Sık rastlanan epilepsi belirtileri arasında hafıza kaybı, baygınlık, titreme, bilinç kaybı, hareketlerin kontrol edilememesi ve idrar kaçırma gibi semptomlar bulunur. Ayrıca nöbet sonrasında kişide hâlsizlik, bitkinlik, kokulara karşı hassasiyet ve şaşkınlık gibi belirtiler de görülebilir.
Nöbetler genellikle 2-5 dakika sonra kendi kendine durur. Nöbet sonrasında hastaların zihinsel fonksiyonlarında, şuur, motor ve duyusal fonksiyonlarda geçici bozukluklar olabilir. Nöbetten sonra hava yolu, solunum ve dolaşımın durumu kontrol edilmelidir.
Nöbet anlarında ani ve kısa süreli bilinç değişikliği veya kaybı, istemsiz hareketler veya kasılmalar meydana gelir, bu hareketler kollarda veya bacaklada sallanma şeklinde görülebilir. Epilepsi genellikle ömür boyu sürer fakat nöbet kontrolü doğru şekilde sağlanabildiğinde kişi normal bir hayat sürdürebilir.
Nöbetler çoğu kişide ağrısızdır. Nadiren nöbet sırasında ağrı hissettiğini söyleyen hastalar görülebilir. Nöbetlerden kaynaklanan (çarpma, burkulma, ezilme, yanma gibi) ikincil ağrı nedenleri de olabilir.
Epilepside beyinde bulunan nöronlarda ani ve kontrolsüz boşalmalar (deşarjlar) olur. Bunun sonucunda hastada istemsiz kasılmalar, duyusal değişiklikler ve bilinç değişiklikleri meydana gelir. Epilepsi nöbetler halinde olan bir hastalıktır. Nöbet aralarında hasta sağlıklıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Bazı hastalar epilepsi nöbetinden saatler veya günler önce duygu, his veya davranış değişiklikleri yaşayabilir. Bu belirtiler genellikle nöbetin bir parçası değildir, ancak bir kişiyi nöbetin gelebileceği konusunda uyarabilir.
Çoğu epilepsi nöbeti 30 saniye ila 2 dakika arasında sürer. 5 dakikadan daha uzun süren bir nöbet varsa acil tıbbi yardım alınması gerekir. Bazı epilepsi nöbetleri; uyuşukluk, hantal davranışlar, garip tat ve kokular alma, bozulan zaman ve mekan duygusu, az konuşma ve çok yavaş hareket etme şeklinde ortaya çıkabilir.
Epilepsi nöbeti sırasında zaman zaman oluşan belirtiler silik olsa da genellikle beyin fonksiyonlarının bozulmasına bağlı olarak kontrol edilemeyen vücut hareketleri oluşur. Epilepsi nöbetleri genellikle 30 saniye ile 2 dakika aralığında sürer. Ancak 5 dakikadan uzun süren epilepsi nöbetleri de görülebilir.
Epilepsi nöbetleri 30 saniye ile 2 dakika arasında sürer. Ardından kendiliğinden sona erer.
Epilepsi öldürür mü? Nöbetlerden kaynaklanan beyin hasarı ya da yaşam kaybı nadir görülür. Ancak yaşanan nöbetin uzun sürmesi ya da kısa süre içinde birden çok nöbetin yaşanması hastanın yaşamını yitirmesine neden olabilir.
Nedeni belli olmayanlar epilepsilerde MR'de ve EEG'de bulgu bulunmaz.
Bireylerin yaşamını olumsuz etkileyen epilepsi nöbeti hem gün içerisinde hem de uyku sırasında meydana gelebilir.
Bir kişi bir kez nöbet geçirdi diye epilepsi hastası sayılmaz. Eğer nöbetler zaman zaman tekrarlama eğiliminde olursa o durumda epilepsi hastalığından söz edilebilir.
Hastalığın tedavisi, nöbetleri durdurmaya yönelik ilaç tedavisidir. Burada en önemli nokta ilaçların düzenli ve planlı kullanımıdır. Her beş saralıdan dördünde uygun ilaçlar seçildiğinde ve yeterli dozda alındığında nöbetler kesilir. Diğer yöntem ise cerrahidir.
Epilepsi nöbetleri yaşam kalitesini düşürür
Epilepside nöbetler farklılık gösterebilir. Hastalığın bazı türlerinde nöbetler günde 50-60 kez tekrar ederken, bazılarında ise yılda sadece 1-2 kez ortaya çıkabilir. Epilepsiye neden olan durum hayat kalitesinde belirleyici faktördür.
Epilepsi nöbeti beyin bir bölgesinden veya tamamından aynı anda başlayan anormal elektriksel aktivite sonucu oluşur. Bu aktivite sonrası beyin fonksiyonları kısmen veya tamamen bir süreliğine bozulur. Nöbetler genelde birkaç dakika sürer ancak 5 dakikadan uzun sürerse ambulans çağırılarak acil hastaneye gidilmelidir.
Epilepsi nöbetleri genellikle uykuda veya uyanıkken herhangi bir zamanda meydana gelebilir. Bazı insanlar, özellikle gece uykusunda, uyandıktan hemen sonra veya uykusuzluk nedeniyle nöbet geçirebilirler. Bununla birlikte, nöbetlerin neden olduğu durumlar kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
İlaçların zamanının kaçırılması, uyku eksikliği, alkol kullanımı, stres, alkol kullanımı, soğuk algınlığı, girip gibi faktörler epilepsi nöbetlerini tetiklemektedir. Herhangi bir nedenle zamanı geçen ve alınmayan ilaç, kontrollü nöbetleri olan bireylerin nöbet geçirmesinin en temel nedenidir.
Temelde akılda tutulması gereken nöbetlerin iki çeşit olduğudur: parsiyel (yani beyinde bir bölgeye sınırlı başlayan nöbetler) ve jeneralize (beyinde yaygın olarak olarak başlayanlar) . Yaygın başlangıç daha kötü ve şiddetli bir nöbet anlamına gelmez.
Epilepsi hastaları, büyük ölçüde erken ölüm riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Fokal veya jeneralize tonik-klonik nöbetler, en yaygın ölüm nedenidir. Bununla birlikte, diğer nöbet türleri, anti-nöbet tedavileri ve komorbid bozukluklar mortaliteyi artırabilir.
Nöbet sırasında gözler kapalıysa ve hasta gözlerinin açılmasına direniyorsa bu bir epilepsi nöbeti değildir. Epilepsi nöbetinde kişilerin gözleri açıktır, gözler sabit olarak bir noktaya bakar. Nöbet çenenin kilitlenmesiyle başlayabilir. Kol-bacak kasılması her zaman epilepsi nöbeti anlamı taşımaz.
Yukarda da ifade ettiğim gibi epilepsi ile depresyon büyük sıklıkla bir arada ortaya çıkmaktadır. Epilepsi depresyona, depresyon ise epilepsiye yol açabilmektedir.
Halk arasında da Sara hastalığı olarak da bilinir. Beyindeki sinir hücrelerinin artmış uyarılabilirliğinden kaynaklanan tekrarlayıcı, geçici anormal elektriksel deşarjları sonucu görülen nörolojik bir hastalıktır.
Abyans, miyoklonik, klonik, tonik, atonik ve tonik-klonik olmak üzere altı başlıkta incelenebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri