Normal doğum belirtileri; nişan denilen kanlı akıntı, düzenli kasılmalar, suyun gelmesi, sırt ağrısı, hafifleme hissi, enerjik ve mutlu hissetme, sık sık idrara çıkma ihtiyacı olarak sıralanabilir.
Doğum sancısı genelde karında ya da rahimde görülen tüm sancılardan daha farklıdır. Sırtın alt bölgesinde başlar, sonrasında düzenli aralıklarla sıklaşır, süresi uzar ve şiddetlenir. Bazı anne adayları doğum sancısını çok şiddetli regl ağrısı ama sürekli olan bir ağrı olarak da tanımlayabilir.
Normal doğum çok acı verir mi? Doğum ağrısı kendine has özellikleri olan ve genellikle şiddetli olan bir ağrıdır. Annenin daha önce tecrübe etmediği bu uzun süreli ağrılı süreç annenin yorgun düşmesine de neden olabilmektedir.
Başlangıç aşamasında sancılar bele vuran regl sancıları gibi hissedilebilirken bu ağrılar zamanla daha şiddetli ve uzun süreli bir hal alır. Sıklığı da giderek artarak her 3 veya 5 dakikada bir sancı hissedilmeye başlanır. Doğum sancısı, gebeliğin son dönemi olarak kabul edilen 38 ila 42. haftaları arasında başlar.
---Kasılmalar sıklaşmıştır, 1-3 dakikada bir kasılma olur, süresi 60 saniye civarıdır, kuvvetli kasılmalardır. Rahim ağzı daha hızlı açılmaya devam eder ve 10 cm açıklık olduğunda açılma tamamlanmış demektir. ---İlk doğumlar için ortalama 4-5 saat , maksimum 11-12 saat sürebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Bebek doğduktan sonra da, dikilir. Kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığı için alınması gerekmez. Bir süre sonra kendiliğinden iyileşecektir.
Ülkemizde doktor veya ebe eşliğinde doğumlarda genellikle sırt üstü yatar şekilde doğum uygulanır. Ancak bazı durumlarda ayağa kalkarak ıkınmanız veya çömelerek ıkınmanız istenebilir. Bu pozisyonlar yer çekiminin etkisi nedeniyle bebeğin aşağıya doğru inmesini kolaylaştıran pozisyonlardır.
Suyun gelmesini takip eden 2 gün içinde doğum gerçekleşecektir. Suyun geldiğini fark ettiğiniz an doktorunuza gitmek en doğru yöntem olacaktır. Hastanede yapılan tetkikler sonucu doktor doğum zamanının geldiğini haber verirse anne adayına yapay sancı vererek 24 saat içinde doğumun gerçekleşmesini sağlar.
Doğum sancısı aynı zamanda rahim ağzının açıldığının da habercisidir. Bu iki olay doğru orantılı bir ilerleyiş içerisindedir. Artık doğum sancısı başlamış olan bir anne bu durumu kolaylıkla fark edebilmektedir, çünkü gerçek doğum sancısı yaşanılan diğer bütün sancılardan daha farklıdır.
İnsan vücudu en fazla 45 del (birim) acıya dayanabilir. Fakat doğum yaparken kadınlar 57 del kadar acı çeker.
Sezeryan Doğum Kaç Del (Acı Birimi) Acı Verir? Mit “insan vücudu en fazla 45 del acıya dayanabilir” demektedir. Ancak kadınlar doğum yaparken 57 del e kadar acı çekebilmektedirler. Bu da aynı anda 20 kemiğin kırılmasına bedeldir.
Doğumun yaklaşmasıyla birlikte bebek doğum kanalına doğru yol alır ve diyaframa yaptığı baskı da azalır. Anne adayı doğum yaklaştıkça nefes alma konusunda biraz daha rahatlar. Doğumun yaklaşmasıyla birlikte doğum belirtileri de başlar. Doğum belirtileri son ayda başlar.
Epidural normal doğumda anne adayı doğum ağrılarını hissetmez. Bu yüzden Epidural doğuma prenses doğum da denmektedir. Anne adayı epidural normal doğumda bebeğin çıkışı sırasındaki epizyo denilen kesiyi hissetmez. Epidural normal doğum da anne adayı bebeğin çıkış anındaki ağrıyı da hissetmez.
Epidural doğumda doğum öncesinde anne adayının bel kısmından özel bir iğne ile girilerek omuriliğe takılan bir kateterden anestezik madde verilir. Bu uygulamanın amacı belden aşağısının uyuşturularak ağrının hissedilmesinin engellenmesidir. Diğer adları ağrısız doğum ve epidural analjezidir.
Suyunuzun gelmiş olması bebeğinizin su kesesinin yırtılmış olmasıdır. Bunu siz de fark edebilirsiniz ama bazen de vajinal akıntıyla karışabileceği için, doktorunuz bunu bazı testlerle ayırt edecektir. Su gelmesi çok önemli olduğu için, çamaşırınızın ıslanması gibi bir durumda doktorunuzu haberdar etmelisiniz.
İlk etapta idrar kaçırma veya vajinal akıntı ile karıştırılabilir, ancak burada da şayet biraz beklendiğinde ıslaklık devam ediyorsa suyun gelip gelmediğinden emin olunabilir. Suyun gelmesi çoğunlukla anne adaylarında bol miktarda olur, nadiren sızıntı şeklindedir.
Gebelikte en sık karşılaştığımız sorulardan biri ''Acaba suyum mu geliyor'' sorusudur. Genellikle bacaklarından akacak şekilde olabildiği gibi, eğer yırtılma üst tarafında olduysa sızıntı şeklinde de olabilir. Amnios mayi(bebeğin suyu); renksiz, kokusuz , akışkan bir sudur.
Doğum yaklaştıkça günde 4 bardak ahududu yaprağı çayı tüketmek, Doğumdan önceki son 4 haftada günde 2-3 adet hurma yemek, Ananasta bulunan bromelain enziminin rahim ağzını yumuşatarak açılmayı kolaylaştırdığı düşünülmektedir, Doğuma yakın meyan kökü suyu tüketmek.
Sezaryenin en büyük avantajı bebeğin normal doğum sırasında oluşabilecek riskleri yaşamadan direk sağlıklı bir şekilde dışarı alınmasıdır. Bebeğin sıkışması, oksijensiz kalması gibi kötü olasılıklar sezaryende yoktur. Bebek az riskli bir yoldan dışarı çıktığı için birçok aile bu yüzden sezaryeni tercih etmektedir.
Normal doğum yapmış olan anne, doğumdan sonraki birkaç saat içerisinde kendine gelebilir ve doğumdan uzun bir vakit geçmesine gerek kalmadan bebeğini emzirmeye başlayabilir. Normal doğumdan sonra annenin yaklaşık 1 gün boyunca hastanede istirahat etmesi ve gözlemlenmesi gerekir.
Haftada rahim leğen kemiği içindeki yerine inerken, gebelik öncesi asıl boyutuna dönmesi, doğum sonrası 4. Haftayı bulacaktır. Gebeliğin son haftalarında 1000 gr a ulaşmış olan rahminiz, 1 hafta sonra 500 gr a, 4 hafta sonra 100 gr a inere eski ağırlığına kavuşacak.
Gebenin doğuma uyumu. Kontrolsuz ıkınmalar, ani vücut ve pelvis hareketleri, kontrolsüz bağırmalar derin vajen yırtıkları riskini artırır. Sıcak uygulamalar doğum dikişi ihtimalini azaltır. Yine perine masajının bu konuda katkısı vardır.
Normal doğum sonrası birinci günden itibaren 1,5 ay ayakta duş şeklinde banyo yapılır.. Normal doğum sonrası 1,5 ay cinsel ilişkiye girilmez. Doğum dikişlerinin üzerine bir hafta süre ile günde iki defa gazlı bez ile baticon ile pansuman yapılır. kendiliğinden erir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri