Aziz Adının Kökeni Aziz adı kökeni Arapça olarak öne çıkar ve Türkçede gelecek şekilde değerlendirilir. Özellikle uzun yıllardır bulunan ve çok sevilen isimlerden biridir.
“Güçlü, değerli ve şerefli” anlamındaki izz veya izzet kökünden sıfat olan azîz, Türkçe'de Batı dillerindeki saint kelimesinin karşılığı olarak “Allah nezdinde değerli, Allah dostu” mânasında kullanılmıştır.
Allah'ın en güzel isimlerinden "el-Aziz"
Esmaül Hüsna, Allah'ın en güzel isimleri demektir.
Arapça ˁzz kökünden gelen ˁazīz عزيز "güçlü, yüce, soylu, egemen" sözcüğünden alıntıdır.
Allahu Telanın isimlerinden olan El Aziz ismi şerifi Esmaül hüsna içerisinde de zikredilen anlamı ve faziletleri oldukça önemli olan bir esmadır. El Aziz Esmasının Anlamı Nedir? El Aziz esmasının anlamı mağlup edilemeyen mağlup edilmesi mümkün olmayan, sonsuz İzzet sahibi, azamet ve şeref sahibi anlamına gelmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Allahü teâlânın isimlerinden olan Ali, Reşit, Aziz gibi isimleri de koymak caizdir.
Aziz, Aya (Roma Yunancası aslı ἅγιος ayos) veya kadın ise Azize, Arapça kökenli azîz sözcüğü ermiş anlamına gelir. Günlük kullanımda sevilen ve sayılan kimseleri tanımlamakta kullanılır.
Aziz adı kökeni Arapça olarak öne çıkar ve Türkçede gelecek şekilde değerlendirilir. Özellikle uzun yıllardır bulunan ve çok sevilen isimlerden biridir.
Türkiye'de Aziz ismini kullanan 54.204 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Aziz ismini kullanan 9.735 kişi bulunmaktadır. Ankara'da Aziz ismini kullanan 2.321 kişi bulunmaktadır.
Azra ismi Arapça kökenli bir kelime olarak bilinmektedir. Arapça bir kelime olmasına rağmen ise Kur'an'da geçmeyen isimler arasında yer almaktadır.
Şu halde azîz unvanı, Hz. Yûsuf zamanında Firavun'dan sonraki en önemli makamı ifade etmekteydi. Bazı Arapça lugatlarda azîz kelimesinin "Mısır ve İskenderiye'nin hâkimi" şeklinde açıklandığı da görülür (Kāmus Tercümesi, "azîz" md.).
Azizlik mertebesine yükseltme, azizleştirme veya kanonlaştırma (Latince: Canonizatio), Katoliklerin kiliseye bağlı ölen belirli bir üyeye karşı saygı/hürmet duyabileceğine (veneratio) dair bir papalık beyanı. Papalar bu kararnameleri 10. yüzyılda yapmaya başlamıştır.
İşte, bu güzel vilâyetimizin ismi, eski “Harput”dan sonra, Sultan Aziz'in, şehri mâmur hâle getirmesinden sonra, şehrin ismi “Mâmurat-ül Aziz” ismini alır. Fakat avâma, bu ismi söylemek zor geldiğinden, kısaca, “El Aziz” olarak söylene gelir.
Güçlü, değerli ve şerefli anlamlarına gelen aziz kelimesi, Allah'a nispet edildiğinde "izzet sahibi, her şeye galip olan" anlamına gelmektedir.
Türk Dil Kurumu'na göre Abdülaziz isminin anlamı şöyle; En yüce, en değerli olan Allah'ın kulu.
Zayıf ve güçsüz manasındaki zelîlin zıddı olan azîz, Allah'ın kuvvet, güç ve kudretinin kadim olduğunu ifade etmektedir. Hiçbir kuvvet O'nun yegâne galip olmasının üzerinde değildir. Hakîm ismi ise, sonsuz bir ilme sahip olmasıyla Allah'ın bütün yaptıklarının hikmete mebni olduğuna dikkat geçmektedir.
2021 yılının istatistiklerinde bebeklere en çok verilen erkek ismi Yusuf, kız ismi ise yine Zeynep olmuştu. 2021'de 1 milyon 47 bin 975 bebek dünyaya gelmişti.
Türkiye genelinde kadınlarda en çok kullanılan isim 2,6 milyon kişi ile Fatma oldu. Grafiği incelemek için tıklayınız. Türkiye genelinde erkeklerde en fazla kullanılan isim 2,7 milyon ile Mehmet oldu.
1- Maya: Bu isim, Kökeni 3000 yıl öncesine kadar uzanan Maya İmparatorluğundan gelmektedir.
Kürt sözcüğü, 16. yüzyılda Şerefhan tarafından, her biri farklı bir lehçe veya dil varyasyonu konuşan dört kabile grubunu, Kurmanç, Lur, Kelhor ve Goran'ı kapsayan ulus için kullanılmaktadır.
Azer isminin Farsça ve Arapça kökenli bir isim olduğu bilinmektedir.
Böylece günümüzün Kürt halkının ilk tohumları atılmıştır. Zağros Dağları Mezopotamya'nın doğu sınırı olması nedeni ile çok sayıda Bizans-Sasani savaşına sahne olmuş ve bu savaşlar Kürtlerin dağlarda yerleşmesine yol açmıştır. Tarihte Kürt sözcüğünün geçtiği ilk eser Arap gezgin Mesudi'nin seyahatnamesidir(M.S.943).
Sultan Abdulaziz'in tahta çıkışının 5.yılında Hacı Ahmed İzzet Paşa devrinde buraya tayin edilen, Vali İsmail Paşanın teklifi ile 1867 yılında "Mamurat al-aziz" adı verilmiştir. Fakat telaffuzu güç olduğundan halk arasında kısaca "Elaziz" olarak söylene gelmiştir.
Zirâ O azîzdir, izzet sahibidir, kullarına en çok acıyandır. Aziz isminin geçtiği ayetlerden bir kaç tanesi şunlardır: el-Bakara, 2/129, 209, 220, 228, 240 ve 260; Âli İmrân 3/6, 18, 62 ve 126; Hûd, 11/66; eş-Şuarâ, 26/9 ve 68; es-Seb'e, 34/6; Sâd, 38/9 ve 22; el-Fâtır; 40/2; ed-Duhân, 44/49.
Burak Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Türk Dil Kurumuna baktığımızda Burak kelimesinin hem sözlük hem de mecazi anlamda kullanıldığını görüyoruz. Burak kelimesinin ilk anlamı şimşek, ikinci anlamı ise göz alıcı ve parlaktır. Peygamber efendimizin Mirac'a yükselirken bindiği at da Burak adıyla bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri