İlçe Türkiye'nin en büyük limanlarından birine sahip olup bu bakımdan deniz ticaretinde önemli bir konumdadır. MÖ 333 yılında, Büyük İskender'in İssos yakınlarında kazandığı zaferden sonra Alexandreia adıyla kurulmuştur.
Acı severleri böyle alalım: İskenderun döneri
Hataylıların bayıla bayıla hatta ağızları yana yana yediği, yemelere doyamadığı bir dönerdir. Acısız istediğinizde bile gelen döner ağzınızı tatlı tatlı yakmaya yeter.
İskenderun; Hatay İlinin en büyük ilçesi olmasının yanı sıra Türkiye'nin önde gelen en büyük ilçelerinden biri olup, özellikle ticaret, sanayi, deniz ticareti ve turizm alanında hızla gelişen güzide bir şehirdir.
Kurutulmuş ya da taze dağ kekiği, zahter, meyan kökü ve daha onlarca çeşit baharat da bölgede yetişen doğal ürünlerdendir. Tüm bu saydığımız ürünleri Ulu Camii Caddesi'nde yer alan Peynirciler Çarşısı'ndan bulabilirsiniz. Adı Peynirciler Çarşısı olsa da farklı dükkânlar da yer almaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
UNESCO tarafından gastronomi şehirler ağına alınan Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, Kurban Bayramı'nda da sofraların vazgeçilmezi oluyor. Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, bayram sofralarının vazgeçilmez lezzeti olmaya devam ediyor.
İskenderun'dan deniz temalı magnet, ayna, biblo, kupa gibi yöreye özgü tasarlanmış hediyelik çeşitlerinden satın alabilirsiniz. Hatay'ın daha çok gezilmesi ve görülmesi gereken ilçeleri vardır. Hepsi kendine özgü tarihi, kültürel ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapmaktadır.
İSKENDERUN: Alexandreia, Hellen diline göre, Alexandros (İskender) Yurdu anlamındadır. Aynı adı taşıyan diğer kentlerden ayrılması için, Kilikya'daki bu kente, Roma döneminde, Alexandreia Minor (Küçük Alexandreia), Haçlılar döneminde de Alexandretta denmiştir.
Hatay, 1930'larda ortaya atılmış bir yer adıdır. Osmanlı döneminde bugünkü Hatay'ın kapsadığı topraklar İskenderun ve / veya Antakya olarak adlandırılıyordu.
Künefesi, kadayıfı yanında Maraş dondurması ile servis edildiğinde bu işte number one olduklarına şahit olacaksınız..
Hatay'ın Neyi Ünlü? Oruk, köfte, öcce, şıhıl mahşi, tepsi oruğu, aşur, içli köfte, kabak borani, balıkçıl pilavı, tepsi kebabı, lepeç, keşşir pilavı, kıbbıl nane, baharatlar, zahter, zeytin, zeytinyağı, biber çeşitleri ise Hatay'ın diğer ünlü yemekleridir.
2018 TÜİK rakamlarına göre Hatay İli; * Pazı, Maydanoz, Dereotu ve Mandalina üretiminde Türkiye 1.si, * Pamuk, Narenciye, Havuç, Muz ve Yenidünya üretiminde Türkiye 3.südür.
"Hurma" Farsça khurmalu, yani erik hurması adından gelmedir. Türkiye'ye ilk defa 1920 yıllarında Fransızlar tarafından getirilip Hatay bölgesinde yetiştirilmiştir, bu nedenle meyvenin ismi tini frence (Fransız inciri) veya Frenk elması olarak da bilinir.
İskenderun'un plajı bulunmuyor.İskenderun'un sahili güzel ama denizi temiz değil yüzmeye uygun değil.İskenderun'a en yakın plaj Karaağaç'da bulunuyor.Plajı normal giriş ücreti deniz suyu İskenderun'a göre daha temiz.yazın serinlemek için Karaağaç plajında denize girilebilir.
M.Ö. 333 yılında Büyük İskender ile Pers İmparatoru III. Dareios`un orduları İssos kenti civarında savaştılar ve Büyük İskender Pers ordusunu ağır bir yenilgiye uğrattı. Myriandros`un (bugünkü İskenderun) adını değiştirerek Aleksadria adını vermiş ve bölge kısa bir süre Makedon hakimiyetine girmiştir.
20 Aralık 2011 tarihinde liman işletme hakkı özelleştirme kapsamında 36 yıl için Limak Holding'e devredilmiştir. 2023 Kahramanmaraş depremleri sonrasında konteynerlerin devrilmesi nedeniyle limanda yangın çıkmıştır.
Ö. 1200'le başlayan Genç Hitit prenslikleri dönemine tarihlenmektedir. Bu dönemde, Amik Ovası´ndaki Hitit Prenslikleri'nin birleşerek Hattena Krallığı adını aldıkları bilinmekte, Hatay adının da buradan geldiği sanılmaktadır. Yöreye bu adı 1936'da Atatürk vermiştir.
Coğrafya. Antakya ilçesinin yüzölçümü 703 km²'dir. Antakya, coğrafi konum ve yüzölçümü bakımından Hatay'ın 2.büyük ilçesidir. Akdeniz iklim bölgesinin doğu ucunda, kıyıdan 22 km kadar içeride olar kentin denizden yüksekliği yaklaşık 80 m'dir.
1839`da Tanzimat ile birlikte yapılan idari düzenlemeyle İskenderun, Payas ve Belen ile birlikte Adana eyaletine bağlanmıştır.
- Antakya; Hatay'ın en büyük ve merkez ilçesidir. Nüfusu, kayıtlara göre 389.377 olarak geçmektedir. - İskenderun; Hatay'ın en popüler ilçelerinden bir tanesidir. İskenderun bir sahil ve liman kentidir.
Yüzyıllardır şehirde yaşayanlara hizmet veren çarşıda defne sabunundan nar ekşisine, zeytin yağından meyan kökü şerbetine, künefeden tepsi kebabına kadar yöreye özgü lezzet ve ürünlerini bulabilmek mümkün. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden tarihi Uzun Çarşı, kent ekonomisinin adeta can damarı durumunda.
Ünü tüm yurda yayılmış Hatay usulü yemeklerden fellah köftesi, kaytaz böreği, et ve sebzeler eşliğinde fırınlanan belen tava, Hatay tava, güney illerimizin meşhur tatlarından katıklı ekmek, Hatay'da oruk adıyla bilinen içli köfte, tahinin en nefis tariflere eklendiği humus, mütebbel gibi mezeleri ve listede sizi ...
Hatay'ı Hatay yapan en meşhur 1. lezzeti olan künefe, tel kadayıf, tuzsuz künefe peyniri ve tereyağ ile elde edilen, canınız tatlıçektiğinde pratik olarak yapabileceğiniz dondurulmuş künefe veya mangal keyfinden sonra yapılan sıcak yenen şerbetli bir tatlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri