Dünyanın en zengin ülkeleri arasında 8. sıraya yerleşen Norveç, İskandinav Yarımadası'nda konumlanıyor. Kişi başına düşen 82.654 dolarlık gayri safi yurt içi hasıla ile Norveç, diğer Avrupa Birliği ülkeleri arasında refah seviyesinin en iyi olduğu ülkelerden biri olarak gösteriliyor.
Kişi başına düşen milli gelir bakımından Avrupa'nın en zengin ülkesi olan Lüksemburg'da bedava toplu taşıma uygulaması üçüncü yılını tamamladı. Kişi başına düşen milli gelir bakımından Avrupa'nın en zengin ülkesi olan Lüksemburg'da bedava toplu taşıma uygulaması üçüncü yılını tamamladı.
Ülke ekonomisinin ve son yarım yüzyıldaki zenginleşmenin dayanağı olan sanayi sektöründe ise petrol ve doğal gaz başı çekmektedir. Norveç'te ayrıca maden, kereste, gıda işleme, gemi yapımı, kâğıt, metal ve kimya sanayii de gelişmiştir. Norveç doğal kaynaklar bakımından da zengin bir ülkedir.
Norveç ekonomisinin temelini hizmet sektörleri oluşturmaktadır. Ürün olarak bakıldığında ise petrol ve gaz en ön sırada yer almaktadır. 2014 yılında ham petrol ihracatı, toplam ihracatın % 31'ini oluşturmaktadır. Tahminlere göre Norveç, 50 yıllık petrol ve en azından 100 yıllık doğalgaz rezervine sahiptir.
Kişi başı gelirin premier ligi
Geçen yıl Norveç 106 bin 328 dolarla 2'nci sıraya yükselirken, İrlanda 103 bin 176 dolarla bir basamak düşerek 3'üncü sıraya kaydı.
İlgili 44 soru bulundu
Big Mac Endeksine ve diğer endekslere yansıdığı şekilde Norveç, dünyanın en pahalı ülkeleri arasında yer alır.
Norveç'te yaşayan Türk toplumu yaklaşık 27.000 kişidir.
Buna göre; haftada ortalama 40 saat çalışan bir işçi vergi kesintisinden önceki Ocak 2022 itibariyle aylık brüt maaşı yaklaşık 35.000 NOK oluyor. Euro'ya çevrildiğinde ise Norveç'te aylık brüt asgari ücret 3500 Euro'ya denk geliyor.
Doğal güzellikleri, refah seviyesi, kuzey ışıkları, yaşam standartları, baş döndüren fiyortları, evleri, insanları... Buraya aşık olmamanız için tek bir neden bile yok. Saydıklarımızın hepsi ve daha fazlası ziyadesiyle mükemmel seviyede. Bir kere olsun bu ülkeye gitmeniz için çok geçerli nedenler var!
Oslo gibi büyük şehirlerde ise konaklama maliyetleri daha yüksektir. Örneğin Oslo'da iki odalı dairelerin aylık kiraları 8,000 NOK'tan başlamaktadır. Konaklama ve diğer yaşam masrafları dahil aylık yaşam masrafları ortalama 8,900 NOK'tur. Bir öğrencinin Norveç'te yıllık yaşam masrafları ise ortalama €10,000'dur.
Norveç'te evsiz kalmak yasak. Eğer evsiz iseniz devlet size ev ve yemek parasını vermek zorundadır.
Norveççe, Norveç'te konuşulan ve İskandinavca da denen Kuzey Cermen dil ailesine bağlı bir dildir. Norveççe, Danca ve İsveççe ile çok yakındır ve birini bilen bir kişi diğerlerini de anlayabilir.
Türkiye, OECD ve G20'nin kurucu üyesidir ve E7 ülkeleri, GOBLE'ler ve YSÜ'ler arasında sınıflandırılmaktadır. 2023 yılı itibarıyla Türkiye ekonomisi nominal GSYİH'ye göre dünyanın en büyük 17, Avrupa'nın ise en büyük 7. ekonomisidir.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 26 trilyon doları aşan GSYİH'siyle dünyanın en büyük ekonomisi olarak liderliğini sürdürüyor. ABD ekonomisi hizmet, üretim, finans ve teknoloji başta olmak üzere pek çok sektörde önemli bir dinamizme sahip.
Avrupa'da tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi en yüksek ülke, İsviçre oldu. Türkiye İstatistik Kurumu 2022 yılına ilişkin “Satınalma Gücü Paritesi, Hanehalkı Nihai Tüketim Harcamaları" sonuçlarını açıkladı.
Belçika, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, İzlanda, Japonya, Kore, Lüksemburg, Norveç, Polonya, Slovak Cumhuriyeti, İşviçre ve ABD'de ise işsizlik yardımı uygulaması bulunmamaktadır.
Norveç'te egemen din Lüteran Hristiyanlığıdır. 2019'da nüfusun %68,7'si Norveç Evanjelik Lüteran Kilisesi'ne mensuptu. Katolik Kilisesi, %3,1 ile sonraki en büyük Hristiyan kilisesidir.
türkiye ile norveç Arası Uçakla 4 saat 19 dakika sürmektedir. türkiye norveç arasındaki uçuş mesafesi km dir. kilometrelik yol direkt uçuş ile ortalama olarak . İstanbul – Oslo arası 6 Saat uçuş süresi ile ulaşabilirsiniz..
Norveç-Türk toplulukları çoğunlukla başkent Oslo'da yaşıyor; ancak Türklerin en yüksek oranı Oslo'ya gidip gelme mesafesinde bir şehir olan Drammen'de yaşıyor. Stavanger, Trondheim, Bergen, Bærum, Kristiansand, Fredrikstad ve Asker'de yaşayan önemli Türk toplulukları da var.
Son 72 saat içinde bulunan en iyi Türkiye - Norveç tek yönlü uçuşu fiyatı ₺ 1.664'dır (İstanbul Sabiha Gökçen - Oslo-Gardermoen). Son 72 saat içinde bulunan en iyi Türkiye - Norveç gidiş dönüş uçuşu fiyatı ₺ 4.073'dır (İstanbul Sabiha Gökçen - Oslo-Gardermoen).
Oslo'da bir kişinin ortalama yaşama maliyeti ayda yaklaşık 10.700 NOK (1280 $).
Dışişleri Bakanlığı Norveç 2001 yılında Schengen vize sistemine dahil olmuştur. Bu çerçevede, Norveç'e seyahat etmek isteyen umuma mahsus pasaport sahibi vatandaşlarımızın Schengen kurallarına göre vize almış olmaları gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri