Belirtiler bazen kısa süreli olsa da, bazen günler, haftalar veya aylarca sürebilir. Ömür boyu süren bir rahatsızlıktır ve günlük yaşam kalitenizi düşürücü etkileri olabilir. Tedavisi olmamakla beraber, diyet değişiklikleri ve ilaçlar ile belirtiler kontrol altına alınabilir.
Huzursuz Bağırsak Sendromu Tedavisi
Huzursuz bağırsak sendromunu tamamen ortadan kaldırıcı bir tedavi yoktur. Ancak tedavi, belirtilerin şiddetini azaltmaya ve tekrarlamasını önlemeye yönelik olarak başarılı olur. Amaç hastaların günlük yaşamlarını sürdürmeleri ve yaşam kalitelerinin bozulmamasının sağlanmasıdır.
Meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, baklagiller ve fındık gibi lifli yiyecekler İBS'de görülen kabızlığa iyi gelir. Azar azar ve sık yemek yemek şikâyetleri hafifletmede etkilidir. Yiyecekleri yavaş yavaş, uzun süre çiğneyerek yemek gaz şikâyetine iyi gelir.
Bazı hastalarda dışkıda sümüksü madde olması, acil dışkılama ihtiyacı, anormal dışkı şekli gibi ek belirtiler de olabilir. Günümüzde bu hastalığı tamamen ortadan kaldıracak,kökten tedavi edecek, yani hastalığı bitirecek bir tedavi yöntemi yoktur. Yani bu hastalık ne öldürür, ne de güldürür cinsinden bir hastalıktır.
Huzursuz bağırsak sendromunun kronikleşmesi durumunda ciddi kilo kaybı, demir eksikliği anemisi, yutma güçlüğü, rektal kanama ve gece ishal görülebilir. Bu durum ilerlerse kalın bağırsak kanserine neden olabilmektedir. Bu yüzden bu semptomlar yaşandığında uzman doktora başvurmak gerekir.
İlgili 36 soru bulundu
İrritabl Bağırsak Sendromu Şikayetlerin Süresi
Son 3 aydır ortalama haftada en az 1 gün yineleyen karın ağrısı ile birlikte dışkılama sıklığında, dışkılama formunda yani görünümünde değişiklikler olması IBS'i düşündürmektedir.
Tedavinin süresi kesin belli değildir, ömür boyu sürebilir. Ancak hastalığın aktif döneminde tedavi süresi minumum 8-12 hafta olmalıdır. Tedaviye başlamadan önce hastalığın karakterini belirlemek zorundayız. Çünkü ishal baskın veya kabızlık baskın hastalarda tedavi seçenekleri farklıdır.
Huzursuz bağırsak sendromu (IBS), kişiden kişiye değişmekle beraber bazı kişilerin günlük hayatında büyük sorunlar oluşturmaktadır. Ancak bu sorunlar ciddi hayat tehlikesi oluşturmaz ve kansere neden olmaz. Tekrar eden ataklar bazı kişilerde bir ömür boyu sürerken bazı kişilerde kendiliğinden geçebilir.
Lifli yiyecekler (işlenmemiş lifli gıdalar çok çeşitlidir, besin değeri yüksek ve çok ucuzdur), meyveler (üzüm, portakal, erik…), salatalar (ıspanak en iyisidir) ve sebzeler (brokoli, yeşil fasulye vb) hem sağlıklı hem de barsağın dostu yiyeceklerdir.
Zayıflama ve kilo kaybı yoktur.
IBS semptomları günlük yaşamınızı etkileyecek kadar rahatsızlık verici olabilir. Hangi gıdaların sindirim sisteminizde rahatsızlığa yol açtığını bulabilmeniz ve diyetinizi buna göre oluşturabilmenizi sağlamak için YorkTest 35 yıldır IgG bazlı gıda intolerans test programları sunmaktadır.
İrritabl Bağırsak sendromunun spesifik nedeni henüz belirlenmemiş olmakla birlikte temel nedeninin stres olduğu belirtilmektedir. Buna bağlı olarak huzursuz bağırsak sendromu olan hastalar stresle birlikte, zaten var olan belirtileri daha şiddetli olarak yaşamaktadırlar.
Büyük porsiyonlu, yağlı ve kızartmalı gıdalardan uzak durulmalıdır. Kafein ve alkol, kramp ve ishale neden olacağından kısıtlı tüketilmelidir. Fasulye, lahana, karnabahar, karalahana, brüksel lahanası, soğan gibi gaz yapıcı bazı gıdalar tüketilmemeye özen gösterilmelidir.
İrritabl barsak sendromu fiziksel, psikolojik ve sosyal boyutları olan bir hastalıktır.
Karın ağrısı veya rahatsızlık: IBS'nin en yaygın semptomu karın ağrısıdır. Bu ağrılar genellikle karın bölgesinin alt kısımlarında veya göbek çevresinde yoğunlaşır. Kabızlık, ishal veya kabızlık ve ishal karışımı: IBS'li bireylerde bağırsak hareketleri düzensiz olabilir.
Yağlı ve kızartma yiyeceklerden, baharatlı, bol karbonhidratlı besinlerden uzak durun. Kafein (Kahve, çay ve asitli içecekler) tüketimini azaltın. Fasulye, lahana, karnabahar, karalahana gibi gaz yapan gıdalardan kaçının.
Farklı probiyotik türlerinin İBS üzerindeki etkinliğini araştır- mak için yapılan çalışmalarda Lactobacillus (L.) plantarum 299v'un İBS'deki abdominal ağrıyı ve bağırsaklarda gaz bi- rikimini azalttığı belirlenmiştir.
İBS kansere dönüşmez. Bireyin bağırsak kanserine yakalanma ihtimali İBS ile fazlalaşmaz. Ancak İBS olan hastalar da toplumun diğer fertleri gibi gereken zamanlarda tekrarlanacak tarama testleri (kolonoskopi, sigmoidoskopi + dışkıda gizli kan, baryumlu kolon grafisi, vb.) yapılmalıdır.
Çok çay ve kahve tüketmek, migren ve fibromiyalji ağrılarını artırır, IBS bulgularını kötüleştirir. Kahvenin içerisindeki kafein: Adenozin reseptörlerini etkileyerek uyku kalitesini azaltır ve bozar, uykuya dalmayı güçleştirir. Sinir hücrelerin ve beynin uyarılabilirliğini artırarak ağrılara daha duyarlı hale getirir.
Nane Çayı Ferahlatıcı tada sahip olan nane çayı, kalın bağırsağı etkileyen ve mide ağrısı, şişkinlik, gaz gibi yakınmalara neden olabilen irritabl bağırsak sendromunu (IBS) iyileştirmek için uzun yıllardır geleneksel olarak kullanılır. Yapılan çalışmalar, nane yağının IBS belirtilerini azaltabileceğini gösterir.
Anemi, hıçkırık, kabızlık, kasık ağrısı, makatta kanama, sarılık, siyah dışkı, yutma güçlüğü de gastroenterolojik hastalıkların belirtilerdendir. Bu belirtilerin altından farklı hastalıklar çıkabilir. O nedenle gastroenteroloji uzmanlarına başvurmak gerekebilir.
Dr. Özlem Mutluay Soyer, “İrritabl barsak sendromu (İBS), karın ağrısı ve barsak alışkanlığında değişiklik ile karakterize fonksiyonel barsak hastalığıdır. Oldukça sık bir durum olup toplumun yüzde 5-10'unu etkiliyor. Sinir sistemi değişiklikleri ve stres irritabl bağırsak sendromuna neden olabiliyor” dedi.
İrritabl bağırsak sendromu, bağırsak hareketleri ve alışkanlıklarında değişim ile karakterize kronik bir rahatsızlıktır. Karın ağrısı, ishal, kabızlık gibi belirtilere yol açan bu hastalık genellikle ömür boyu devam eder.
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü mezunları uluslararası alanda faaliyet gösteren her türlü firmada, dış ticaret, bankacılık ve finansla ilgili kamu kuruluşlarında, yerel ve bölgesel ticari kuruluşlarda, ticaret odaları vb. meslek kuruluşlarında, serbest bölgelerde ve kalkınma ajanslarında istihdam edilirler.
İBS tedavisinde 2 tip antidepresan kullanılır:1- Trisiklik antidepresanlar (TCAs), 2- Selektif seratonin reuptake inhibitörleri (SSRIs). Antispazmodiklerle kontrol altına alınamayan ağrı ve kramp gibi semptomların tedavisinde amitriptilin gibi TCAs'lar önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri