Noel, Hristiyanlar tarafından "kurtarıcı Mesih" olarak kabul edilen Hz.İsa'nın doğum gününün geleneksel olarak kutlandığı bayram.
Noel, İsa Peygamber'in doğumunun kutlandığı 25 Aralık günü Hristiyanlara özgü bir bayram. Yılbaşı ise belli bir dinin bayramı olmayıp, dünya genelinde birçok ülkede bir yılın bitip, diğerinin başlamasının kutlandığı geceye verilen isim.
Çünkü Müslüman inanç Hz. İsa'yı da Allah'ın bir elçisi olarak kabul eder, sever ve sayar. Bu bir görevdir ve Kur'an-ı Kerim'de açıkça yazar (Bakara 136). Bu bağlamda bırakın yılbaşını, bir Müslüman isterse Noel'i bile kutlayabilir.
Aziz Nikola, 4. yüzyılda Antalya Demre'de yaşayan hayatını, inancını bina etmeye ve öğretmeye adamış gerçek bir Mesih İsa inanlısı olarak bilinir. O, erken dönem bütün Hristiyan azizleri için inanıldığı gibi mucize sayılabilecek derecede inançlı ve mütevaziydi.
Noel, her yıl 25 Aralık tarihinde İsa'nın doğumunun kutlandığı Hristiyan bayramıdır. Ayrıca Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş veya Milat Yortusu olarak da bilinir.
İlgili 15 soru bulundu
“Aziz Nicholas (Noel Baba) Hz. İbrahim'den Hz. Muhammed'e kadar geçen zaman aralığında yaşamıştır. Nasıl ki İslamiyet'ten önce yaşayan tüm peygamberler tanınıyorsa, İslam dini açısında da Aziz Nikolas bir nebi-haberci olarak bilinir ve kabul edilir.
Kâfirlerin ibadetleri ve çirkin işleri hariç, mubah (yani ne haram ne de helal olan) âdetlerini yapmakta mahzur (sakınca) yoktur. Noel'i kutlamak asla caiz değildir. Ancak zaruret halinde caiz olur. Mesela devletlerarası protokolde zaruret olduğu için kutlamak caizdir.
Hz. İsa'nın doğum tarihinin yıl olarak milattan önce dört ile altı yıl evvel olduğu, doğum günü olarak da Batı'da bulunan kiliseler 25 Aralık gününü doğum tarihi olarak kabul edip kutlarlarken, Doğu kiliseleri ise bu tarihi 6 Ocak olarak kabul etmektedir.
Günümüzde yılbaşı kutlamaları ile Noel Bayramı sıkça karıştırılıyor ancak Noel 25 Aralık günü Hz. İsa'nın doğumu ile kutlanırken, yılbaşı kutlamaları yeni gelen yılı karşılamak amacıyla yapılır. 2022 yılının son günlerini yaşarken yılbaşı kutlama hazırlıkları sürüyor.
1930'lu yıllarda da satışlarında düşüş yaşayan Coca Cola firması Noel Baba figürüne kendi renklerini yansıtan kırmızı kıyafet giydirerek, elinde coca cola şişesiyle başlattığı reklam kampanyasıyla satışlarında epey artış sağladı. Bunun yanında da Noel Baba artık kırmızı kıyafetiyle anılır olmaya başlandı.
Yılmaz, "Türkler, milattan önceki yüzyıllarda bile yıl döngüsü olarak kabul edilen 21 Aralık gününü törenlerle kutlamıştır. Türk kültüründeki Ayaz Ata geleneği, Hristiyanlık'taki Noel Baba veya Ruslardaki Ded Maroz mitolojisiyle alakalı değil, tam tersi onlardan çok eskiye dayanan mitolojik bir gelenektir." dedi.
Türk topluluklan, Nevruz Bayramı adıyla, tarihi Türk takvimi yılbaşısını, ı 994' ten bu yana, birlikte, aynı günde kutlamakta ve törenler yapmaktadır.
Yılbaşında ağaç süsleme uygulaması Hristiyanlık ve pagan kültürü kökenli bir gelenektir. 'Kim herhangi bir gruba benzeşirse o da onlardandır. ' (Ebu Davûd, Libas 4) hadisinde de belirtildiği gibi, Hristiyanlar'ın adetlerine uyum sağlamak ve onlara benzeşmek, İslam dininde yasaklanmıştır.
6 Ocak: Ortodoks Noel Arifesi (ortodoks) - Hristiyanlık
İsa'nın doğduğu ahırın sembolü olarak Sırp Ortodoks kişiler bir masanın üzerine biraz saman ve samanın üzerine de fındık fıstık ve kuru erik yerleştirirler.
Ateşkes 7 Ocak gecesi 24.00'e kadar sürecek. Rusya ve Ukrayna'da yaşayan birçok Ortokoks Hristiyan Noel'i 6 ve 7 Ocak tarihlerinde kutluyor.
Dünyaca ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, Noel'de ve pek çok ülkede yılbaşında çam ağacı süsleme geleneğinin Türklere özgü bir gelenek olduğunu söyledi. Çığ'a göre, bu geleneğin kökeni Orta Asya Türk toplumlarının kutladığı Nardugan Bayramı.
Dış ülkelerde Noel ağacı ya da Christmas ağacı olarak da adlandırılan yılbaşı ağacı ülkemizde de yeni yılın sembollerinden biri oldu. Özellikle çocuklar yılbaşı ağacı süslemelerine bayılırlar. Aynı zamanda yılbaşında ağaç süslemek ailece yapılan güzel aktivitelerdendir.
Noel, Hristiyanlar tarafından "kurtarıcı Mesih" olarak kabul edilen Hz.İsa'nın doğum gününün geleneksel olarak kutlandığı bayram. Ermeni Kilisesi gibi bazı Doğu Ortodokslarsa, Noel'i Jülyen takviminde 25 Aralık'a denk gelen 6 Ocak'ta kutluyor.
Hz. Îsâ'nın doğum günü kutlamasına verilen ad. Türkçe'de yanlış olarak yılbaşı kutlamasıyla özdeşleştirilen noel, Latince'de “Tanrı'nın doğum günü” anlamına gelen ve Hz. Îsâ'nın doğum günü kutlamasını ifade eden dies natalis teriminin Fransızca karşılığıdır (noël).
Milat, tarih hesaplamalarında İsa'nın doğduğu kabul edilen gün. İsa'nın doğum tarihine dair net bir bilgi olmamakla birlikte, miladi takvime göre oluşturulmuş zaman çizelgesinde başlangıç noktası yani 1 Ocak 1 tarihi olarak kabul edilir.
Müfessirlere göre Kur'an'da İsa'nın ikinci gelişi Zuhruf Suresi'nin 61. ayetinde haber verilir. Hadislere göre Şam'daki Ulu Camii'de bir minareye gökten inecektir.
İslam alimlerine göre yılbaşını çeşitli etkinliklerle kutlamak haramdır. Yılbaşı Hristiyanlarca Hz. İsa'nın doğumu olarak kabul edilir ve bu günde Müslümanların kutlama yapılması Hıristiyanların örf ve geleneklerinin taklit edilmesi anlamına gelir.
Ayrıca tombala, piyango gibi haram olan işler de Yılbaşı Gecesi'ne aittir. Bu kutlama kültürü de ülkemize batı ülkelerinden transfer edilmiştir. Oysa İslam Dini'nin buna kesinlikle bir izni yoktur.
Noeli kutlamak caiz değildir. Ama yılbaşı farklıdır. Noeli kutlayan kâfir olur. Yılbaşında birine yeni yılın kutlu olsun, yeni yılın müslümanlara hayır ve bereket getirsin demek caizdir.
Noel, Hz. İsa'nın doğumunu anmak için her yıl genellikle 25 Aralık tarihinde milyarlarca insan tarafından kutlanan dini ve kültürel bir gündür. Birçok ülkede Noel günü resmi tatildir ve Hristiyanlar tarafından kutlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri