Kolonyaya tuz atarsanız; Bilimsel olarak; etil alkol tuz ile reaksiyona girerek sodyum etilat tuzu, klor iyonu ve hidrojen gazı oluşmaktadır. Gaz ile birlikte alkol de uçup gider. Böylece tuz atılan kolonyanın, necis olmaktan çıktığına inanılır.
tuz alkolde çözünmez ya da alkolle herhangi bir reaksiyon vermez.
KUSMA VE BAŞ DÖNMESİ YARATIYOR; ÖLÜME KADAR GÖTÜRÜYOR
İnsanların kolonya gibi kozmetik ürünleri ne yazık ki içtiğini de hatırlatan Prof. Dr. Oğuz Özyaral, "Metil alkol gıda sektöründe yer almaz.
Ele kolonya dökülünce soğuk kolonya,sıcak elle temas kurduğunda buharlaşma olur ve kolonyanın kokusu odaya yayılır.Yani kolonya hal değiştirerek sıvı halden gaz hale geçer.
Eşitlik 2 ve 3'den de açıkça görüleceği gibi etil alkol tuz ile reaksiyona girerek sodyum etilat tuzu, klor iyonu ve hidrojen gazı oluş- maktadır (Fessenden & Fessenden, 1990).
İlgili 39 soru bulundu
Özellikle fazla alkol tüketiminin sonunda meydana gelen şikayetler için kullanıldığından da anlaşılabileceği gibi çörçil, vücuttaki sıvı-elektrolit kaybını dengeleyen bir içecek. Gerek sodadaki elektrolitler gerekse eklenen tuz, vücudun elektrolit eksiğini tamamlıyor.
Alkoller sulu çözeltide su ile de “H” bağı yapar ve çözünürler.
Kolonyaya tuz atarsanız;
Kolonyanın içerisinde bir miktar tuz konulduğunda, içeriğindeki alkol sıfırlanır. Bilimsel olarak; etil alkol tuz ile reaksiyona girerek sodyum etilat tuzu, klor iyonu ve hidrojen gazı oluşmaktadır. Gaz ile birlikte alkol de uçup gider.
Kolonyaların sakinleştirici yönlerinin olduğu bilinmektedir ve sinirli, üzgün veya kızgın olunduğunda kolonya sürmek ya da hafifçe koklamak iyi gelecektir. Türk kültüründe oldukça yaygın olan kolonyanın bir diğer faydası da özellikle baygınlık geçiren kişiler üstünde ayıltıcı bir etkisinin olmasıdır.
Kolonyadaki alkol, suda çöznürü. Fakat, kolonyadaki bulunan başka bir madde olan limonen (limon aroması) suda çözünmez. Bu nedenle kolonya ve su karışınca rakı gibi beyaz olur ortaya çıkan karışım. O beyazlık limonendir.
Sevinç Hanım'ın doktoru Ceyhun Solakoğlu kafa karıştıran soruları yanıtlıyor: "Kolonya; koklayarak da, deri yoluyla da vücuda girer. 15 mililitre yani yarım çay bardağı zehirlenme için yeterlidir. Genellikle bu tip vakalar içme şeklinde gelir.
1 damla içmekle kör olunmuyor fakat zehirlenme ihtimali yüksek.
Kolonya dediğimiz şeyde metanol, yani metil alkol var. Çok az miktardaki metanol dahi canlı organizmalar için zehirdir. Kalıcı yaralar, bozukluklar meydana getirir. 25 gram metanol içilirse insanlarda körlüğe neden olur.
yağlı süt midenizi alkole karşı korur. l Gece yatmadan önce bol su içmek ve C vitamini almak sabah daha iyi uyanmanıza yardımcı olur. l Sıvı besinler, bol lif ve biraz yürüyüş çok iyi olur. Bunun için en iyi seçimler sebzeli az yağlı çorbalar, meyve ve bol tarçınlı, zencefilli bitki ve meyve çayları olabilir.
kana karışmadığı için koklamak sarhoş etmez. Alkolün o etkisi kana karıştığı için olur. İşi gereği saatlerce alkol koklayan biri sarhoş olur mu?
Sirke, kolonya, ıslak mendil, el ya da yüzey dezenfektanları ve tentürdiyot gibi ürünlerin yüz derisine teması ellerde olduğu gibi yüzde de kurumaya, kızarıklığa ve hatta egzamaya neden olabilir.
Saçtaki nem dengesini bozarak kurumasına sebep olur. Saçlar matlaşır ve canlılığını yitirir. Ayrıca saç diplerinde kepeklenmeye ve alerjiye sebep olabilir. Saç diplerini güçsüzleştirir ve saç dökülmesine sebep olur.
Tuz bir yara ile temas ettiğinde, ozmoz adı verilen bir süreçle çevredeki dokulardan nemi çeker. Bu da dokuların susuz kalmasına ve hücrelerin zarar görmesine ya da ölmesine neden olabilir. Ayrıca tuz, yarada iltihaplanma ve tahrişe neden olarak ağrıyı artırabilir ve iyileşme sürecini yavaşlatabilir.
Alkol içeren maddelerin temizlikte kullanılması caiz midir? İspirto, kolonya vb. sıvılarla, temizlik amacıyla üretilen alkollü maddelerin içilmesi haram olmakla birlikte (Buhârî, Edeb, 80 [6124]; Müslim, Eşribe, 73 [2003]), temizlikte kullanılmaları caizdir.
İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı, “Mesela kolonya ve benzeri temizleyici maddelerin abdesti bozup bozmayacağıyla alakalı çok soru alıyoruz. Kolonya uçuşkan bir maddedir ve bu yönüyle dönüşüme yani istihaleye uğramaktadır, dolayısıyla da abdesti bozmamaktadır” dedi.
Etil alkol, içkinin temel maddesi. Zaman zaman başka amaçlarla da, örneğin sanayide de kullanılıyor. Yani pahalı ve tehlike seviyesi biraz daha düşük. Metil alkol ise, ucuz, insan sağlığı için ise tamamen zararlı.
Tüm alkollü içkileri tüketirken, dehidrasyonu (yani vücudun susuz kalmasını) engellemek ve alkolü vücuttan atabilmek için mutlaka su tüketilmelidir. 1 birim alkol, 2 birim su ideal tüketim şeklidir. Mesela 1 bardak rakı, 2 bardak su gibi.
Rakıya su ilave edildiğinde alkol molekülleri su içinde dağılır. Eklenen su alkol oranını düşürür ve anason pigmentini çözmeyi başaramaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri