Mesai saatleri dışında, hafta sonu ve resmi tatil günlerinde meydana gelen adli olaylar ile adli işlere bakmak üzere; her adliyede yeteri kadar Cumhuriyet savcısı ile sulh ceza, asliye ceza, ağır ceza ve icra ceza mahkemelerinden birer tanesi nöbetçi mahkeme olarak görev yapar.
1- Nöbetçi Cumhuriyet Savcısı, Cumhuriyet Başsavcılığımıza ait görev bölümünde belirtilen esaslara uygun olarak nöbet hizmetini ifa eder.
Mesai saatleri dışında, hafta sonları ve resmi tatillerde ortaya çıkan adli vakalar ve adli işlerin görülmesi için her adliyede; Cumhuriyet savcısı ve sulh ceza, asliye ceza, ağır ceza, icra ceza mahkemelerinden biri nöbetçi olarak hizmet vermektedir.
Adliyeler, Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı ve Arefe günü gibi dini bayramlarda ve ayrıca 1 Ocak, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 23 Nisan, 29 Ekim, 30 Ağustos ve 15 Temmuz gibi resmi tatil günlerinde de hizmet vermemektedir.
Nöbetçi hakim mesai saatleri dışında vuku bulan bir hadiseye mahkemesinin hakimi yerine bakan hakimdir. Örneğin mesai saatleri dışında tutuklama talebi ile sulh ceza mahkemesine sevkedilen bir sanık için tutuklama talebinin kabulüne veya reddine nöbetçi hakim karar verecektir.
İlgili 27 soru bulundu
Nöbetçi Cumhuriyet savcısı nöbeti sırasında meydana gelen tüm adli olaylara bakar, gecikmesinde sakınca bulunan tüm soruşturma işlemlerini yapar (olay yeri keşif, otopsi, tarafların ifadelerinin alınması, mağdurların adli raporlarının alınması, tutuklamaya sevk, arama, el koyma, vb.)
Savcılar polis, avukat ve hakimler ile sürekli çalıştığı için de gençleri etkilemektedir. Savcılar sürekli olarak sabit saatlerde çalışmalarını sürdürmez. İş tanımı hayli zor olması nedeniyle mesai saatleri dışında da savcılar fazlası ile çalışır.
Adliyeye giderek bölge asliye mahkemesinde cumhuriyet başsavcılığı ile görüşerek dilekçe oluşturabilir ve dilekçe ile birlikte savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Suç duyurusunda bulunmak için günün her saatini kullanabilirsiniz. Bunun için nöbetçi savcılıklar da görevlidir.
Bireylerin bir hak ihlali veya kendilerine karşı işlenen hukuksuz bir eylem tespit ettiklerinde, bu konuyu savcılığa şikâyet olarak bildirme hakları bulunmaktadır. Şikâyet sözlü olarak yapılabildiği gibi yazılı olarak da yapılabilmektedir. Yazılı olarak yapılan şikâyetler, mağdurlar için daha yararlı olmaktadır.
Türkiye'de savcılık
Türk hukukuna göre adli yargı kolunda her ilde, ağır ceza mahkemesi bulunan ilçelerde ve bazı asliye ceza mahkemesi bulunan ilçelerde Cumhuriyet başsavcılığı vardır. Cumhuriyet başsavcısı cumhuriyet savcısının hiyerarşik amiridir.
-İtibarı, hakimlik-savcılığa oranla daha düşüktür. -Mesleğin ilk yıllarında işi öğrenene kadar genellikle kıdemli meslektaşlarınız tarafından sömürülürsünüz. - Hakim- savcılar gibi emrinizde katipleriniz, kalem müdürünüz yoktur. Para kazanmaya başlayana kadar her işinizi bizzat yapmanız gerekir.
Adliye çalışma saatleri 2023 yılında değişiklik göstermemiş olup, her yıl olduğu gibi bu yıl da sadece hafta içi 08.30 / 17.00 saatleri arasında hizmet verir. Adliyeler hafta sonu kapalıdır.
Dosya içeriğini görebilmek için dosyanızın bulunduğu savcılığa dilekçe ile başvurmak gerekecektir. Dosyanın bulunduğu Cumhuriyet Savcısı talebinizi yerinde görürse ilgili soruşturma dosyasına UYAP üzerinden ulaşılabilir hale gelecek ancak ilgili savcı talebinizi yerinde görmez ise dosya içeriğine ulaşılamayacaktır.
Sonraki Konu. Savcı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 98 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Savcı maaşları 54240 TL'dir. En düşük Savcı maaşı 43390 TL iken, en yüksek Savcı maaşı 102830 TL'dir.
Hâkim ve savcılarımız görev süreleri boyunca bir (1) adet yerli, bir (1) adet ithal olmak üzere iki (2) adet silah alabilirler. Yeni göreve başlayan hâkim ve savcılar ile silah talebinde bulunmayanlar için her yıl Başkanlığımız tarafından silah alım duyurusu yapılarak silah dağıtımı yapılacaktır.
Kanun teklifinin gerekçesinde, hakim ve savcıların haftalık yasal çalışma süresini aşarak, 65-70 saate varan mesai harcadıkları kaydedildi.
Savcılığa şikayet dilekçesinin herhangi bir ücreti yoktur. Suçun mağduru olan kişiler tarafından yapılacak başvuru ile süreç herhangi bir masrafa tabi olmaksızın başlayacaktır. Sadece savcılığa şikayet dilekçesi ceza avukatı ile hazırlanması durumunda avukatın alacağı ücret olacaktır.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hakim ve savcıların kapılarının halka daima açık olması gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hakim ve savcı, tarafsızlığını, bağımsızlığını, kapıları kapatarak, kapıların arkasına saklanarak, vatandaşla, avukatla görüşmeyerek temin edemez.
Talimata uygun olarak ifade alma işlemi tamamlanacaktır. E - DEVLET ÜZERİNDEN ŞİKAYETİMİ İLETEBİLİR MİYİM? e-devlet ile CİMER (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) üzerinden şikayet başvurusu yapılabilir.
Savcının ifadeye çağırma süresi eğer zorla getirme kararı verildiyse 24 saattir. Bu süre içerisinde kişinin hazır bulundurulması gerekir.
Savcılığa şikâyet edilmiş olan kişiler, mahkemeye gönderilmez ise ifadelerini emniyet müdürlüğünde verir. Şüpheli olan yani savcılığa şikâyet edilen kişiler, ifade verdikten sonra ifadeler savcı tarafından incelenir.
Sorgulama yapılabilmesi için e-Devlet şifrenizin olması gerekiyor. Şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra, Adalet Bakanlığı sayfasına giriş yaparak Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü (UYAP) Hizmetleri kategorisi altında yer alan “Dava Dosyası Sorgulama” butonuna basmanız yeterlidir.
(Değişik:RG-1/3/2014-28928) Cumhuriyet savcılarınca, adlî görevler ile ilgili emir ve talimatlar, kolluk birimlerinin aralarındaki işbölümü ile kolluk teşkilâtlarının görev ve yetki alanlarına göre verilir. Adlî kolluk, adlî görevlerin haricindeki hizmetlerde üstlerinin emrindedir.
[6] Yargıtay Cumhuriyet Savcıları Etik Davranış İlkelerinin “Özel Yaşamda Davranışlar” başlıklı 5. bölümünde yer alan 5.7. ilkesi uyarınca Yargıtay Cumhuriyet savcıları “sosyal medya kullanımı sırasında mesleğin onurunu, bağımsızlığını ve tarafsızlığını koruyacak şekilde davranırlar”.
Savcılar adli ve idari yargıda çalışırlar. Adli yargıda çalışanlar il ve ilçelerde cumhuriyet savcısı, cumhuriyet başsavcısı, cumhuriyet başsavcı vekili ve Yargıtay cumhuriyet savcısı sıfatıyla bulunur. İdari yargıda çalışanlar ise Adalet Bakanlığına bağlı olarak danıştay savcısı olarak çalışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri