John Bardeen iki kez ödülü alan tek kişidir (1956 ve 1972); Marie Curie ise
Ödül, ilk defa 1901 yılında Frédéric Passy'ye ve Henry Dunant'a verildi. Ödül en son 2021'de ise Maria Ressa'ya ve Dmitri Muratov'a verildi. 1962'de bu ödüle layık görülen Linus Pauling, daha önceden 1954'te Nobel Kimya Ödülü'nü kazandığı için, iki Nobel Ödülü birden kazanan ilk kişi oldu.
1903 Nobel Fizik ödülü sahibi, 1911 Nobel Kimya ödülü sahibi ve radyoloji biliminin kurucusudur. Çalışmalarıyla bir çığır açan Curie, Nobel Ödülü'nü alan ilk kadın, bu ödülü iki kere alan ilk bilim insanı olmuştur. Varşova'nın Clandestine Floating Üniversitesinde okudu ve uygulamalı bilimsel eğitimine başladı.
Nobel Ödülüne sahip tek Türk yazar olan Pamuk'un Kırmızı Saçlı Kadın eseri de diğer romanları gibi tarihi motiflerle ve merak unsurları ile dolu bir roman. Romandaki kahramanımız Cem'in, eczacı babası siyasi nedenlerden dolayı bir gün ortadan kayboluyor.
Aynı zamanda Mehmet Özdoğan ile birlikte ABD Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilen ilk Amerikalı Türk'tür. Sancar, hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları nedeniyle 2015'te Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.
İlgili 35 soru bulundu
Nobel Kimya Ödülü, 1901'den bu yana her yıl kimya alanında insanlığa önemli katkı sunan kişilere veriliyor. 1901'den bu yana her yıl verilen ödülü, 2015'te Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar kazanmıştı. Sancar, Nobel Ödülü kazanan ilk Türk bilim insanı olmuştu.
2021 Nobel Fizik Ödülü'nü, Japon meteorolog ve klimatolog Syukuro Manabe, Alman oşinograf ve iklim modelleyicisi Klaus Hasselmann ve İtalyan teorik fizikçi Giorgio Parisi kazanmıştı.
Ancak, cenazenin yakılmasından sonra ailesi bedenin tamamının yakılmadığını öğrendi: Otopsi sırasında patolog Dr. Thomas Harvey, Einstein'ın kafatasını keserek açmış ve çalışma için beyni çıkarmıştı.
Dünyanın en zeki insanları arasında gösterilen Einstein'ın yıllardır saklanan beyin parçacıkları Philedelphia'daki bir müzede sergileniyor.
Atatürk Uluslararası Barış Ödülü, 1986-2000 yılları arasında dünya barışına katkıda bulunanlara tevcih edilmiş bir devlet ödülüdür. Mevzuat dayanağını 14.11.1984 tarih ve 84/8769 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan "Atatürk Uluslararası Barış Ödülü Tüzüğü" teşkil etmekteydi.
Nobel Ödülleri hakkında
Nobel Ödüllerine, 1901-2020 yılları arasında toplam 934 kişi ve 28 kuruluş layık görüldü. Az sayıda kişi ve kuruluşun birden fazla kez onurlandırılması sebebiyle birbirinden farklı toplam 930 kişi ve 25 kuruluş Nobel Ödülü'nün sahibi oldu.
Matematik ve diğer birçok bilimsel ve kültürel alan için Nobel Ödülü verilmemiştir. Bunun bir nedeni Nobel'in matematiği pratik bir disiplin olarak görmemiş olmasıdır. Hem Fields Madalyası hem de Abel Ödülü "Matematiğin Nobel Ödülü" olarak tanımlanmıştır.
Fizik, kimya, tıp, edebiyat ve barış için konmuş ödüller kendi ilgi duyduğu konulardı. Ancak iddialara göre, bu yoğun kıskançlığı nedeniyle matematik alanında ödül koymadı.
Ekonomist'te yer alan habere göre Nobel Vakfı, İsveç para biriminin son dönemde değer kaybetmesi nedeniyle bu yılki Nobel Ödülleri için ödül miktarını 1 milyon kron (90.000 $) artırarak 11 milyon krona (986.270 $) çıkaracak. 1901 yılında ilk Nobel Ödülleri verildiğinde, ödül miktarı kategori başına 150,782 krondu.
2015 Nobel Kimya Ödülü “hücrelerin hasarlı DNA'yı tamir ederek genetik bilgiyi nasıl koruduklarını moleküler düzeyde haritalayan” çalışmaları ile Aziz Sancar'ın da aralarında bulunduğu 3 bilim insanına verilmişti.
415 bilimsel makale ve 33 kitap yayınladı. Aziz Sancar, Hücrelerin hasar gören DNA 1 l ar ı nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Odülü1 nü kazandı.
Son birkaç yıl içinde, özellikle Türklerin Ermeni ve Kürtlere karsı uyguladıgı politikaları sert bir dille elestirdigi için gündemde adı sıkça geçen yazar Orhan Pamuk, bu kez Türk yazarların 'makus talihi'ni yenmeyi basardı ve İsveç Kraliyet Akademisi'nce mükafatlandırıldı!
Yaşar Kemal, ilki 1973'te olmak üzere pek çok kez Nobel'e aday gösterilmesine rağmen bir türlü Nobel ödülünü alamadı.
Günde 4 saat uyurdu, geri kalan zamanlarda hep ders başındaydı.
Nobel Ödülleri her yıl Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık'ta verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri