eleman.net verilerine göre, Noter 2023 yılında ortalama 81.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Noter , Ocak 2023 yılında ortalama 68.200 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 42.372 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Yapılan işlemlerin resmiyet kazanması ve hukuki ilişkilerin düzenlemesi açısından önem arz eden bir meslek koludur. Noterde çalışanlar devlet memuru statüsüne girmemekle birlikte serbest meslek erbabı olarak sayılırlar. Katip ve hizmetliler iş kanuna tabidir.
Noterler kamu hizmeti görmekle birlikte, kamu görevlisi veya serbest meslek çalışanı olarak nitelendirilemezler. Noterlerin kendine özgü bir hukuki statüleri vardır. Noterin başlıca görevi belgelere ve işlemlere resmiyet kazandırmaktır.
Noterlik Mesleği: Madde 1 – Noterlik bir kamu hizmetidir. Noterler, hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek için işlemleri belgelendirir ve kanunlarla verilen başka görevleri yaparlar.
İlgili 15 soru bulundu
Ancak genel olarak Türkiye'deki noter katiblerinin maaşları, başlangıç seviyesinde ortalama 13.500 TL ile 18.000 TL arasında olabilir. Daha deneyimli noter katiblerinin maaşları ise ortalama 15.500 TL ile 26.000 TL arasında değişebilir.
Noter katibi; noterlik kanun ve yönetmeliğinde yer alan, sözleşme, beyanname, ihtarname, senet ve örnek çıkarma gibi hukuki işlemlerin usule uygun ve düzenli bir şekilde yapılması için çalışır. Noterlikte çalışan diğer personelin denetiminin yapılmasını sağlar.
Noterlerin maaşları, ülkelerine, görev yaptıkları bölgenin nüfusuna ve noterlik işlerinin hacmine göre değişebilir. Türkiye'de bir noterin ortalama aylık maaşı, 15.000 TL ile 37.000 TL arasında değişebilir. Ancak, noterlerin çalıştıkları yer, çalışma saatleri, deneyimleri ve iş hacimleri maaşlarını etkileyebilir.
Bunun dışında, noterler, Adalet Bakanlığı'na bağlı adalet müfettişlerinin, Cumhuriyet savcılarının ve Türkiye Noterler Birliği'nin gözetim ve denetimi altında faaliyet gösterirler.
Önceki yıllarda belge sahiplerinden noter olarak atananların sayısı yıllık 100 ilâ 180 arasında değişmiştir. En son Noterlik Belgesi Numarası kaçtır? Bakanlığımızca 2020 yılı Haziran ayı itibariyle verilmiş en son belge numarası 54964'dir.
Madde 1 – Noterlik bir kamu hizmetidir. Noterler, hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek için işlemleri belgelendirir ve kanunlarla verilen başka görevleri yaparlar.
1512 sayılı Noterlik Kanunu'nun 56. maddesinde; "Noterler 65 yaşını tamamladıklarında, yaş tahdidine tabi tutulurlar.
“Türkiye Noterler Birliği, Anayasa'nın 135'inci maddesine göre Noterlik Kanunu ile ku- rulmuş olup, kamu kurumu niteliğinde tüzel kişiliğe sahip bir meslek kuruluşu- dur. Bu Kanun'da gösterildiği şekilde Devletin idari ve mali denetimine tabidir.
Yurt dışında noter olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve Hukuk Bölümü'nden mezun olmak gerekmektedir. Uluslararası geçerliliği bulunan Hukuk diplomasına sahip olan ve bu gereklilikleri sağlayan 23-50 yaş aralığındaki bireyler, yurt dışında çalışma izni almalıdır.
Araç Alırken Noter Ücretini Kim Öder? Araç alım satımı sırasında noter satışı için 932,65 TL'yi (2023 yılı itibarıyla) yanınızda bulundurmayı unutmayın. Ödeme alıcı tarafından yapılır.
Noter Ücretleri
Bulundukları konuma göre kazandıkları para değişse de örneğin bir birinci sınıf noter aylık 1 milyon TL'ye bile ulaşan para kazanabilir. Üçüncü sınıf bir noter ise, yine konuma göre değişmekte olup, aylık ortalama 60 bin ile 80 bin arasında değişen rakamlarda para kazanmaktadır.
Gerek ilk kez noterliğe başlayacakların gerekse görevde bulunanların noterliklere atanması, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün buna ilişkin kararının Cumhuriyet başsavcılıklarınca ilgiliye tebliği suretiyle yapılmaktadır.
Madde 18 - Yıllık izinler, noterlik dairesini işlerini aksatmayacak şekilde başkatip tarafından her yılın Ocak ayında düzenlenecek ve noter tarafından onaylanacak bir çizelgeye göre kullandırılır. İzin talepleri, yazılı olarak başkatibe verilir.
Noter olabilmek için en az süreyle 4 yıl avukat, hâkim ve savcı ya da akademisyen olarak çalışmış olmanız. Noter olmak isteyenlerin hukuk eğitimi almaları ve hukuk diplomasına sahip olmaları şarttır. Noter olmada Adalet Bakanlığı'na başvurmanız gerekir. Noter olabilmek için noter tasdik belgesine sahip olmanız gerekir.
Noterler hafta içi her gün 09.00-12.30 ile 13.30-17.00 saatleri arasında açıktır. 12.30-13.30 arasındaki ise öğle molası verilmektedir. Noterler, cumartesi ve pazar günlerinde, bayram tatilleri ve resmi tatillerde çalışmazlar.
2023 yılı itibari ile 98 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Savcı maaşları 54240 TL'dir. En düşük Savcı maaşı 43390 TL iken, en yüksek Savcı maaşı 102830 TL'dir. Güncel Savcı maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Bu sınavdan başarılı sayılmak, avukatlık, noterlik, hakimlik ve savcılık gibi hukuk mesleklerine girişin ön şartıdır. Minimum 100 sorudan oluşan ve tamamı test olan bu sınavdan minimum 70 puan alma şartı vardır.
Noter katipleri, genellikle noter binasında 09:00 ve 17:00 saatleri arasında çalışırlar. Çalışma süreleri ortalama 8 saattir. Noter katipleri hafta içi her gün çalışırlar.
giyilmez. Hizmet gereğine uygun olarak, verilmişse tek tip elbise giyilir. Görevliler bina içinde gömleksiz, kravatsız ve çorapsız dolaşamazlar.
eleman.net verilerine göre, Noter Katibi 2023 yılında ortalama 15.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Noter Katibi , Ocak 2023 yılında ortalama 12.320 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 7.568 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri