Sinir sistem anne karnındaki yaşamına 3 haftalıkta başlar.
2. haftada dış tabaka (ektoderm) farklılaşarak ilkin sinir sistemi tabakasını, yani nöroektoderm yapısını oluşturur. Sonrasında bu katman kalınlaşır ve mitoz sonucu üretilen hücrelerle şişer. Bu kalın tabakaya artık nöral plaka (neural plate) adını veririz.
İnsandaki nöral tüp adı verilen yapı beyin dokusundan başlayıp, boylu boyunca omuriliği de içine alacak şekilde aşağı doğru uzanan bir yapıdır. Bu yapı, döllenmeden sonraki 2. ile 3. hafta arasında gelişimini tamamlar.
14 günlük embriyo hala yassı bir bilaminar embriyonik disk şekline sahiptir, fakat bu dönemde lokalize bir alan içerisinde hipoblastik hücreler silindiriktir ve kalınlaşmış bir sirküler alan, prekordal (prokordal) plağı oluşturur. Prekordal plak embriyonun gelecekteki ağız ve baş bölgesidir.
Yutak kavisleri, embriyonik gelişimin 4. haftasının başında nöral krest hücrelerinin baş ve boynun oluşacağı bölgeye göç etmesiyle gelişmeye başlar. İlk yutak kavsi çifti, gelişen farinksin lateralinde oluşur (7). Mezodermal hücrelerin arasında bulunan nöral krest hücreleri her yutak kavsinin içinde bulunur (10).
İlgili 32 soru bulundu
Nöral Plak Oluşumu ve Nöral Katman Oluşumu
Embriyonik gelişimin erken evrelerinde, zigot hücresi çoğalarak bir blastosist haline gelir. Daha sonra bu yapı gastrulasyon adı verilen bir süreçle dört ana hücre tabakasına ayrılır. Bu aşamada, ektoderm tabakasından bir kısmı nöral plak olarak adlandırılan yapıyı oluşturur1.
Omuriliği oluşturacak nöral tüp ve onu çevreleyen dokular gebeliğin 17-24. günleri arasında oluşur ve tüp kapanır.
Embriyonik gelişim 23 evreden oluşur. Bu ortalama 56 gün sürer. Fetal evre 57. günde başlar ve doğum gerçekleşene kadar devam eder.
Primordial germ hücreleri ilk olarak yaklaşık 3. haftada vitellüs kesesinin (yolk sak) allantoise yakın taraftaki duvarında bulunan endoderm hücrelerinden gelişir.
Plak; PVC'den üretilen, her iki tarafına da kayıt yapılabilen dairesel bir ses depolama birimi. Pikap veya gramofon denilen cihazlarda okunarak, üzerine kaydedilmiş ses izleri dinlenebilir.
Spina Bifida Anne Karnında Nasıl Anlaşılır? Gebeliğin 16. ve 18. haftalarında, yani ikinci üç ay içinde üçlü tarama testi yaptırmak ve ultrason çektirmek gerekmektedir. Bu tarama testlerinin sonuçlarına göre %80'e yakın bir oranda tanı konabilmektedir. Kan testi spina bifidanın tanısında büyük önem taşımaktadır.
Nöral tüp, omurgalıların da dahil olduğu kordalı embriyolarının gelişmekte olan beyin ve omuriliklerinin öncüsünü oluşturan merkezi sinir sistemi organıdır.
B9 vitamininin doğal bir şekli olan folat, fetüsün sağlıklı gelişimi için önemlidir. B9 vitamini takviyeleri ve takviye edilmiş gıdalarda bulunan sentetik formuna folik asit denir. Folik asit eksikliği spina bifida ve diğer nöral tüp defekti risklerini artırır.
Önce kalp ve merkezi sinir sistemi gelişir
Embriyoda dolaşım 17. günde oluşmaya başlar. Fetal kalp ise 4. haftadan sonra çalışmaya başlar.
Fetal (doğum öncesi) ultrason: Hamilelik sırasında çekilen bir ultrason, birkaç nöral tüp defektini teşhis etmek için en doğru yöntemdir. Doktorlar genellikle ilk trimesterde (gebeliğin 11. ila 14. haftaları) ve ikinci trimesterde (gebeliğin 18. ila 22. haftaları) ultrason önerir.
Gebeliğin 5. Haftasında Bebek Ne Durumdadır? Embryonik disk üzerinde ince bir hücre tabakasının ortaya çıkması "gastrulasyon" adı verilen devreye gelindiğini belirler. Bu işlemin sonunda embryonun 3 katmanı; ektoderm, endoderm ve mesoderm oluşur.
Plasenta, hamilelik oluşmaya başladıktan 7-10 gün sonra, yumurtanın rahimde döllenmesini takiben oluşmaya başlar. Bebeğin gelişmesi ve büyümesi için hamilelik boyunca plasenta da gelişir. Böylelikle plasenta hücre olarak başlar ve hamileliğin sonlarına doğru birkaç santim uzunluğuna kadar ulaşabilir.
Gestasyonel Yaş 5.Hafta (Fetal Yaş 3.Hafta):
Gebelik kesesi (gestaynonel kese) transvajinal ultrason ile tespit edilebilir. 5,5-6 haftalık olunca gestasyonel kese içinde yolk kesesi görülür. Yolk kesesi oluşan embriyo için ilk besin kaynağıdır. Bu dönemde hCG seviyesi 18 ile 7300 mIU/ml arasında olabilir.
Gebelik kesesi hamilelik ortaya çıktıktan hemen sonra ultrasonda görülemez. Ultrasonda gebelik kesesi ancak gebeliğin 5. Haftasında görülebilmektedir. Gebelik kesesi bebeğe dair görülen ilk oluşumdur.
4 haftada yani döllenmeden 7 gün sonra blastokist evresinde embriyo uterus duvarına tutunur.
Embriyonik ölümler, erken ve geç olmak üzere ikiye ayrılır. Erken embriyonik ölümler 0-13 günleri arası, geç embriyonik ölümler ise 13-24 günleri arasında meydana gelen ölümler olarak kabul edilmektedir (1).
4.Ay: (13-17.
Bebeğin hareketleri anne tarafından hissedilmemesine rağmen ultrasonografi ile izlenir. Baş popa mesafesi yaklaşık 7-13 cm olup 24-140 gr ağırlığındadır. Kemikleşme merkezi oluşmaya başlamıştır. El ve ayak parmakları farklılaşmış haldedir.
Nöral tüp, beyin dokusundan başlayıp omurga boyunca uzanan yapıya verilen isimdir. Bu yapının embriyonun döllenmesinden sonraki gelişimi aşamasında herhangi bir bölgesinde açık kalması, nöral tüp defektine sebep olur.
İntrauterin hayatın ilk 4 haftasında kapanması gerekirken, nöral tüpün açık kalması sonucu oluşan malformasyonların tümü nöral tüp bozuklukları (NTB) adı altında ifade edilmektedir. NTB, etiyolojisinde genetik ve çevresel faktörlerin birlikte rol oynadığı multifaktoriyel kalıtım gösteren hastalıklardır.
Nöral tüp defektleri (NTD), çok yaygın ve ağır doğumsal defektler arasındadır. Nöral tüp defektlerinin etyolojisi, hem çevresel hem de genetik faktörlerin etkilemesi sonucu multifaktöriyeldir. Folik asit alımı ise, nöral tüp defektleri ile ilişkili olan önemli bir çevresel faktördür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri