İleri yaş anne adayları ( özellikle 40 yaş üstü ilk doğum ), Kanser cerrahisi geçiren anne adayları, Rahimin aşırı kasılması ve yırtılma riski olması, Bebeğin doğum kanalına girmesine engel olan miyom veya kist olması
Annenin medikal sorunlarının olmaması (kalp hastalığı, doğuma engel diğer sağlık sorunları), Annenin fit olması,kaslarının güçlü olması, Annenin leğen kemiği açıklığının bebeğin başının çapı ile uyumlu olması.
Makat geliş durumunda anne normal doğum yapabilir ancak bunun belirli şartları vardır. Eğer bebeğiniz çok iri veya çok küçük ise veya bebeğin başının pozisyonu uygun değilse doktorunuz sezaryen ile doğum yapmanızın daha uygun olacağını söyleyebilir. Bazen bebekler rahim içinde yatay pozisyonda yatabilir.
Normal doğum için son adet tarihine göre gebelik süresinin sonu olan beklenen doğum tarihinin son gününe kadar beklemek gerekir. Bazen bu bekleme süresi 41 - 42 haftayı da bulabilmektedir. Bu döneme kadar çok sıkı kontrol altında beklenebilmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Dikişsiz Doğum yani Epizyotomi normal doğum sırasında, hekim tarafından perineye uygulanan kesidir. Epizyosuz yani dikişsiz doğum 20. yüzyılda doğum sonrası pelvik tabanda gelişen problemlerden korunmak amacı ile desteklenmiş bir uygulamadır.
---İlk doğumlar için ortalama 4-5 saat , maksimum 11-12 saat sürebilir. ---Sonraki doğumlarda ortalama 2-3 saatte tam açıklığa ulaşılır, maksimum 5-6 saat sürer. ---Bu fazda saatlik rahim ağzı açılması , ilk doğumunu yapanlar için saatte en az 1 cm , sonraki doğumlarda saatte en az 1,5 cm olmalıdır.
Sezaryenin en önemli avantajı bebek açısından riski en aza indirmesidir. Anne açısından normal hayatına dönmesi genelde 3-4 gün kadar sürmektedir. Ameliyat sonrası rahim kasılmalarına bağlı olarak normal doğuma göre ağrılar daha fazla ve uzun sürebilmektedir.
Başlangıç aşamasında sancılar bele vuran regl sancıları gibi hissedilebilirken bu ağrılar zamanla daha şiddetli ve uzun süreli bir hal alır. Sıklığı da giderek artarak her 3 veya 5 dakikada bir sancı hissedilmeye başlanır. Doğum sancısı, gebeliğin son dönemi olarak kabul edilen 38 ila 42. haftaları arasında başlar.
Esas belirleyici faktör bebeğin sağlıklı doğumudur. Doğum şekline anne adayı ile birlikte doktor karar vermelidir Hiçbir detay gözden kaçırılmamalıdır.
Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder. Kasılmalar arasında rahim gevşer ve karın yumuşar. Kasılmalar rahim ağzını açar(gebeliğin başından beri kapalı olan) ve bebeği doğum kanalına doğru iter.
Epidural doğum ağrısız, sancısız bir doğum imkanı sağladığı için halk arasında prenses doğum olarak da bilinmektedir. Epidural anestezi doğum eylemi sırasında yani normal doğum ya da sezaryen ameliyatı sırasında ağrı hissini ortadan kaldırmak için kullanılan özel bir anestezi şeklidir.
Suni sancı verildikten sonra birkaç saat içinde doğum başlar. Bu süre bazen 24 saatten daha uzun sürebilir. Bu süre, ilk hamilelik olması veya 37 haftadan daha kısa bir gebelikse uzayabilir.
İlk doğumlar için ortalama saatte 1 cm, sonraki doğumlar içinse, satte 1.5 cm olacak şekilde ilerler ve 10 cm rahim ağzı açılması olduğunda, rahim ağzı tam olarak açılmış kabul edilir ve böylece 2. evre olan ıkınma evresi başlar.
Normal doğum kaçıncı hafta olur? Normal doğum, hamileliğin 38.- 40. haftaları arasında gerçekleşir. 37. hafta öncesindeki doğumlar erken doğum, 42. hafta sonrası doğumlar ise geç doğum olarak adlandırılır. Yukarıda sıralanan bazı doğum belirtileri, bebeğin gelmesinden 4 hafta öncesinde bile ortaya çıkabilir.
Anne adayının doğum sürecinin yaklaşmasında en önemli işaret rahim kasılmalarının düzenli hale gelmesidir. Kasılmalar ortalama 20 dakika aralıklarla görülmeye başlar ve ağrı ile kramp giderek şiddetli hale gelir. Düzenli sancılar her zaman doğumun başladığına dair haberidir.
Ülkemizde doktor veya ebe eşliğinde doğumlarda genellikle sırt üstü yatar şekilde doğum uygulanır. Ancak bazı durumlarda ayağa kalkarak ıkınmanız veya çömelerek ıkınmanız istenebilir. Bu pozisyonlar yer çekiminin etkisi nedeniyle bebeğin aşağıya doğru inmesini kolaylaştıran pozisyonlardır.
Bilindiği gibi sezaryen seksiyo bir ameliyat olup normal doğumun elvermediği ya da anne ve bebek hayatı açısından risk teşkil eden durumlarda annenin karnına ve rahmine bir kesi yapılarak bebeğin doğurtulması işlemidir.
Gerekli olduğu durumlarda doğuma müdahale edilmesi, anne ve çocuk için hayat kurtarıcı olabilmektedir. Buna karşın doğum eylemine yapılan her türlü müdahale, doğumu doğallığından uzaklaştırmaktadır. Günümüzde doğum eyleminde en çok uygulanan müdahaleler epizyotomi, amniyotomi, oksitosin indüksiyonu ve sezaryendir.
Zor doğum veya anormal doğum, uzamış doğum, uzamış doğum eylemi, uzamış eylem, anormal eylem gibi isimler verilir. Doğumu zorlaştıran, doğumun gerçekleşme süresini uzatan, normal doğumun gerçekleşmesini engelleyen durumlara distosi denir. Bütün doğumların yaklaşık %10-20'sinde distosi ile karşılaşılır.
Her ne kadar lohusalık 40 gün sürer dense de kadının vücudunun tamamen doğum öncesi döneme dönmesi 6 ayı bulabilmektedir. Vajina çok hızlı bir iyileşme yeteneğine sahiptir; doğumdan sonra 40 gün içinde doğum dikişleri iyileşmekte, vajina eski yapısını kazanmaktadır.
Bebeğin ve annenin kalp atımları, annenin tansiyonu ve nabzı, rahim ağzı açıklığı belli aralıklarla yapılan muayeneler ile kontrol edilir. Aktif evre rahim ağzı 10 cm açıklığa ulaşıncaya kadar devam eder. Bu dönem 4-8 saat sürebilir. Bu aralıkta su gelebilir, sırt ve bacaklarda ağrı, ıkınma hissi, bulantı olabilir.
Temiz bir niyet ve inanarak okunan Felak, Nas, ve Ayetel Kürsi gibi surelerde, doğum sürecinin kolay ve sorunsuz bir şekilde tamamlanmasını sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri