Gece Yarısı Güneşi Ülkesi olarak da bilinen Norveç, 76 gün boyunca hiç gün batımı görmez. Parlak güneş ışığı tüm bölgeyi günde yaklaşık 20 saat boyunca sarar. Avrupa'nın en kuzeyinde kalan yerleşim yeri olan Norveç'in Svalbard şehrinde 10 Nisan'dan, 23 Ağustos'a kadar güneş kesintisiz olarak parlar.
Norveç'in Tromsø şehrinde yaşayan Arıkan ailesi, sadece 2 saat sürecek iftar ve sahur için hazırlık yapıyor. 6 ay gündüz ve 6 ay boyunca gece yaşanan bölgede 22 saat oruç tutuluyor...
Kuzey Avrupa ülkelerinde yaz aylarında uyumak zor
Beyaz Geceleriyle ünlü İskandinav ülkeleri her yılın belli dönemlerinde müthiş bir doğa şölenine tanık oluyor. İskandinav ülkeleri belirli dönemlerde tam anlamıyla karanlık olmuyor. Beyaz geceler haziranın ortasında başlıyor ve temmuzun ilk haftasında sona eriyor.
Doğrulanmış Cevap. Öncelikle Merhaba. Not: 21 Mart ile 23 Eylül tarihleri arasında Kuzey Kutup Noktası 6 ay gündüz, Güney Kutup Noktasında ise 6 ay gece yaşanır . 21 Eylül ile 23 Mart tarihleri arasında Kuzey Kutup Noktası 6 ay gece, Güney Kutup Noktasında ise 6 ay gündüz yaşanır.
Svalbard'da üç adet mevsim yaşanıyor. 1 Ekim-28 Şubat arası kuzey ışıkları kışı (karanlık), 1 Mart-16 Mayıs arası güneşli kış (alacakaranlık) ve 17 Mayıs-30 Eylül arası polar yaz (aydınlık). Biz 24 saat karanlık dönemdeyiz. Sabahı olmayan bir gece gibi geliyor en başında ama saatimiz bunu sürekli yalanlıyor.
İlgili 43 soru bulundu
Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya'da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası'nda 6 aylık gecenin, Güney Kutup Noktası'nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır.
NUNAVUT, KANADA. Sadece 3000 kişilik bir şehir olan Nunavut, Kuzey Kutup dairesinin 2 derece üzerinde yer alıyor. Burası bir yılda yaklaşık iki ay gün batımını göremiyor. Ayrıca burası kış aylarında 30 gün sürekli karanlıkta kalıyor.
Şurada Paylaş! İzlanda'da 10 Mayıs ile Temmuz sonu arasında güneş hiç batmaz. Şurada Paylaş! Gece Yarısı Güneşi Ülkesi olarak da bilinen Norveç, 76 gün boyunca hiç gün batımı görmez.
Svalbard'da üç adet mevsim yaşanıyor. 1 Ekim-28 Şubat arası kuzey ışıkları kışı (karanlık), 1 Mart-16 Mayıs arası güneşli kış (alacakaranlık) ve 17 Mayıs-30 Eylül arası polar yaz (aydınlık). Biz 24 saat karanlık dönemdeyiz. Sabahı olmayan bir gece gibi geliyor en başında ama saatimiz bunu sürekli yalanlıyor.
ABD'de 19 Ekim 2007'de vizyona giren film, Türkiye'de 16 Kasım 2007'den itibaren gösterilmeye başlanmıştır. Filmin konusu, Dünya'nın en kuzeydeki şehri olan Alaska'nın Barrow şehrinde geçmektedir. Şehirde yaşayanlar 30 gün sürecek olan gece hayatı için hiç de alışık olmadıkları bir durumla karşılaşacaktırlar.
Ilık mevsim 3,4 ay uzunluğundadır ve 24 Mayıs tarihinde başlayıp 7 Eylül tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 17°C üzerindedir. Oslo bölgesindeki en sıcak ay Temmuz ayıdır; bu ayda ortalama yüksek sıcaklık 21°C iken düşük sıcaklık 12°C düzeyindedir.
Ancak özellikle doğu ve kuzey bölgeleri aralık ayından nisan ayına kadar karlarla kaplıdır. Norveç gece-gündüz yaşam farklılıklarıyla da tanınmaktadır. Yaz aylarında ülkenin kutuplara yakın bölgelerinde güneş hiç batmazken kalan kısmı yaklaşık 20 saatlik gün ışığı almaktadır.
Norveçli yetkililerin verilerine göre takımadada yaklaşık 3.000 kişi, 1.000'e yakın da ayı yaşıyor. Turizm ve bilimsel araştırma amacıyla bölgede son zamanlarda nüfus yoğunluğu da arttı. Bu da hayvanlarla teması artırdı. Kutup ayıları 1973'ten bu yana koruma altında.
Kuzey Buz Denizi'ndeki Norveç'e bağlı Svalbard Adası, Avrupa'nın bittiği noktada yer alıyor. Biraz ötesinde yaşam yok. Kutup ayılarının yaşadığı buzlar diyarı. Yalnız burayı özel yapansa güneşin doğmaması... İşte Svalbard Adası'nın gizemli yanları...
21 Haziran'da kuzey kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, güney kutbunda ise 24 saat gece yaşanacak. Ülkemizde en uzun gündüz süresi, bugün en kuzeydeki Sinop yaşanırken; bugün güneş 04.57'de doğarken akşam 20.26'da batacak.
Midnight Sun olarak bilinen geceyarısı güneşi, Finlandiya hakkında bilgi listemizin birinci sırasında yer alıyor. Midnight Sun, dünyada sadece kuzey ve güney kutup dairelerinde rastlanan bir doğa olayıdır. Finlandiya, yaz mevsiminde güneşin 24 saat boyunca gözlemlenebildiği birkaç ülkeden biridir.
21 Haziran'da kuzey kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, güney kutbunda ise 24 saat gece yaşanıyor. Ülkemizde en uzun gündüz süresini bugün en kuzeydeki Sinop yaşayacak.
Bu ülkede yaşayan Müslümanlar, farklı saatlerde sahur ve iftar yapıyor. Norveç'teki İslami derneklerin çatı örgütü olan Norveç İslam Konseyi'nin kararıyla, ülke oruç saatleri açısından ikiye bölünmüş durumda. Kuzey ve orta kesimlerde, Mekke'deki oruç tutma süresi, yerel saatlere uyarlanıyor.
Norveç kış aylarında 67 gün boyunca tam bir karanlığa bürünürken, yaz aylarında ise 77 gün tam bir aydınlığa hakim. Batmayan güneş ise yaklaşık 3-4 ay geceyi aydınlatıyor. Arktik Okyanusu, Kuzey Denizi, Kuzey Işıkları gibi birçok doğa harikasıyla dikka çeken Norveç, bu dönemde Gece Yarısı Güneşi dönemini yaşıyor.
Güneşin Batmadığı Yer Var mı? Yaz aylarında Kuzey Kutbu Dairesi'nin kuzeyinde veya Güney Kutbu Dairesi'nin güneyinde olan kısımlarda güneş yılın belli zaman aralıklarında batmıyor. Buna 'gece yarısı güneşi' (midnight sun) adı veriliyor. Bunun nedeni ise Dünya'nın eksen eğikliği.
İzlanda Hakkında Temel Bilgiler
Yılın farklı mevsimlerinde 24 saat boyunca gündüz ve gece olabilir.
Kuzey Kutup Dairesi'nde sadece bugün 24 saat süreyle gece, Güney Kutup Dairesi'nde ise 24 saat süreyle gündüz yaşanır. Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar. Bu nedenle 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gündüz Hatay'da yaşanır. En uzun gece ise Sinop'ta yaşanıyor.
Asırlardır varlığını sürdüren, birçok önemli kırılmalardan geçerek üzerinde güneş batmayan ülke ismini alan İngiltere'nin tarihini özetledik, keyifli okumalar!
Ekvator'un kuzeyinde yaşayanlar kış gündönümü ile 24 saat boyunca yılın en kısa gününü yaşayacak. Bu nedenle o gün en kısa gün, en uzun gece ya da en karanlık gün adlarıyla anılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri