Şurada Paylaş! Gece Yarısı Güneşi Ülkesi olarak da bilinen Norveç, 76 gün boyunca hiç gün batımı görmez. Parlak güneş ışığı tüm bölgeyi günde yaklaşık 20 saat boyunca sarar.
Norveç'in Tromsø şehrinde yaşayan Arıkan ailesi, sadece 2 saat sürecek iftar ve sahur için hazırlık yapıyor. 6 ay gündüz ve 6 ay boyunca gece yaşanan bölgede 22 saat oruç tutuluyor...
Norveç kış aylarında 67 gün boyunca tam bir karanlığa bürünürken, yaz aylarında ise 77 gün tam bir aydınlığa hakim. Batmayan güneş ise yaklaşık 3-4 ay geceyi aydınlatıyor. Arktik Okyanusu, Kuzey Denizi, Kuzey Işıkları gibi birçok doğa harikasıyla dikka çeken Norveç, bu dönemde Gece Yarısı Güneşi dönemini yaşıyor.
Kuzey Avrupa ülkelerinde yaz aylarında uyumak zor
Beyaz Geceleriyle ünlü İskandinav ülkeleri her yılın belli dönemlerinde müthiş bir doğa şölenine tanık oluyor. İskandinav ülkeleri belirli dönemlerde tam anlamıyla karanlık olmuyor. Beyaz geceler haziranın ortasında başlıyor ve temmuzun ilk haftasında sona eriyor.
Svalbard'da üç adet mevsim yaşanıyor. 1 Ekim-28 Şubat arası kuzey ışıkları kışı (karanlık), 1 Mart-16 Mayıs arası güneşli kış (alacakaranlık) ve 17 Mayıs-30 Eylül arası polar yaz (aydınlık). Biz 24 saat karanlık dönemdeyiz. Sabahı olmayan bir gece gibi geliyor en başında ama saatimiz bunu sürekli yalanlıyor.
İlgili 42 soru bulundu
Şurada Paylaş! İzlanda'da 10 Mayıs ile Temmuz sonu arasında güneş hiç batmaz. Şurada Paylaş! Gece Yarısı Güneşi Ülkesi olarak da bilinen Norveç, 76 gün boyunca hiç gün batımı görmez.
Yaz aylarında ortalama hava sıcaklığı + 25 – 30C ve ortalama deniz sıcaklığı – + 18C ulaşıyor. En sıcak ve en istikrarlı hava Norveç'in güney sahillerinde her zaman görülür. Bununla birlikte, yazın kuzey Norveç'te bile hava sıcaklığı +25 C'yi geçebilir.
Soğuk mevsim 3,8 ay uzunluğundadır ve 18 Kasım tarihinde başlayıp 11 Mart tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 3°C altındadır. Oslo bölgesindeki en soğuk ay Ocak ayıdır; bu ayda ortalama düşük sıcaklık -7°C iken yüksek sıcaklık -1°C düzeyindedir.
Norveç, Kuzey Kutup Dairesi'nde yer aldığı için gün batımı görmeyen bir ülkedir. Avrupa'nın bir parçasıdır.
Kuzey Kutup Dairesi'nde sadece bugün 24 saat süreyle gece, Güney Kutup Dairesi'nde ise 24 saat süreyle gündüz yaşanır. Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar. Bu nedenle 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gündüz Hatay'da yaşanır. En uzun gece ise Sinop'ta yaşanıyor.
Norveç'in güney sahillerinde en sıcak hava ile karşılaşmak mümkündür. Yaz aylarında kuzey Norveç'te hava sıcaklığının 25 dereceyi geçtiği bile bilinir. Orta bölgelerde ve kuzey bölgesinde hava genelde değişkendir. Kış mevsiminde genellikle kar yağar ve hava sıcaklığı -40 derecenin altına bile düşebilir.
Svalbard'da üç adet mevsim yaşanıyor. 1 Ekim-28 Şubat arası kuzey ışıkları kışı (karanlık), 1 Mart-16 Mayıs arası güneşli kış (alacakaranlık) ve 17 Mayıs-30 Eylül arası polar yaz (aydınlık). Biz 24 saat karanlık dönemdeyiz. Sabahı olmayan bir gece gibi geliyor en başında ama saatimiz bunu sürekli yalanlıyor.
Genel olarak, ülkenin dört mevsim yaşar. Yaklaşık 22 derece C 30 derece C Kış sıcaklıkları üzerinde zaman zaman sıcaklıklar için yaz aralığında yüksek sıcaklık -15 derece C daha tipik olmak üzere bazı yerlerde -40 dereceye kadar düşük olabilir.
ABD'de 19 Ekim 2007'de vizyona giren film, Türkiye'de 16 Kasım 2007'den itibaren gösterilmeye başlanmıştır. Filmin konusu, Dünya'nın en kuzeydeki şehri olan Alaska'nın Barrow şehrinde geçmektedir. Şehirde yaşayanlar 30 gün sürecek olan gece hayatı için hiç de alışık olmadıkları bir durumla karşılaşacaktırlar.
21 Haziran'da kuzey kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, güney kutbunda ise 24 saat gece yaşanacak. Ülkemizde en uzun gündüz süresi, bugün en kuzeydeki Sinop yaşanırken; bugün güneş 04.57'de doğarken akşam 20.26'da batacak.
Bu ülkede yaşayan Müslümanlar, farklı saatlerde sahur ve iftar yapıyor. Norveç'teki İslami derneklerin çatı örgütü olan Norveç İslam Konseyi'nin kararıyla, ülke oruç saatleri açısından ikiye bölünmüş durumda. Kuzey ve orta kesimlerde, Mekke'deki oruç tutma süresi, yerel saatlere uyarlanıyor.
Norveç'e Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine / T.C. Dışişleri Bakanlığı Norveç 2001 yılında Schengen vize sistemine dahil olmuştur. Bu çerçevede, Norveç'e seyahat etmek isteyen umuma mahsus pasaport sahibi vatandaşlarımızın Schengen kurallarına göre vize almış olmaları gerekmektedir.
Doğal güzellikleri, refah seviyesi, kuzey ışıkları, yaşam standartları, baş döndüren fiyortları, evleri, insanları... Buraya aşık olmamanız için tek bir neden bile yok. Saydıklarımızın hepsi ve daha fazlası ziyadesiyle mükemmel seviyede. Bir kere olsun bu ülkeye gitmeniz için çok geçerli nedenler var!
Norveç'in kıyı bölgeleri nispeten ılıman kışlara, serin yaz aylara ve ılıman bir okyanus iklimine sahiptir. Norveç'in iç bölgelerinde daha soğuk kışlara neden olan karasal bir iklim görülmektedir. Körfez akıntısının sağladığı sıcaklığı nedeniyle Norveç, bulunduğu yerde beklenen sıcaklık oranından çok daha sıcaktır.
Norveççe, Norveç'te konuşulan ve İskandinavca da denen Kuzey Cermen dil ailesine bağlı bir dildir. Norveççe, Danca ve İsveççe ile çok yakındır ve birini bilen bir kişi diğerlerini de anlayabilir.
Norveç? te müstakil evlerdeki ısıtma, yaygın olarak doğrudan elektrik temelli ısıtıcılarla odun sobalarının kombinasyonu şeklindedir. Pek çok evde ısıtma için hidronik dağıtıcı sistemler bulunmamaktadır.
Norveç'te 1 Ocak 2023 yılı itibariyle aylık brüt asgari ücret yaklaşık 35.000 NOK, aylık net asgari ücret ise yaklaşık 27.000 NOK, bu da yaklaşık 2700 Euro'ya denk geliyor.
Norveç dışa açık ekonomisi, güvenli ve istikrarlı yapısı, zengin doğal kaynakları, nitelikli iş gücü ile güçlü bir ekonomiye sahiptir. Refah seviyesinin oldukça yüksek olduğu ülke, 80.000 doları aşan kişi başı ortalama yıllık gelirle bu alanda ilk beş ülke arasında yer almaktadır.
Koyun eti ve lahana birleşiminden oluşan farikal, Norveç'in ulusal yemeğidir. Birkaç saat pişirilerek hazırlanan bu yemek, özellikle kış aylarında tüketilir.
2,490 2,495 2,500 2,505 2,510 2,530 2,525 2,520 2,515 12:00 15:00 18:00 21:00 12:00 15:00 18:00 21:00. Norveç kronu, Norveç Krallığı'nda kullanılan resmi para birimidir ve Norveç Merkez Bankası tarafından dağıtılmaktadır. Norveç kronu alt birimi ise øre'dir ve 1000 øre 1 Norveç kronuna eşittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri