Nörobilimciler (Sinirbilimciler) beyne, bunun bilişsel ve davranış işlevlere ya da insanların nasıl düşündüğü etkisine odaklanırlar. İnsanlarda psikiyatrik, nörolojik ve nörogelişimsel bozukluklar olduğu zaman sinir sistemine ne olduğunu araştırırlar.
Birçok alt disiplini bulunan ve gelişen teknolojik gelişmelerle her geçen gün yeni alt dallarının oluştuğu nörobilim, normal sinir sistemi yanında nörolojik hastalıkların mekanizmalarının anlaşılması ve potansiyel tedavi hedeflerinin belirlenmesini amaçlar.
Nörobilim / Sinirbilimin Alt Disiplinleri. Nöronların fizyolojik, biyokimyasal ve genetik özellikleri ile beyindeki işlevlerin nasıl gerçekleştiğini anlamaya çalışan nörobilim, sinir sistemi ve beyin işlevleri hakkında çok geniş bir alanı kapsar ve bu nedenle birçok alt disiplini içerir.
Sinir bilimi sinir sistemini yapısal, gelişimsel, evrimsel, fonksiyonel ve medikal yönden inceler ve araştırır.
İlgili 18 soru bulundu
Sinirbilim yüksek lisans programına doğrudan kabul için başvuruda bulunan adayların tıbbi biyoloji, biyoloji, kimya, veterinerlik, psikoloji, moleküler biyoloji ve genetik, ya da tıp lisans programlarının birinden mezun olmaları gerekmektedir.
Psikoloji bitirip Nöropsikoloji, Sinirbilim Alanında uzmanlaşabileceğin gibi, Tıp bitirip de nöroloji ve sinirbilim alanında uzmanlaşabilirsin.
Doktora programına başvuracak adayların Biyoloji, Psikoloji veya Sağlık Bilimleri alanında yüksek lisans düzeyinde eğitim almış olmaları gerekmektedir. Yüksek lisans mezuniyet genel not ortalamalarının 4 katsayı üzerinden en az 2,5 olması gerekir.
Nörodizyolog, tedaviden çok tanı ile ilgilenir. Klinik nörofizyoloji, sinir ve kas sistemini ilgilendiren rahatsızlıklarının teşhis ve tedavisine yönelik olarak çalışan bir branştır. Özellikle de EEG beyin testlerinin yapılması ve EMG sinir testi ve yorumlanması doğru bir tanı koymaya çalışır.
Özellikle biyoloji, tıbbi biyoloji veya moleküler biyoloji bölümünü okumuş olmanız nörobiyolog olmanız açısından önemli bir destek olabilir. Lisans eğitiminiz beraberinde nörobiyoloji alanına giren beyin ve sinir hastalıkları alanlarında yüksek lisans ve doktora yapmış olmak nörobiyolog olmanız için yeterli sayılır.
Nöroloji sinir sistemi fizyolojisi ve hastalıkları ile ilgilenen tıbbi bilim dalıdır. Sinir sistemi; beyin, spinal kord (omurilik) ve periferik sinir sisteminden oluşur. Bu üç bölümden herhangi birinde gelişen ve cerrahi müdahale gerektirmeyen hastalıkların tedavisi nöroloji bölümü tarafından yapılır.
Bu gerekçeler dahilinde açılan Nörobilim Doktora Programı; psikoloji, sinirbilim, bilgisayar mühendisliği gibi farklı alanlardan uzmanların bir araya gelip bu farklılıklardan da yararlanarak disiplinler arası, yaratıcı, yenilikçi ve akademik açıdan güçlü bir eğitim programı oluşturmayı hedeflemektedir.
Nöroloji; beyin, beyin sapı, omurilik, periferik sinir sistemi ve kasların işleyişi ile ilgili sorunlarla ilgilenen bilim dalıdır.
Nöropsikiyatri ya da organik psikiyatri, sinir sistemi hastalıklarına atfedilebilen zihinsel bozukluklarla ilgilenen bir tıp dalıdır.
Klinik Nörofizyoloji, tedaviden çok “tanı” üzerine yoğunlaşmış bir bilim dalıdır. Angloamerikan ülkelerinde nörolojinin bir üst uzmanlık alanı iken, kıta Avrupası ülkelerinde bağımsız bir uzmanlık dalı olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde Nöroloji branşının bir üst uzmanlık alanı olarak tescil edilmiştir.
Elektronörofizyoloji bölümünde eğitim süresi 2 yıldır. Öğrenciler Fizyoloji, Kognitif Nörofizyoloji, Anatomi, Elektrofizyolojik ve Nörogörüntüleme Verilerinin Analizi, Elektronörofizyoloji, Nöroloji konularında eğitim görmektedirler. Bölüm dili Türkçedir.
Bildiğim kadarıyla İstanbul ve Ankara Üniversitelerinde nöropsikoloji yüksek lisans programları mevcut.
Doktora süresi 8 dönem. Bu 8 dönemin 2 dönemi program derslerine ayrılır. Kalan 6 dönem ise tez çalışmaları için verilir. Yıl bazında düşünülürse bu eğitim de tıpkı lisans eğitimi gibi 4 yıl sürer. 4 yıllık eğitime bakıldığında ders süresi, yeterlilik sınavı ve tez dönemi olmak üzere 3 aşamadan oluştuğu görülebilir.
Nöropsikoloji, deneysel nöropsikoloji, klinik nöropsikoloji ve bilişsel nöropsikoloji olmak üzere 3 alt dala ayrılır. Nöropsikologlar genelde üniversite, laboratuvar gibi araştırmaya yönelik alanlarda ya da hastane ve rehabilitasyon merkezleri gibi klinik alanlarda çalışırlar.
Tanıtım. SağlıkBilimleri Enstitüsü Adli Psikoloji Yüksek Lisans programı; Dil Tarih CoğrafyaFakültesi, Edebiyat ve Fen-Edebiyat Fakültelerinin Psikoloji bölümlerinin en azlisans düzeyindeki mezunları öğrenci olarak kabul edilir.
Nörologlar, sinir sistemini (beyin, omurilik ve sinirler) etkileyen durumları teşhis eden, tedavi eden ve yöneten tıp doktorlardır. Nörologlar ameliyat yapmaz. Beyin cerrahları ise sinir sistemi koşullarını hem cerrahi hem de cerrahi olmayan tedavilerle teşhis ve tedavi eder.
Nöroloji uzmanı, beyin ve sinir sistemini etkileyen hastalıkların teşhis ve tedavisini gerçekleştiren tıp uzmanıdır.
1219 sayılı Kanunun EK-1 sayılı çizelgesinde 4 (dört) yıl olarak belirlenmiş olan Nöroloji uzmanlık eğitim süresi 5 (beş) yıla çıkarılmıştır. Uygulama 1 Nisan 2018 tarihinde başlayacaktır. Sık Sorulan Sorular.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri