Çoğunlukla kendi içinde virgülle ayrılmış grupları birbirinden ayırmak ve sıra cümleleri birbirinden ayırmak için; virgülden kuvvetli, noktadan zayıf bir duraksama işareti olarak kullanılır. Noktalı virgül kendinden önce gelen sözcüğe bitişik yazılır ve sonraki sözcükle arasına bir boşluk konur.
Bir cümlede açıklama yapılacaksa iki nokta, içinde sıralı virgül bulunan cümlelerde de noktalı virgül konulur. Cümle içinde arasözlerin başında-sonunda, satır sonunda yarım kalan sözcükte kısa çizgi; konuşma metinlerinde de uzun çizgi kullanılır. 2) Kavramları tanımlarken veya açıklarken kullanılır.
İki nokta, bir noktalama işareti. İki nokta üst üste olarak da bilinir. Metin içerisinde çoğunlukla alıntı yaparken, liste yaparken ve açıklama yaparken kullanılır.
Yazılarda virgülden daha uzun duraklama gerektiren bölümlerde tercih edilen üst üste nokta ve virgülden oluşan noktalama işaretine noktalı virgül (;) adı verilmektedir. Özellikle uzun cümlelerde sık sık tercih edilmektedir. Kendi içerisinde virgül yardımıyla ayrılmış grupları ayırmak için kullanılmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Anlam bakımından birbirine bağlı cümlelerin arasına konur. Anlam bakımından birbirine bağlı cümlelerden ikincisi, birinci cümlenin karşıtı olursa araya noktalı virgül konur. “ama”, “çünkü”, “fakat”, “öyleyse”, “ancak”, “oysaki” gibi bağlaçlarla birbirine bağlanan cümlelerde bağlaçlardan önce konur.
Virgül (,)
– Cümlede art arda sıralanan eş görevli sözcük ve sözcük öbekleri arasına virgül konur. Örnek: Pazardan erik, kiraz, çilek ve kavun aldık. – Sıralı cümlelerin arasına virgül konur. Örnek: İstediğim kitabı dolaptan aldı, bana uzattı. – Seslenme (hitap) sözlerinden sonra virgül konur.
1- İki nokta bir açıklama yapılacakken kullanılır. Noktalı virgül ise genel olarak aralarında virgül bulunan sıralı cümleleri ayırmak için kullanılır.
İki Noktanın TDK Sözlük Anlamı
İki nokta, Türk Dil Kurumu (TDK sözlüğünde “Kendisinden sonra örnek verilecek veya açıklama yapılacak cümlenin sonuna konulan noktalama işareti” olarak yer alıyor.
İşte üç noktanın kullanıldığı yerler şöyle sıralanmaktadır; Bir nedenden dolayı tamamlanmamış eksik kalmış cümlelerin sonunda üç nokta kullanılır. Kaba sayıldığı için açıklanmak istenmeyen cümlelerin sonlarında üç nokta kullanılır. Sözcük ya da bölümleri göstermek amacıyla üç nokta kullanılır.
Ünlem İşareti Nasıl Kullanılır? 1- Sevinç, gurur, şaşırma, üzüntü gibi durumlarda hisleri vurgulayan kelimelerden sonra ünlem işareti kullanılır, Vah vah! Çok üzüldüm.
Üç Nokta Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Tamamlanmamış Cümlelerin Sonuna Veya Başına Yan Yana Konulan Noktalama İşaretinin Adı (...)
Bu durumu çeşitli hikâye, roman yayınlarında da görmekteyiz. “Şart cümlelerinde -sa (-se) ekinden sonra virgül konmalı mı konmamalı mı?” konusu, 2005 yılında gündeme gelmiş ve o yıl Türk Dil Kurumunca yayımlanan Yazım Kılavuzu'nda mesele şu uyarıyla açıklanmıştır: “Uyarı: Şart ekinden sonra virgül konmaz.” (36. s.)
Noktalı virgül, farklı cins ve türlere ait isimleri birbirinden ayırmak için kullanılır.
İnsanların yazılı bir mesajın sonuna nokta konmasının ardında farklı anlamlar aradığını belirten araştırmacılar, 'Tartışmanın ya da diyalogun sonu geldi' mesajının alındığını belirtiyor. Noktayla biten yazılı mesaj alanların, karşı tarafın sinirlendiği algısına kapıldığı da belirtiliyor.
Wilson İlkeleri, Wilson Prensipleri, On Dört Madde ya da On Dört Nokta olarak da bilinir (İngilizce: Fourteen Points) Amerika Birleşik Devletleri başkanı Woodrow Wilson'ın 8 Ocak 1918 günü ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada bahsettiği ilkelerdir.
Cihazınızdaki WhatsApp uygulaması simgesinin üzerinde görünen nokta, bildirim noktası olarak adlandırılır. Bildirim noktası, WhatsApp'taki son hareketleri size bildirmek amacıyla telefonunuzun üreticisi tarafından sağlanan bir özelliktir. Bu hareketler arasında okunmamış mesajlar ve cevapsız aramalar yer alır.
Saygı ile metin ve imza bölümleri arasında iki satır boşluk bırakılır. Sonuna virgül konur. Örnek: "Saygılarımla" veya "Saygılarımızla,".
(ama, fakat, lakin, yalnız, ancak, ne var ki, ne yazık ki, çünkü yoksa, bundan dolayı, sonuç olarak, bununla birlikte gibi bağlaçlardan önce noktalı virgül kullanılır.)
Tırnak içine alınan ifade tam bir cümle ise kendi noktalama işaretlerini korur. Bu cümlenin sonuna gelen ünlem, soru, nokta, virgül gibi noktalama işaretleri tırnak işaretinin "içine" konur: Kurda "Neden boynun kalın?" demişler; "İşimi kendim görürüm de ondan." demiş.
VİRGÜL - Merhaba, ben Virgül.
- Cümle sonlarına virgül işareti konmaz. - Soru ile biten cümlelerde virgül işareti kullanılmaz. - Önemli yerlerin belirtilmesi için virgül işareti kullanılmaz. - Cümlelerin başında virgül işareti kullanılmaz.
Noktalı Virgül ( ; )
1. Cümle içinde virgüllerle ayrılmış tür veya takımları birbirinden ayırmak için konur. 3. İkiden fazla eş değer ögeler arasında virgül bulunan cümlelerde özneden sonra noktalı virgül konabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri