İlk olarak sonbahar mevsiminin Ekim ayında hasat edilir ve Kasım, Aralık, Ocak aylarında da hasada devam edilir. Kereviz sonbahar ve kış mevsiminde tezgahlarda yerini alır.
Kereviz sonbahar-kış sebzesidir.
Ülkemizde özellikle Eylül-Ekim'den neredeyse Mart-Nisan'a kadar hasat edilebilir ve taze taze afiyetle yenebilir.
Kök kerevizi yetiştiriciliğinde uygun şartlarda tohum ekiminden itibaren 6-7 ay sonra hasada başlanır. Hasat zamanı, ilk yaprakların sararmaya başlaması ile kendini belli eder.
Hem yaz hem kış mevsiminde tüketilen kereviz Apiaceae familyası içerisinde yer alır. Kerevizin yetişme süresi iki yıllıktır. Akşam sofralarının vazgeçilmezi olan bu bitkinin köklerinden yemek yapılmaktadır. Yaprakları ise salata yapımında kullanılmaktadır.
Kereviz, iki mevsimde de yetişebilen bir sebzedir. Sonbahar mevsiminin Ekim ayında hasat edilmeye başlar ve hasat dönemi Ocak ayına kadar devam eder.
İlgili 30 soru bulundu
Kerevizin mevsimi eylül ve nisan ayları arasında olsa da yıl boyu bulunabilir bir sebzedir.
Yapraklanma bakımından zengin olan çeşitler için en iyi dikim zamanı Mayıs sonudur. Ayrıca Mayıs başından itibaren de (10 Mayıs dan itibaren) dikim yapılabilir. Kısa yapraklı hafif toprağa ekilen çeşitlerin Haziran ayında ekilmesi daha iyi sonuç verir. Bu çeşitler için en geç ekim dönemi Haziran sonu olmalıdır.
Kereviz satın alındıktan sonra, besin değerlerinden maksimum fayda sağlamak için 5-7 gün içinde ve tazeyken tüketilmesi önerilir. Yaprakları kalsiyum, potasyum ve C vitamini açısından zengin olduğundan, köküyle birlikte tüketilmesi tavsiye edilir.
Kereviz Nasıl Yenirse Faydalı Olur? Kerevizin yapraklarıyla beraber taze ve çiğ tüketimi faydalıdır. İsteğe bağlı olarak yemeği de yapılabilir. Yaprakları da kökü kadar faydalı olduğundan kurutarak yemeklerinize kullanabilirsiniz.
Lif açısından zengindir, kabızlığa karşı faydalıdır. Sindirime yardımcı olur, mide asidini dengeler. Yüksek tansiyonu düşürür, damar sağlığını korur. İdrar ve mesane problemleri durumunda iltihabı azaltır.
Anavatanı olan Amerika, Avrupa, Avustralya ve Hindistan'da olduğu gibi ülkemizde de bol bol tüketiliyor. Özellikle Akdeniz kıyılarında, akarsu vadilerinde, bataklıklarda ve çukur alanlarda yabani türleri görülürken ülkemizde kültür yetiştiriciliği ağırlık kazanıyor.
Kerevizin keskin tadı yüksek bir aroma anlamına gelir, yani vücudun zorunlu alması gereken aromatik bileşikler için iyi bir kaynak oluşturur. Bu kerevizin yeşil kısmı için de geçerlidir. Çorba olsun, kapama olsun, kereviz yaprakları konması aromayı ve besleyici değeri yükseltecektir.
Maydanozgiller familyasından bir bitki olan kereviz, kökü ve yaprak sapları kullanılabilen bir sebzedir. Kök kereviz ve sap kereviz olarak iki çeşit halinde üretilebilir.
İlk olarak sonbahar mevsiminin Ekim ayında hasat edilir ve Kasım, Aralık, Ocak aylarında da hasada devam edilir. Kereviz sonbahar ve kış mevsiminde tezgahlarda yerini alır.
Kış Meyveleri:
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
İster zeytinyağlı yemeği, ister salatası... Her haliyle lezzetli kereviz şimdi tam mevsiminde Migros'larda. | By Migros TürkiyeFacebook.
Selamlar Kereviz sevenlerdenseniz yapraklarını ve saplarını mutlaka değerlendirin. Girdiği yemeklere ve soslara muhteşem lezzet katıyor.
Kereviz sapını suda yıkadıktan sonra çiğ olarak ara öğünlerde tüketebilirsiniz. Kereviz sapı doğrandıktan sonra sulu yemek, zeytinyağlı, salata, meze ve hatta turşuların içine eklenebilir; kendine has rayihası ile yemeklere lezzet verir.
Kereviz saplarını çiğ olarak tüketebilirsiniz. Dilerseniz çiğ kereviz saplarını salatalarınıza ekleyebilir veya yeşil detoks içecekleri hazırlarken, içerisine kereviz sapı da ekleyip blenderdan geçirebilirsiniz. Çorba hazırlarken içerisine bir iki sap kereviz ekleyebilirsiniz.
Yoğurdu süzme olursa çok güzel oluyor, Kerevizi soymadan sarmısaklı yoğurdu hazırlayıp rendelediğiniz kerevizi hemen yoğurdun içine katın, kerevizi soyup dörde bölün. Her dilimin dışını limonla ovun kararma olmayacaktır.
Kereviz yaprağı, kereviz yaprağı oldukça faydalı bir besindir ve bir çok şekilde tüketilir. Kereviz yaprağının çayı, çorbası, salatası yapılarak tüketilir.
Sindirim sistemini düzene sokan kereviz suyu, bağırsak ve karaciğer dostudur. Kereviz suyu düzenli tüketildiğinde karaciğeri temizler ve bağırsakların çok daha düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Kereviz; patates, pancar, havuç gibi çok nişastalı olmayan bir kök sebzedir.
Kereviz sapları toprağın üstünde, kökleri ve yumrusu toprak altında gelişen bir sebzedir. Bu yüzden olgunlaşıp olgunlaşmadığı yapraklarının renginden anlaşılır. Yapraklar sararmışsa kereviz olgunlaşmış demektir.
Kullanımı Gastronomi dünyasında genellikle zeytinyağlı yemeklerde kullanılan kereviz, ayrıca salata, dolma ve çorba olarak da tüketilen bir sebzedir. Özellikle Güney Avrupa mutfak kültüründe, Fransız mutfağında, ABD'de Louisiana yemek kültüründe önemli yeri vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri