Ancak üreme döneminde ve sağlıklı olan her kadın ortalama 28 günlük periyotlarda regl olur. Kadınların regl takvimine göre 21 ile 35 gün aralıklarla düzenli olarak görülen adet kanaması yaklaşık 5 ile 7 gün kadar sürer. Bu süre boyunca günde yaklaşık 4 ile 5 ped değiştirilmesi normaldir.
Ancak genel olarak gün içerisinde 3 veya 5 ped den fazlası, yoğun kanama olarak kabul edilmektedir. Az önce de belirttiğimiz gibi, hasta 1-2 damla kanama olduğu zamanda dahi ped değiştiriyor ise ve bu şekilde günde 4-5 ped değiştirdiğini belirtiyor ise, bu fazla değildir normaldir.
Kadınlar için gün içinde beşten fazla ped kullanılması normalin üzerinde kabul edilir. Normal bir süreçte kadınlar günde ortalama 1-2 ped değiştirmektedir. En ufak bir kanama pıhtısında ped değiştiren kadınlar için 5 ped normal kabul edilebilir.
Normal pedlerden günde en fazla 4 ped kanama (en fazla 80 ml) olmalıdır. Demek ki , normal adet düzeninin “sınırları” vardır. Bir kadın bir ay 3 gün , öbür ay 6 gün adet görürse her ikisi de normal sınırlardadır. İki adetinin arası 25 gün olan kadın da sağlıklıdır , 32 gün olan kadın da sağlıklıdır.
Aşırı adet kanaması, adet miktarının ve süresinin uzamasına denir. Normal şartlarda 1-10 gün arası süren ve her gün 3-4 ped kirleten kanamaları normal olarak sayıyoruz. Bunun dışında daha fazla görülen adet kanamalarına aşırı adet kanaması denmektedir. Aşırı adet kanaması birçok sebepten kaynaklanmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Yapılan araştırmalara göre bir adet kanaması içinde 60-80 ml miktarından daha yüksek kan kaybı olursa aşırı adet kanaması olarak nitelendirilir. Bir adet dönemi içinde kadınlarda ortalama 30-50 ml kan kan kaybı olmaktadır. Kadınlarda genellikle 80 ml miktarından daha az kan kaybı görülmektedir.
Ancak üreme döneminde ve sağlıklı olan her kadın ortalama 28 günlük periyotlarda regl olur. Kadınların regl takvimine göre 21 ile 35 gün aralıklarla düzenli olarak görülen adet kanaması yaklaşık 5 ile 7 gün kadar sürer. Bu süre boyunca günde yaklaşık 4 ile 5 ped değiştirilmesi normaldir.
Bu nedenle eğer hijyenik ped kullanılıyorsa 3-4 saatte, tampon kullanılıyorsa 3-6 saatte bir değiştirilmesi önerilmektedir [28].
Adet kanamasında kanın tamamı her zaman vücuttan dışarı atılamaz. Bu durumda kanda pıhtılaşma olur ve adet döneminde ciğer gibi parça gelmesi durumu yaşanabilir. Daha sonraki dönemlerde pıhtı halinde kan vücuttan yine kanama yoluyla atılır. Pıhtı haline gelen kanın rengi kırmızı veya koyu tonlara çalabilir.
10 günden uzun süren menorajisi olan kadınlarda uzman yardımı gereklidir. Adet kanaması 10 gün sonra ağır ve şiddetli olmaya devam edebilir. Bu durumda mutlaka altta yatan nedene yönelik bir kontrol yapılması gerekir.
Ped: Lekeli iç çamaşırlarına karşı koruma.
Ancak, tamponlarda bazen sızıntılar yaşanabiliyor. Özellikle içinizde unuttuğunuz zamanlarda dolan tamponlar, iç çamaşırlarınızın kan olmasına sebebiyet veriyor. Böyle bir durumla karşılaşmak istemiyorsanız ped kullanımını tercih edebilirsiniz.
Rahim ağzına yerleştirirken menstrual kap sapından değil tabanından tutularak ve rahim ağzına tam oturması sağlanır. Menstrual kap akış miktarına bağlı olarak değişmekle beraber her 4-12 saatte çıkarılır. Dolduğu zaman kabın tabanının tutulup sıkıştırılarak menstrual kabın vakum özelliğini kaybetmesi sağlanır.
Aşırı ve uzun süren adet kanamaları, kansızlığa neden olabilir. Bu kanamalar sırasında ciddi ağrı yaşayabilirsiniz. Aşırı kanamaya neden olan duruma göre bazen kısırlık da olabilir. Kullandığınız tampon 8 saatten fazla kalırsa toksik şok sendromu dediğimiz ciddi bir duruma neden olabilir.
Gonadotropin salgılayan agonistler (yumurtalıkları uyaran bir hormon olan gonadotropin salınımını azaltan ilaçlar) aşırı adet akışını durdurmak ve miyom tedavisinde kullanılabilir. İbuprofen gibi steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) kullanılabilir.
Hanefi mezhebine göre adet ve lohusalığın azami müddetleri (adetin azami müddeti on, lohusalığın kırk gün) bitince, herhangi bir şart aranmaksızın eşler arasında cinsel ilişki helal olur.
Özellikle adet kanamasının yoğun olduğu dönemlerde pıhtılaşmış şekilde yani ciğer gibi parçaların gelmesi oldukça normal durumlar arasında yer almakta ve en ufak bir zararı dahi bulunmamaktadır.
Regl kanı servikal salgılar ile her zaman birleşebilir. Bu durum bir sağlık sorunu olduğunu göstermez. Uzayan sümüksü adet kanaması yaşanırsa rahim ağzı salgıları veya serviks salgıların adet kanı ile birleşerek vücuttan dışarı çıktığı düşünülmelidir.
Regl döneminde akan kan ve çıkan koku rahmin içerisinden gelir ve steril sayılır. Dolayısıyla enfeksiyon kaynaklı bir koku değildir. O kanın içindeki kimyasal madde veya kanamanın beraberinde getirdiği dokulardan ve proteinlerden kaynaklanan bir şeydir.
Daha emici malzemeden yapılan gelişmiş merkezi sayesinde ORKİD Platinum, ORKİD ailesinin en iyisidir (ORKİD Ultra'ya göre). Ek olarak, çift katmanlı üst yüzeyinde sızıntı engelleyici bariyer işlevi gören yumuşak mikro yastıklar bulunmaktadır.
Normalde her kadının ayda 1 kez (ortalama 28 günde bir) âdet (regl) görmesi ve âdet süresinin 3-7 gün arasında olması normaldir. Bu süre içinde kaybedilen kan miktarı ise 30-80 mL arasında değişir ki, normal şartlar altında günde 3-4 pedlik bir kanama normal olarak kabul edilmektedir.
Adet günleri hesaplanırken adetin ilk günü her zaman başladığı gün olarak kabul edilir. Hiçbir zaman bittiği günden itibaren hesaplanmaz. Mesela adetin 5. günü demek adetin bittiği günden sonraki 5. gün değildir, anlatılmak istenen ilk başladığı günden itibaren sayılan 5. günüdür.
Özellikle D vitamini eksikliğinde adet düzensizliği görülebilir.
Özellikle 40 yaşını geçmiş kadınlar menopoz riski ile karşı karşıyadılar. Kadının vücudundan östrojen hormonu yavaş yavaş çekilmekte ve doğurganlığı da azalmaktadır. Tüm bu etkenlere yani kadınlık hormonlarının azalmasına bağlı olarak da adet kanamasının miktarında azalma yaşanabilmektedir.
Adet Düzensizliği Belirtilerine Dikkat
40 yaşından sonra başlayan düzensizlikler menopoz olarak düşünülse de, menopoz döneminin 55 yaşına kadar başlama ihtimali olduğu göz ardı edilmemelidir. Kişi menopoz teşhisini kendi kendine koymadan önce Jinekoloğa başvurup muayene olması gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri