EMG incelemesi uzun zaman gerektiren hassas bir inceleme olduğundan acil durumlar dışında genellikle hasta ve hekim için uygun zaman belirlenir ve randevu verilerek yapılır. EMG incelemesi genellikle yarım saat ile 1 saat arasında zaman alan bir işlemdir.
İncelenecek sinirlere ve hastalıkların durumuna göre 15 dakika ile 1 saat arasında sürer. Sinir iletim ölçümü: Kol, bacak veya diğer vücut kısımlarında tetkiki yapacak doktorunuz tarafından bazı sinirler seçilir. Deri üzerine yerleştirilen bir elektrot aracılığı ile elektrik akımı verilerek uyarılır.
Sinir iletim ölçümü: Deri üzerine yerleştirilen elektrot ile elektrik akımı verilerek yapılır. Elektrik akımı verilerek sinirler uyarılır. Kol bacak veya diğer vücut kısımlarından doktor tarafından bazı sinirler seçilir. Bir EMG tetkikinde ortalama 5-10 sinirden ölçüm yapılır.
İncelemenin hastada kalıcı bir etkisi bulunmamaktadır. Tetkikten 15-30 dk. sonra, EMG sonucu bir rapor halinde verilir.
İlgili 22 soru bulundu
İnceleme biraz rahatsızlık verebilir, iğne batma yerinde kanama, morarma olabilir. Ciddi bir yan etkisi yoktur.
Bu nedenle size yapılaması istenen inceleme yöntemine göre zamanınızı önceden planlamanız önerilir. Açlıkta kan şekerinin düştüğü durumlarda EEG de düzensizlikler ortaya çıkabilir. EEG incelemesinin acil durumlar dışında tokluk durumunda yapılması tercih edilir.
EMG sayesinde hastalığın nedeni kaslarda mı, yoksa kasları besleyen sinirlerde mi olduğu belirlenir. EMG, sinirlerde ortaya çıkan işlev bozukluklarını belirmek, sinir ve kasları etkileyen hastalıkları teşhis etmek ya da hasarların şiddetini tespit etmek için yapılan bir yöntemdir.
Beyindeki elektriksel faaliyetleri ölçmek için küçük metal elektrotlar hastanın saçlı derisine yerleştirilir. Bu elektrotlar aracılığıyla tüm elektriksel faaliyetler iletilir ve bilgisayara kaydedilir. Çekim esnasında hastaya elektrik verilmesi ya da hastanın herhangi bir ağrı rahatsızlık duyması söz konusu değildir.
EMG testi, sinir ileti incelemesi ve kas incelemesi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Sinir ileti incelemeleri, sinir lifi üzerine veya kas üzerine elektrodlar bağlanmaktadır.
EMG tetkiki ,elektrofizyolojik inceleme konusunda eğitim almış Nöroloji uzmanı tarafından yapılır.
Elektromiyografi (EMG) bir tıbbi testtir ve kas hareketlerinin elektriksel aktivitesini ölçmek için kullanılır. Bu test, kasların hareketlerini kontrol eden sinirlerin çalışmasını inceleyerek, kasların sağlıklı çalışıp çalışmadığını ve hangi sinirlerin etkilendiğini tespit etmeyi amaçlar.
EMG Testini Hangi Doktorlar İster ? EMG istemi sıklıkla fizik tedavi, nöroloji ve beyin cerrahi uzmanları tarafından yapılır. Bununla beraber diğer uzmanlarda ( Çocuk, Ortopedi , Plastik Cerrahi, Genel Cerrahi, KBB , Endokrinoloji, Romatoloji, İç Hastalıkları gibi) EMG testi isteyebilir.
EMG düşük riskli, güvenle uygulanan bir yöntemdir. İşlem sırasında kas ve sinir elektriksel aktivitesini ölçüm cihazına aktaran bir elektrot kullanılır.
Elektriksel karakteristikler
Tetkik edilen kasa bağlı olarak ölçülen EMG potansiyel değerleri asgari 50 μV, azami 20 ile 30 mV arasındadır. Kas motor birimin tekrarlanan değeri, kasın evvelki aksonal hasar ve diğer faktörlerin büyüklüğüne bağlı olarak yaklaşık 7-20 Hz'dir.
EEG, beyin hasarının derecesini ve etkisini değerlendirmede yardımcı olabilir. Nörolojik Hastalıklar: Parkinson hastalığı, sara (epilepsi), Alzheimer hastalığı gibi çeşitli nörolojik hastalıkların teşhis ve takibinde EEG kullanılabilir.
İnsan beynindeki elektriksel aktiviteyi ölçmek için kullanılan elektroensefalografi yani EEG, nörolojik sorunların belirlenmesinde dünyada 1940'lardan beri kullanılan güvenli bir testtir. Beyin dalgalarını izleyerek kaydeden EEG sayesinde nöroloji uzmanları birçok hastalık hakkında ön bilgiye sahip olmaktadır.
Uyku esnasında çekilmesi planlanan EEG öncesi hastadan çok az süre uyuması talep edilebilir. EEG işlemi genellikle 30 ila 60 dakika arasında sürer.
Yapılacak incelemenin 1 ila 1.5 saat sürebileceğini dikkate alıp, EMG laboratuarında yaklaşık 1.5 ila 2 saat geçirebileceğinizi planlayarak gelmeniz yararlı olacaktır. İncelemeye kolayca çıkarıp giyebileceğiniz, olabildiğince bol giysilerle gelmeniz uygun olur.
EMG İNCELEMESİ KİMLERE YAPILMAZ? EMG'nin hastaya hiçbir zararı yoktur. Sadece kalp pili olan hastalarda kalpte ritim bozukluğuna (aritmi) neden olabileceği için elektrik verilerek yapılan sinir iletim incelemeleri bu hastalara yapılmaz.
kullanan ve kan pıhtılaşması bozukluğu olan hastalarda EMG tetkiki uygun şartla sağlanmadan yapılamaz.Çünkü pile yakın bölgelerde yapılan EMG incelemelerde pil ayarları bozulabilir veya kan sulandırıcı ilaça bağlı iğne EMG sırasında kas içi kanamalar olabilmektedir.
Sinir sıkışması problemi için ortopedi ve nöroloji alanında uzman hekimlere gidilmelidir.
Nörolojik birçok hastalığın teşhisinde muayene yanı sıra elektrofizyolojik testler de kullanılır. Bu testler elektroensefalografi (EEG), elektromiyografi (EMG), uyandırılmış potansiyeller(UP) ve polisomnografidir(uyku ve uyku ile ilişkili solunum, hareket kayıtlaması).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri