Yüksek östrojen, östrojen seviyesinin progesteron seviyelerine kıyasla yüksek olduğu, kadınlarda regl düzenini bozması ve ağrılı adet süreci yaşanması, kilo alma, yorgunluk ve miyom, erkeklerde ise meme dokusunda büyüme ve kısırlığa neden olabilen bir hormon yükselmesidir.
Östrojen fazlalığı belirtileri arasında adet dönemlerinde aşırı kanama, göğüslerde hassasiyet, migren, kilo alma, depresyon, uykusuzluk ve libido kaybı yer alır. Bu belirtiler bir doktor tarafından değerlendirilerek tedavi edilmelidir.
Kadınlarda östrojen hormonu gebelik ya da ergenlik dönemlerinde doğal bir şekilde artar. Fakat diyabet, yağlanma, kilo alımı ya da psikolojik bazı etkenler ile de artması mümkündür. Hormon testleri ile östrojen seviyesini öğrenebilirsiniz.
Östrojen hormonunu azaltan yiyecekler arasında patates, mango, mantar, közlenmiş sebzeler ve zerdeçal da bulunmaktadır. Yüksek lifli ve az yağlı besinlerin tüketilmesi bu durumda önemli hale gelmektedir. Kilo vermek de bu hormonun düşmesinde önemli katkı sağlamaktadır.
Baklagiller, tohumlar, susam, soya fasülyesi, keten tohumu, havuç, elma, üzüm, kırmızı meyveler fitoöstrojen içeren gıdalar arasındadır. B ve D vitamini takviyesi ve bor mineralinin de östrojen mekanizmaları üzerinde olumlu etkileri gösterilmiştir.
İlgili 37 soru bulundu
Özellikle hamileliğin oluşumunda progesteronla östrojen hormonu beraber çalıştığı için östrojenin yükselmesi oldukça normaldir. Ancak bu durum sadece gebelikte normaldir. Bunun dışında bazı genetik faktörler, besinler ve yaşam biçimi kişilerde aniden östrojen hormonunun yükselmesine neden olabilir.
Daha fazla lif tüketin
Tam tahıllardan, meyvelerden ve sebzelerden gelen lif fazla östrojenin vücuttan çıkarılmasına ve hormonal yükün azlamasını sağlar. Aynı zamanda bağırsakların çalışmasına da yardımcı olurlar. Günde en az 30 gram lif almayı ihmal etmeyin.
Adet kanamanızın başladığı ilk gün ile başlayan bu süreç 7 gün sürer. Bu süreçte kadınlık hormonu östrojen en alttaki dip seviyesinden yavaşça artmaya başlar.
Östrojen hormonu fazlalığı hamileliği engeller mi? Her ne kadar hamilelik esnasında östrojen oranı artsa da vücutta gereken miktardan yüksek olması vücudun bazı fonksiyonlarını bozacağı için hamileliği engelleyebilir. Bunların başında adet düzensizliği, yüksek kilo ve yumurtalık tümörleri geliyor.
Her gün iki fincandan fazla kahve (200 mg kafein) içen kadınlar, içmeyenlerden daha yüksek östrojen seviyelerine sahip olabilir. Kafein, östrojen seviyelerini artırsa da doğurganlığı artırmaz.
Östrojen görevleri
Östrojenin etkisi ile genital bölgede kıllanma, kalça bölgesinde yağlanma, memelerde büyüme görülür.
Dr. Gökhan Demir: Östrojenin fazlası özellikle progesteron hormonu ile dengelenmemiş hali meme kanseri riski açısından zararlıdır.
Östrojen hormonunun vücuttaki yağ metabolizmasıyla etkileşimi bilinmektedir. Östrojen hormonu yüksekliğinin bacak ve kol gibi uzuvlarda bulunan cilt altı yağ dokusunun kalınlaşması ile doğru orantılı olduğu tespit edilmiştir.
Yüksek östrojen, östrojen seviyesinin progesteron seviyelerine kıyasla yüksek olduğu, kadınlarda regl düzenini bozması ve ağrılı adet süreci yaşanması, kilo alma, yorgunluk ve miyom, erkeklerde ise meme dokusunda büyüme ve kısırlığa neden olabilen bir hormon yükselmesidir.
Östrojen, dişi cinsiyet özelliklerinin gelişmesi ve korunmasında majör rol oynayan cinsiyet hormonudur. Esas görevi, meme gelişimi, pubik ve koltuk altı kıllanması, adet döngüsünün düzenlenmesi ve üreme fonksiyonunun gelişmesine yardımcı olmaktır.
Kadınlarda östrojen hormonunun değerlerine, hastanelerde bulunan jinekoloji bölümü bakar. Erkeklerde ise bu hormonun değerlerine endokrinoloji bölümü bakmaktadır.
Lohusalık dönemi dışında kanda yüksek prolaktin varsa yine FSH, GnRH hormonlarının üretimi baskılanır. Böylece yumurta gelişimi durur, gebe kalamama ve adet düzensizliği oluşur. Gebe kalma sorunu yaşayan kadınlarda, prolaktin hormon seviyesi kontrol edilmelidir.
Menopoz, adet görmeden üst üste 12 ay geçirdiğinizde ortaya çıkar. Yumurtalıklarda üretilen iki kadın hormonu olan östrojen ve progesteronun değişen seviyeleri, sıcak basması ve vajinal kuruluk gibi semptomlara yol açar. Menopoz, yaşlanmanın doğal bir parçasıdır ve kadın üreme yıllarının sonunu işaret eder.
Östrojen hormonu cilt nemini ve kalınlığını etkiler. Kollajen yapımını artırır, deri kalınlığını artırarak kırışıklıkları azaltır. Östrojenler ciltteki glikozaminoglikan düzeylerini artırarak nem dengesini ve yapısal bütünlüğü artırır, deriye gençlik verir.
Bunlar göğüslerde ağrı ve hassasiyete, vücutta su toplanmasına ve belli gıdalara karşı aşırı istek duyulmasına neden olur. Tuzlu gıdalar yenildiğinde vücutta şişlik artar. Yumurta döllenmediği zaman gebelik oluşmaz, progesteron ve östrojen düzeyi düşer ve adet kanaması başlar.
Kadınların cinsel isteğini artıranlar, testesteron hormonu ve her ay yumurtalıklar ve böbreküstü bezleri tarafından salgılanan testesteron (erkeklik) hormonu. Testesteron seviyeleri yumurtalama sürecinde yükselirken, araştırmalar bu dönemde kadınların cinsel isteğinin arttığını gösteriyor.
Bu dönemde yendiğinde çikolatanın kadınlar üzerinde antidepresan etki yaptığı görülmektedir. Çikolatanın içinde östrojene benzeyen maddeler vardır ve bu da çikolata tüketiminin östrojen seviyelerini yükseltebileceğine işaret eder.
Estradiol testinde aynı isimli hormonun kan dolaşımındaki düzeyi incelenir. E2 testi olarak da isimlendirilen bu tetkikte bir çeşit östrojen formu olan ve başta yumurtalıklar olmak üzere meme ve böbrek üstü bezleri tarafından salgılanan bu hormonun miktarı tespit edilebilir.
Basen; Östrojen hormonunun dengesizliği veya yüksek olması sebebiyle ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri