Grönland ve Kanada'da birçok uzun, görkemli fiyort bulunsa da bunlar genellikle yıl boyu buz ile kaplı oldukları için Norveç, fiyortlarının güzelliğiyle birinciliği elinde tutuyor. Norveç kıyı şeridinin uzunluğu sahip olduğu 1,200 adet fiyortuyla beraber 29,000 kilometreye ulaşıyor.
Buzul kümeleri ve vadileri genelde kutup bölgesinde bulunduğu için, fiyort kıyı tipi Polonya, Danimarka, İskoçya, İzlanda, Labrador kıyıları, Grönland Adası, Güney Şili kıyıları ve Alaska'nın güneyinde görülüyor.
Fiyort, denizin buzul vadilerini basması sonucunda oluşan ve çoğunlukla iç kesimlere kadar sokulan; ince, uzun, genellikle çok derin ve kenarları çok dik körfez. Fiyortlar; genellikle Norveç, Grönland, Alaska gibi kuzey ülkelerinde görülen ilginç bir kıyı tipidir.
Denizlerden ve okyanuslardan kara içlerinde çok derinlere kadar sokulan; derin ve çok dik yamaçlara sahip olan körfez yapılarına fiyort deniyor. Bu yapılar çoğunlukla kuzeyde Grönland, Norveç gibi ülkelerde karşılaşılan yapılar.
Norveç fiyortları, Norveç'in sahip olduğu eşsiz doğal oluşumlar. Dar, derin körfez anlamına gelen fiyortlar topağın çökmesi ya da deniz yüzeyinin yükselmesi sonucu dağlık kıyı bölgelerinde buzulların açtığı vadilerin su ile dolması ile oluşuyor.
İlgili 17 soru bulundu
Türkiye'de bir örneği yoktur. Kuzeybatı Avrupa kıyılarında rastlanır. Fiyort tipi kıyılar: Buzul vadilerin sular altında kalmasıyla ortaya çıkan kıyılara fiyort tipi kıyı denir. Buna örnek olarak Norveç kıyıları gösterilebilir.
Bunun dışında ise Türkiye'de fiyort kıyı tipi örneklerine rastlanmamaktadır. Bu tip kıyıların oluşmasında buzulların etkili olması ve Türkiye'nin ise buna uygun bir enlem üzerinde yer almıyor oluşu, fiyort kıyı tipinin ortaya çıkmasını engellemiştir.
Türkiye'nin tek fiyord kıyı tipi Hamsilos: Hamsilos Koyu, Sinop, Türkiye - Tripadvisor.
Norveç çoook büyük bir ülke. Yüzölçümü Türkiye'nin yaklaşık yarısı kadar ancak nüfüs 2019 itibariyle 5.3 milyon. Bu yüzden planınızı yaparken ülkenin büyük oluşundan da yola çıkarak, bizce en az 1 hafta ayırmaya gayret edin. Eğer ki rahat rahat gezeyim diyorsanız onu 10 gün yapın.
Eğer amacınız doğa yürüyüşlerine çıkmak ve Norveç fiyortlarını keşfetmekse gezi planınızı mayıs-ağustos ayları arasında ayarlamanız yerinde olur. Yaz aylarında birbirinden renkli festivallerle de Norveç şehirleri bambaşka bir havaya bürünüyor.
1.Oslo: Norveç'in başkenti Oslo, Fiyortların da incisidir.
Fiyortlar, denizin buzul vadilerini basması sonucunda oluşan ve çoğunlukla iç kesimlere kadar sokulan; ince, uzun, genellikle çok derin ve kenarları çok dik körfezlere deniyor. Deniz, buzul vadilerinin içine girmiş ve doğa harikası fiyortları yaratmış!
Norveç'te kış aylarında (aralık, ocak, şubat) sıcaklıklar sıfırın altında seyreder; bu dönem Norveç kayak tatilleri için oldukça idealdir. Eğer doğa yürüyüşlerini ve bisiklet sporunun inceliklerini keşfetmek isterseniz yağışın en az olduğu nisan ve mayıs aylarında Norveç'i ziyaret edebilirsiniz.
Norveç'te yaklaşık 400,000 göl vardır. 239.057 kayıtlı ada vardır.
Ülke toplam 19 eyaletten ve 96 şehirden oluşuyor. Yüz ölçümü bakımından en büyük eyaletleri, Finnmark, Hedmark, Opland, Sogn on Fjordane, Aust Agder ve Vest Agder'dir. Ülkenin en kalabalık şehirleri ise şunlardır: Oslo, Bergen, Kristiansand, Sandnes, More og Omsdal ve Alesund.
Norveççe, Norveç'te konuşulan ve İskandinavca da denen Kuzey Cermen dil ailesine bağlı bir dildir. Norveççe, Danca ve İsveççe ile çok yakındır ve birini bilen bir kişi diğerlerini de anlayabilir.
Gece Yarısı Güneşi Ülkesi olarak da bilinen Norveç, 76 gün boyunca hiç gün batımı görmez. Parlak güneş ışığı tüm bölgeyi günde yaklaşık 20 saat boyunca sarar. Avrupa'nın en kuzeyinde kalan yerleşim yeri olan Norveç'in Svalbard şehrinde 10 Nisan'dan, 23 Ağustos'a kadar güneş kesintisiz olarak parlar.
Buna göre; haftada ortalama 40 saat çalışan bir işçi vergi kesintisinden önceki Ocak 2022 itibariyle aylık brüt maaşı yaklaşık 35.000 NOK oluyor. Euro'ya çevrildiğinde ise Norveç'te aylık brüt asgari ücret 3500 Euro'ya denk geliyor.
Skyer kıyı tipi, buzulların etkisi ile oluşan bir kıyı türüdür. Bu kıyı tipinde moren yığınları ve buzlar, tepecikleri aşındırmıştır. Aşınan bu tepecikler de sular altında kalmıştır. Skyer kıyı tipleri yüzlerce adacıktan oluşmaktadır.
Türkiye'de gelgit genliği olmadığından ve konumundan dolayı haliç kıyı tipine rastlanmaz. Fakat Kuzeybatı Avrupa kısımlarında bu tip kıyılar çoğunluktadır. En büyük örneği ise Almanya'daki Hamburg limanıdır. Limanlar, haliç tipi kıyıların özel bir türü olarak bilinir.
Aret de buzul aşınım şekillerindendir. Fiyord: Daha önceki dönemlerde buzulun aşındırması sonucu oluşan vadiler, buzulun erimesiyle, deniz ilerlemesine (transgresyon) yol açar. Deniz suları bu sayede vadiyi suyla doldurduğu gibi karaların içine de girer.
Hamsilos Tabiat Parkı´nda bulunan Hamsilos Koyu, Türkiye´de fiyort özelliğindeki tek koy. Hamsilos Koyu´nda deniz, bir nehir gibi kıvrıla kıvrıla kara parçasının içlerine doğru ilerliyor. Geçmişteki adı Hamsaroz olan koy, zamanla Hamsilos olarak anılmaya başladı.
Akarsuların bulunmadığı ria türü kıyılara ise en çok İspanya'da rastlanır. Türkiye'de Ege kıyılarında görülebilir. Çanakkale ve İstanbul Boğazları ile İstanbul Boğazı'ndaki İstinye ve Tarabya Koyu ria türü kıyılara örnek gösterilebilir.
Haliç (Altın Boynuz olarak da bilinir), İstanbul'un Avrupa yakasını kaplayan Çatalca Yarımadası'nın güneydoğu ucunda, Boğaziçi girişinde, İstanbul (Tarihi yarımada) ve Beyoğlu platolarını birbirinden ayıran deniz girintisi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri