Nöro Eğitim Nedir? Nöro eğitim, öğrenme deneyimini en iyi hale getirmek hedefiyle nörobilim ve pedagojinin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Bu disiplin, beyin işlevlerini (beynimizin bilgiyi nasıl özümsediği, kodladığı ya da hatırladığını) anlamayı ve bunları eğitimde uygulamayı amaçlar.
Kişilerin belirli bir amacı gerçekleştirmek üzere oluşturdukları, kendi davranış ve istekleri ile bu oluşturulan davranışların sergilenmesidir. Bu programın amacı kişiye özgü motivasyon planlarının geliştirilmesi ise bireyin bunları uygulayabilir hale gelmesini amaçlamaktır.
Nöro-yönetim kavramı bir şirkette yönetim süreçlerini yönlendiren beyin süreçlerine bakmaktadır. Bu, kişisel düzeyden personel düzeyine geçmekte ve çeşitli yöntemlerin, araçların ve süreçlerin başarısını tanımlayan temel süreçlerin tanımlanmasına yardımcı olmaktadır.
Nöromitler; kritik dönemler, çift dillilik ve yanallaşma gibi çeşitli konularda nörobilim tarafından ortaya konan olguların yanlış anlaşılması veya yanlış yorumlanmasıyla ortaya çıkan kavram yanılgılarıdır.
Nöroestetik, bir sanat eserini seyretmenin veya yaratıcı bir sürece dahil olmanın beyin üzerindeki etkilerini inceleyen, henüz fazla bilinmeyen bir bilimsel çalışma alanıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Nöromorfik iş yükleri için optimize edilmiş nöron çekirdekleri arasındaki tüm iletişim, biyolojik bir beyindeki sinir ağlarını taklit eden ani mesajlar biçiminde gerçekleşiyor. Nöroformik bilişim bilimi, insan beynini doğrudan kopyalamaya çalışmak yerine, ondan ilham alarak farklı yollara sapmayı tercih ediyor.
Nöropsikiyatri ya da organik psikiyatri, sinir sistemi hastalıklarına atfedilebilen zihinsel bozukluklarla ilgilenen bir tıp dalıdır. Ortak eğitim almış olan psikiyatri ve nöroloji disiplinlerinden önce geldi ancak psikiyatri ve nöroloji daha sonra bölünmüş ve tipik olarak ayrı ayrı uygulanmaktadır.
Nörobilimciler (Sinirbilimciler) beyne, bunun bilişsel ve davranış işlevlere ya da insanların nasıl düşündüğü etkisine odaklanırlar. İnsanlarda psikiyatrik, nörolojik ve nörogelişimsel bozukluklar olduğu zaman sinir sistemine ne olduğunu araştırırlar.
Nöro Liderlik, liderlik sanatı ve bilimsel gerçekleri içerisinde harmanlayan ve sonucunda insan davranışlarının sebeplerini daha iyi anlayan ve bu doğrultuda vizyonel liderlik uygulamalarını hazırlayan en güncel liderlik anlayışıdır.
Nöropazarlama beyinde ki satın alma düğmesine giden yolu bulmaktır. Nöropazarlama ile tüketicinin satın alma kararını neye göre verdiği değil de gerçek hayatta tüketicinin satın alma kararını nasıl aldığı anlamaya çalışılır (Ural, 2008:421).
Nöroanatomi insan beyninde işlevlerin yerini bulmaya çalışan tıp dalıdır. Görüntüleme ve deneysel araştırmalar beynin değişik nörolojik ve bilişsel etkiler yaratmasına neden olan bölgelerin ortaya çıkmasına yardımcı olur.
Nöromimari, insan davranışını, sağlığını ve refahını optimize edebilecek ortamlar yaratmayı amaçlar (Ritchie, 2020). Bir disiplin olarak nöromimarinin doğuşu 1998'de Fred Gage'in beyinde yetişkinlikte de nöron üretildiğini keşfetmesi ile olmuştur (Kempermann, 1998).
Nöroestetik, bir sanat eserini seyretmenin veya yaratıcı bir sürece dahil olmanın beyin üzerindeki etkilerini inceleyen, henüz fazla bilinmeyen bir bilimsel çalışma alanıdır.
[1] Nöro-sanat: beynin zihinsel, bilişsel, duygusal, sinirsel akışına etki edebilecek güçte, bilinçaltı ile etkileşimli, zaman-mekan-gerçeklik algısını sarsabilecek nitelikte sanat eserlerinin üretilmesi sonucu oluşan alandır.
Güzellik algısı, insanların çevrelerindeki nesneleri veya kişileri nasıl değerlendirdiğini ve güzel veya çekici bulduklarını açıklar. Güzellik algısı, bireysel, kültürel ve sosyal faktörlerden etkilenen kompleks bir konudur.
Estetik kuramıyla bu konuda söz sahibi olan filozof Immanuel Kant, güzelliğin hem öznel hem de nesnel niteliklere sahip olduğunu kaydetmiştir. Buna göre "güzellik, sonsuzun sonlu olarak kendini göstermesidir". Kant, güzellik deneyimini vurgular; burada özne ya da nesneden öte, deneyimin kendisi önemsenir.
Sanatçılık iddiası olmayan insanlarda da sanat ve sanatçı ruhu veya estetik zeka, yaşamın pek çok alanında göze çarpar. Bir arabayı park edişten, bir eşyayı konumlandırışa kadar her işte kendini gösteren bir durumdur estetik, estetik kaygı veya estetik zeka.
Aynı şekilde sanatın bir dalı ile ilgilenmek günlük koşuşturma içerisinde bize nefes aldırır, bizi anda tutar, rahatlatır, dinlendirir, huzur verir, motivasyonumuzu arttırır. Sanatın psikolojik faydası yanında zihinsel açıdan gelişimimize de katkısı vardır. Öğrenmek, yeni bilgiler edinmek bizi geliştirir.
Sanat psikolojisi, psikoloji kuramlarından yola çıkarak sanatçıyı ya da sanat eserini açıklamaya çalışır. Sanat psikolojisinde Antik Dönem'den itibaren kullanılan mimesis ve katarsis kavramları önemlidir. Mimesis yansıtma kavramına, katarsis ise duyguların boşalımı anlayışına dayalıdır.
Dijital sanat veya sayısal sanat, genel anlamda üretilişinde bilgisayarın rol aldığı, fiziksel olmayan nesnelerin üretilmesiyle gerçekleşen sanat biçimine denir. Bu süreçte bilgisayar geleneksel anlamda bir yardımcı araçtan, vazgeçilmez bir ortak yaratıcı konumuna kadar uzanan tayfın herhangi bir yerinde bulunabillir.
Nöroanatomi, sürekli gelişen yapısı nedeni ile zor bir daldır. Tusdata, en iyi öğretim şekilleri ile doğru bir program oluşturmaktadır.
1-Snell Klinik Nöroanatomi
Okullarda genelde hiç şekil içermeyen siyah-beyaz basılmış anatomi kitapları önerilir.
Görüntüleme ve deneysel araştırmalar yardımıyla beynin değişik nörolojik ve bilişsel etkiler yaratmasına neden olan bölgelerin ortaya çıkması ve haritalanması sağlanır. Beynin yapısında veya işlevinde değişiklik yapan patolojik durumların incelenmesi işlevsel nöroanatomik geliştirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri