Eğer kışın (eylül-mart arası) Norveç'i ziyaret ederseniz muhteşem Kuzey Işıkları'na rastlayabilir, yazın ise (nisan-ağustos arası) Beyaz Geceler'in keyfini çıkarabilirsiniz.
Beyaz geceler, aynı enlem çizgisinde yer alan bütün kuzey ülkelerinde Rusya'da, Kanada'da, İsveç'te, Norveç'te, Grönland ve Alaska'nın en kuzey bölgelerinde yaşanır. 25 Mayıs'ta başlar, Temmuz ortasına kadar devam eder.
Norveç'in Tromsø şehrinde yaşayan Arıkan ailesi, sadece 2 saat sürecek iftar ve sahur için hazırlık yapıyor. 6 ay gündüz ve 6 ay boyunca gece yaşanan bölgede 22 saat oruç tutuluyor...
Gece Yarısı Güneşi Ülkesi olarak da bilinen Norveç, 76 gün boyunca hiç gün batımı görmez. Parlak güneş ışığı tüm bölgeyi günde yaklaşık 20 saat boyunca sarar. Avrupa'nın en kuzeyinde kalan yerleşim yeri olan Norveç'in Svalbard şehrinde 10 Nisan'dan, 23 Ağustos'a kadar güneş kesintisiz olarak parlar.
Norveç, Kuzey Kutup Dairesi'nde yer aldığı için gün batımı görmeyen bir ülkedir. Avrupa'nın bir parçasıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Kuzey Buz Denizi'ndeki Norveç'e bağlı Svalbard Adası, Avrupa'nın bittiği noktada yer alıyor. Biraz ötesinde yaşam yok. Kutup ayılarının yaşadığı buzlar diyarı. Yalnız burayı özel yapan ekim-şubat arası hiç güneşin doğmaması… Kışın aylar süren karanlıktan sonra ilk ışığın doğduğu günü görmek için yapılanlar çok ilginç…
Svalbard'da üç adet mevsim yaşanıyor. 1 Ekim-28 Şubat arası kuzey ışıkları kışı (karanlık), 1 Mart-16 Mayıs arası güneşli kış (alacakaranlık) ve 17 Mayıs-30 Eylül arası polar yaz (aydınlık). Biz 24 saat karanlık dönemdeyiz. Sabahı olmayan bir gece gibi geliyor en başında ama saatimiz bunu sürekli yalanlıyor.
Soğuk mevsim 3,8 ay uzunluğundadır ve 18 Kasım tarihinde başlayıp 11 Mart tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 3°C altındadır. Oslo bölgesindeki en soğuk ay Ocak ayıdır; bu ayda ortalama düşük sıcaklık -7°C iken yüksek sıcaklık -1°C düzeyindedir.
Kuzey Kutup Dairesi'nde sadece bugün 24 saat süreyle gece, Güney Kutup Dairesi'nde ise 24 saat süreyle gündüz yaşanır. Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar. Bu nedenle 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gündüz Hatay'da yaşanır. En uzun gece ise Sinop'ta yaşanıyor.
21 Haziran'da kuzey kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, güney kutbunda ise 24 saat gece yaşanacak. Ülkemizde en uzun gündüz süresi, bugün en kuzeydeki Sinop yaşanırken; bugün güneş 04.57'de doğarken akşam 20.26'da batacak.
ABD'de 19 Ekim 2007'de vizyona giren film, Türkiye'de 16 Kasım 2007'den itibaren gösterilmeye başlanmıştır. Filmin konusu, Dünya'nın en kuzeydeki şehri olan Alaska'nın Barrow şehrinde geçmektedir. Şehirde yaşayanlar 30 gün sürecek olan gece hayatı için hiç de alışık olmadıkları bir durumla karşılaşacaktırlar.
Bu doğrultuda 19.yüzyıl sonunda Güney Afrika'dan Hindistan'a, Mısır'dan Seylan'a uzanan geniş bir coğrafya üzerinde egemenliği tek başına ele geçiren İngiltere popüler deyişle “üzerinde güneş batmayan imparatorluk” haline gelmiştir.
Bu ülkede yaşayan Müslümanlar, farklı saatlerde sahur ve iftar yapıyor. Norveç'teki İslami derneklerin çatı örgütü olan Norveç İslam Konseyi'nin kararıyla, ülke oruç saatleri açısından ikiye bölünmüş durumda. Kuzey ve orta kesimlerde, Mekke'deki oruç tutma süresi, yerel saatlere uyarlanıyor.
Beyaz geceleri tabir eden kısım ise yatay eksendeki aylara bölümlendirilmiş kısımdan görüleceği üzere Mayıs ile Ağustos arasında. Bu aylar arasında hiç gece ve astronomik alacakaranlık görülmemekte.
Özellikle yaz aylarında beyaz geceleri yaşamak isteyen ziyaretçilerin akınına uğruyor. Müzik, sanat ve edebiyat ruhlu bu şehir, aynı zamanda Rusya'nın da kültürel başkenti olarak da anılıyor. Daha önce Leningrad ismiyle anılan St Petersburg Moskova'dan sonra Rusya'nın ikinci büyük kenti.
Kuzey Avrupa'nın belli bölgelerinde güneş hiç batmıyor. Gece ormanda veya kentin sokaklarında suni ışığa ihtiyaç duymadan yürümek veya bisiklete binmek isteyenler güneş batmayan ülkelere; Norveç'e, İsveç'e, Finlandiya'ya, Danimarka'ya, İzlanda'ya akın ediyor.
TÜRKİYE'DE EN UZUN GECE EN KUZEYDEKİ SİNOP'TA YAŞANACAK
21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gece ise Kuzey'deki Sinop'ta yaşanacak.
21 Aralık'ta en uzun gece yaşanacak ve bu tarihten itibaren gündüzler uzamaya, geceler ise kısalmaya başlayacak. Türkiye'deki en uzun gece Sinop ilinde yaşanacak.
Güneş ışınları Oğlak dönencesine dik açı ile gelir. Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey yarım kürede 21 Aralık'ta en uzun gece yaşandıktan sonra 23 Aralık'tan itibaren geceler kısalıp gündüzler uzamaya başlar.
Norveç? te müstakil evlerdeki ısıtma, yaygın olarak doğrudan elektrik temelli ısıtıcılarla odun sobalarının kombinasyonu şeklindedir. Pek çok evde ısıtma için hidronik dağıtıcı sistemler bulunmamaktadır.
Norveç'e Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine / T.C. Dışişleri Bakanlığı Norveç 2001 yılında Schengen vize sistemine dahil olmuştur. Bu çerçevede, Norveç'e seyahat etmek isteyen umuma mahsus pasaport sahibi vatandaşlarımızın Schengen kurallarına göre vize almış olmaları gerekmektedir.
Norveç'in güney sahillerinde en sıcak hava ile karşılaşmak mümkündür. Yaz aylarında kuzey Norveç'te hava sıcaklığının 25 dereceyi geçtiği bile bilinir. Orta bölgelerde ve kuzey bölgesinde hava genelde değişkendir. Kış mevsiminde genellikle kar yağar ve hava sıcaklığı -40 derecenin altına bile düşebilir.
Türkiye gündüzü yaşarken geceyi yaşayan ülkelere örnek verelim: ABD. Avustralya. Meksika.
Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya'da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası'nda 6 aylık gecenin, Güney Kutup Noktası'nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır.
Ülke Finlandiya, İsveçve Rusya'ya komşudur. Norveç doğal güzellikleri ve ekonomik refahıyla tanınmaktadır. Bu özellikler ülkeyi son yılların gözde göç merkezlerinden biri haline getirmiştir. Dünya Mutluluk Raporu'nda üst sıralarda yer alan ülke sağlık, özgürlük ve sosyal destek hizmetleriyle öne çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri