- Noterlik belgesini nasıl ve kimler alabiliyor? - Hukuk fakültesinden mezun olup hakim-savcılık veya avukatlık stajını tamamlamış olanlar Adalet Bakanlığı'na başvurup noter belgesi alabiliyor. - Belge sahiplerine ne kadar süre sonra sıra gelebiliyor? - Ortalama 15 yılı buluyor.
Ancak, hala 3000 ve üzeri belge sahiplerinin atama talepleri Genel Müdürlüğümüze gelmektedir. Önceki yıllarda belge sahiplerinden noter olarak atananların sayısı yıllık 100 ilâ 180 arasında değişmiştir.
Noter Olmak
Yeni bir belge sahibi yaklaşık 10 ile 15 yıl arasında atanabilir.
Bu sınıflandırmada, her noterliğin yetki çevresi içindeki nüfus, iş yoğunluğu ve noterlik geliri esas tutulur. Genellikle, aynı mahkemeye bağlı noterlikler aynı sınıftan sayılır. Adalet Bakanlığı, her dört yılda bir noterliklerin durumunu inceliyerek, yeniden yapacağı sınıflandırmayı Resmi Gazete ile ilan eder.
İlgililerin noterlik işlemlerini yaptırırken sıra beklememesi ve daha kaliteli hizmet alabilmesi için kurulmuş bu sistemde ilgili işleme ait detay bilgileri tanımlayarak E-Randevu/Başvuru Sistemi üzerinden istediği noterliği seçebilmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Noterlik randevu işlemlerinizi Türkiye Noterler Birliği internet sayfası üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Başvuru işlemini tamamladığınızda sistem otomatik olarak başvuru numarası oluşturur ve randevu bilgilerinizi başvuru sırasında girdiğiniz e-posta adresine gönderir.
Araç Satış İşlemleri Ne Kadar Sürer? Araç satış belgelerin tamamının hazır olduğu durumlarda araç satışı noter işlemleri 20-30 dakika içerisinde tamamlanır.
Birinci, ikinci ve üçüncü sınıf noterlikler, Türkiye Noterler Birliğinin mütalaası alınarak Adalet Bakanlığınca sınıflandırılır. Bu sınıflandırmada, her noterliğin yetki çevresi içindeki nüfus, iş yoğunluğu ve noterlik geliri esas tutulur. Genellikle, aynı mahkemeye bağlı noterlikler aynı sınıftan sayılır.
En az 4 yıl avukat, hakim ve akademisyen olarak çalışmış 25 yaşını doldurmuş bireyler noter olabilir. Noter nasıl olunur için Adalet Bakanlığına başvurmak gereklidir. Bakanlık uygun görürse noter adayları staj dönemi için belirli bir süre bekler. Noter olmak isteyenlere bekleme süresi bazen uzun süreler olabilir.
Noterliğe atama veya nakil kararını tebellüğ eden noter bir aylık süre içinde haklı bir sebep olmadan göreve başlamaz ise istifa etmiş sayılır. Tebliğden sonra vazgeçen Noter istifa etmiş sayılır. Üç defa vazgeçme hakkının sayımında Noter Belgesi sahibi iken kullanılan vazgeçmeler de sayılmaktadır.
Kuruluşu: Türkiye Noterler Birliği, Anayasa'nın 135'inci maddesine göre Noterlik Kanunu ile kurulmuş olup, kamu kurumu niteliğinde tüzel kişiliğe sahip bir meslek kuruluşudur. Bu Kanun'da gösterildiği şekilde Devletin idari ve mali denetimine tabidir. Birliğin merkezi Ankara'dadır.
Noterlerin yaptığı işlemlerden dolayı zarar gören kişiler noterler aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açabilirler. Noterin bir “işi yapmaması”, “hatalı yapması” veya “eksik yapması” nedeniyle oluşan her türlü zarar, maddi ve manevi tazminat davasına konu edilebilir (Noterlik Kanunu m.162/1).
Noter olmak sanıldığı kadar kolay değildir. Noter olabilmek için çeşitli şartlar gerekir. Öncelikle noter olacak olan kişinin hukuk fakültesi mezunu olması gerekir. Bunun dışında zorunlu olarak yapmak zorunda olduğu hizmetler de vardır.
Gerek ilk kez noterliğe başlayacakların gerekse görevde bulunanların noterliklere atanması, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün buna ilişkin kararının Cumhuriyet başsavcılıklarınca ilgiliye tebliği suretiyle yapılmaktadır.
1512 sayılı Noterlik Kanunu'nun 56. maddesinde; "Noterler 65 yaşını tamamladıklarında, yaş tahdidine tabi tutulurlar.
Noter Olmak İçin Gerekenler
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, kişinin devlet memurluğuna engel teşkil edecek bir hak mahrumiyeti bulunmaması noter olmak için diğer önemli kriterler arasındadır. Hakim, savcı, memur veya avukat olma hakkını kaybetmiş olup, bu haklardan mahrum olmak noter olmaya engel teşkil eder.
eleman.net verilerine göre, Noter Katibi 2023 yılında ortalama 15.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Noter Katibi , Temmuz 2023 yılında ortalama 15.900 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 12.320 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
1.Sınıf noter maaşı 18.000 TL ile 26.800 TL arasında değişim gösterirken bağlı olduğu 1.Noterliğin ayda 100. bin Lira ile 150 Bin Lira arasında değişen yüksek bir geliri vardır. İşlem başı ücretler ile çok yoğun çalışan bu kurumların ayda 120 bin Lira ortalama geliri yer alır.
Noterler ve Noterlikler Kendi Aralarında Sınıflandırılır
Bu sınıflandırmada, her noterliğin yetki çevresi içindeki nüfus, iş yoğunluğu ve noterlik geliri esas tutulur. Genellikle, aynı mahkemeye bağlı noterlikler aynı sınıftan sayılır. Noterler üç sınıfa ayrılır.
Yurt dışında noter olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve Hukuk Bölümü'nden mezun olmak gerekmektedir. Uluslararası geçerliliği bulunan Hukuk diplomasına sahip olan ve bu gereklilikleri sağlayan 23-50 yaş aralığındaki bireyler, yurt dışında çalışma izni almalıdır.
Ülkemizde Noter mesleğini icra eden kişiler ortalama 35.000-45.000 TL gibi ücretler kazanabilmektedir. Aynı zamanda bu ücret açılan Noterin konumu, iş sayısı ve diğer faktörlere göre değişiklik gösterebilmektedir. İşlek bir konumda noter açmak ve işlemleri yapmak oldukça güzel kazançlar getirecektir.
ARAÇ NOTER ÜCRETİ 2023
Geçen sene noter araç satış ücreti 420 TL'ydi. 2023 yılında ise bu ücret 932,65 TL oldu.
Yıl içerisinde bir kişi üzerine kayıtlı olan sadece 3 aracı satabilmektedir. Daha fazla araç satışı yapılması kanunlarca sınırlandırılmıştır.
İmzalar atıldıktan sonra tescil işlemine geçilir. Araç, alıcı adına tescil edilir ve noter devri gerçekleşir. 932,65 TL'lik (2023 fiyatıdır) noter ücretini alıcının ödemesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri