kısmını nemli bir bezle silerek temizleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri