Nörolojik Muayene Bursa Bu muayene esnasında hastanın detaylı öyküsü alınır, bilinç ve zihinsel fonksiyonlar kontrol edilir. Bunlara ek olarak kranial sinirler, motor sistem, duyu sistemi, reflekslerin muayenesi ve sinir germe testi yapılarak kişinin mevcut medikal durumu incelenir.
Nörolojik muayene için özel bir hazırlık yapılmasına gerek yoktur. Testlerin herhangi bir riski bulunmaz. Muayenenin herhangi bir kısmındaki sonuçlar normal değilse doktorunuz tam tanı koymak için daha fazla test isteyecektir. Sinir sistemi bozuklukları ve akıl sağlığına benzer semptomlara sahip olabilir.
İnsan beynindeki elektriksel aktiviteyi ölçmek için kullanılan elektroensefalografi yani EEG, nörolojik sorunların belirlenmesinde dünyada 1940'lardan beri kullanılan güvenli bir testtir. Beyin dalgalarını izleyerek kaydeden EEG sayesinde nöroloji uzmanları birçok hastalık hakkında ön bilgiye sahip olmaktadır.
Nörolojik birçok hastalığın teşhisinde muayene yanı sıra elektrofizyolojik testler de kullanılır. Bu testler elektroensefalografi (EEG), elektromiyografi (EMG), uyandırılmış potansiyeller(UP) ve polisomnografidir(uyku ve uyku ile ilişkili solunum, hareket kayıtlaması).
Nöroloji hekimleri, sinir sisteminin tüm bölümlerini ve sinir- kas hastalıklarını ilgilendiren oldukça geniş bir hastalıklar grubunun teşhis, takip ve tedavisi ile ilgilenirler. Bu hastalıkların teşhisinde ve takibinde sinirsel iletileri ölçen tetkiklere ve görüntüleme yöntemlerine başvurulur.
İlgili 36 soru bulundu
Memorial Sağlık Grubu Nöroloji bölümlerinde; epilepsi, hareket bozuklukları, beyin damar hastalıkları, bunamalar (alzheimer gibi), periferik sinir sistemi hastalıkları, beyin iltihabı, uyku bozuklukları ile nörolojik hastalıkların ayaktan ve yatarak teşhis, tedavi ve takip hizmetleri gerçekleştirilmektedir.
Standart bir nörolojik muayene öykü alma, bilinç ve yüksek kortikal fonksiyonların muayenesi, kraniyel sinirler, motor sistem, duysal sistem, refleksler, serebeller muayene ve sinir germe testlerinden oluşur.
Nörolojik hastalıkların belirtileri arasında; baş ağrısı, felç, dengesizlik, bayılma, çift görme, kas seğirmesi, titreme, uyuşma ve karıncalanma bulunmaktadır. Nörolojik hastalıklardan şüphelen kişiler hemen bir doktora başvurmalıdır. Çünkü bazı hastalıklarda erken teşhis çok önemlidir.
Nörologlar tarafından sıklıkla başvurulan EEG ve EMG, pek çok beyin, sinir ve kas hastalığının tanısında ve takibinde kullanılan cihazlardır. EEG, beyindeki, EMG ise sinir ve kaslardaki elektriksel aktivitenin incelenmesini sağlar.
Nöroloji alanında tartışmasız en önemli gelişme görüntüleme yöntemleridir. Bu yöntemlerle beynin yapısı ve hasar gören alanlar tespit edilebilmektedir. Kan ve idrar gibi vücut sıvılarının incelenmesi hastalıkların tanısı ve ilaç düzeylerinin belirlenmesi için önemlidir.
Beyin sağlığımızın yerinde olduğunun göstergeleri ise dengeli bir enerjiye sahip olmak, kaliteli uyku, keskin bir hafıza, doğru beslenme, iyi ruh hali ve hızlı öğrenme becerisi.
Bütün bu testlerin standardize edilmiş ortak yanı ise sabah ve aç karnına yapılmasıdır. Bu konuda doktorunuz test öncesi sizi bilgilendirecek ve ayrıca yapmanız ya da yapmamanız gereken başka bir şey varsa mutlaka size bildirecektir.
Nörolojinin İlgilendiği Hastalıklar ;
Felç, inmeler ya da beyin-damar hastalıkları (damar tıkanıklıkları, kanamalar, baloncuk ve damar anomalilerinden kaynaklı) Unutkanlıklar (Alzheimer ve diğer bunamalar, vitamin ve hormon eksikliklerine bağlı bunamalar, beyin suyu basıncı artışı bunamaları)
Nörolojik Rehabilitasyon Nedir? Sinir sistemi hasarı sonucu meydana gelen hastalıklara özgün rehabilitasyon olarak tanımlayabileceğimiz Nörolojik Rehabilitasyon; yatak seviyesinden yürüme aşamasına kadar bütün aşamaların fizyoterapist eşliğinde uygulandığı felç, hareket, denge ve duyu bozukluklarının tedavisidir.
Nörolojik inceleme ve CT, MRI, EEG ve PET taramaları beynin yapısal, fiziksel ve metabolik durumuna bakarken, beyin fonksiyonunu değerlendirmek tek yolu ise nöropsikolojik incelemedir. Nöropsikolojik testler basit motor performansından karışık düşünme ve problem çözmeye kadar mental işlemleri kapsamaktadır.
Beyindeki Hangi Hastalık Göze Vurur? Beyin oluşan birçok reaksiyon göze vurarak yan etkiler ortaya çıkarabilir. Beyin tümörleri, migren, Parkinson, inme, hipofiz bezi sorunları, Multiple Skleroz (MS) gibi hastalıklar görmeye etki edebilir.
Kişide ruhsal sorunlar var ise; fobi, anksiyete, çarpıntı, kolay ağlama, sinirlilik, aşırı duyarlılık gibi çeşitli belirtilerle kendini gösterir. Sinir hastalığının belirtileri içerisinde histerik olanlarda ise; kişide uyuşma, bayılma, çeşitli bölgelerde karıncalanma, bellek yitimi, histerik felçler vb. gözlemlenir.
Bu test omurların arasından giren bir iğne ile beyin omurilik sıvısının çekilmesi suretiyle yapılır. Belirtilerin önemi de burada ortaya çıkmaktadır.
Parmak burun testi: Hasta kolunu yana doğru açar ve parmak ucunu burnuna değdirmesi komutu verilir. Serebellar lezyonlarda hasta parmağını burnuna denk getiremez. 5. Disdiadokinezi testleri: Hastaya ardışık yapması gereken hareketler verilir.
Orta beyinde dört adet çıkıntı yer almaktadır. Bu çıkıntılar da göz ve kulak ile ilgili olan refleksleri kontrol altına almaktadır.
Genel Tanıtım. Çocuk Nörolojisi, beyin, omurilik, sinir ve kas hastalıklarının tanı ve tedavisini yapan ve 0-18 yaş grubu çocukları kapsayan bir tıp uzmanlık dalıdır.
Bazı durumlarda depresyon, nörolojik bir hastalığa eşlik etmektedir.
Sinir sıkışması problemi için ortopedi ve nöroloji alanında uzman hekimlere gidilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri