Noterlik belgesi almak için gerekli olan belgeleriniz, beyannameleriniz ve dilekçenizi bizzat gelerek Genel Müdürlüğümüze teslim edebileceğiniz gibi Genel Müdürlüğümüze iletilmek üzere Cumhuriyet başsavcılıklarına da teslim edebilirsiniz. Diğer yandan başvurunuzu posta yoluyla da gönderebilirsiniz.
Artık bu noktadan sonra isterseniz avukat da olabilirsiniz. Ancak ben noter olacağım diyorsanız Adalet Bakanlığı'ndan noterlik belgesi almanız gerekecektir. Bu belgeyi aldıktan sonra artık Münhal (Boşta) Bulunan Noterlik ilanlarını takip etmeye hak kazanıyorsunuz.
Noter olmak isteyen kişilerin avukatlık stajını tamamlamış olmaları ve avukatlık ruhsatlarını almış olmaları gerekir. Adalet Bakanlığı'na noter olarak başvuruda bulunarak noter belgesini alıp ardından noterlik stajını da tamamlamış olmaları şarttır.
Aşama : Münhal bulunan noterliklere müracaatta bulunmak isteyen noterler, www.vatandaş.uyap.gov.tr adresine girmelidir. 2. Aşama : Ana sayfada bulunan Programlar linki tıklanmalıdır. 3. Aşama : Giriş ve başvuru işlemlerinde sorun yaşamamak için ilgili programlar indirilerek uygun bir şekilde yüklenmesi gerekmektedir.
Noter Ücreti: Noterlik bir kamu hizmetidir. Fakat noterler devlet memuru değildir. Devletten aylık almazlar. Gördükleri hizmete karşılık iş sahiplerinden Noterlik ücret tarifesine göre belli bir ücret alırlar.
İlgili 42 soru bulundu
Noter maaşı 2023 verilerine göre ortalama 81.500 TL civarındadır.
Ancak genel olarak Türkiye'deki noter katiblerinin maaşları, başlangıç seviyesinde ortalama 13.500 TL ile 18.000 TL arasında olabilir. Daha deneyimli noter katiblerinin maaşları ise ortalama 15.500 TL ile 26.000 TL arasında değişebilir.
Cumhuriyet savcılıklarının noterlik defter ve evrakı ile işlem asıllarını istemeleri halinde bağlı bulundukları yer sulh ceza mahkemesinden bu hususta karar almaları zorunludur.
- Noterlik belgesini nasıl ve kimler alabiliyor? - Hukuk fakültesinden mezun olup hakim-savcılık veya avukatlık stajını tamamlamış olanlar Adalet Bakanlığı'na başvurup noter belgesi alabiliyor. - Belge sahiplerine ne kadar süre sonra sıra gelebiliyor? - Ortalama 15 yılı buluyor.
Noter olma şartları içerisinde öncelik olarak hukuk fakültesinden mezun olmak gelir. Hukuk mezunu olduktan sonra kişi avukatlık ruhsatını alır. Tabii mutlaka avukatlık stajının da tamamlanması gerekmektedir. Böylece Adalet Bakanlığı kapsamında başvuru üzerinden kişi noter belgesini almış olur.
Kuruluşu: Türkiye Noterler Birliği, Anayasa'nın 135'inci maddesine göre Noterlik Kanunu ile kurulmuş olup, kamu kurumu niteliğinde tüzel kişiliğe sahip bir meslek kuruluşudur. Bu Kanun'da gösterildiği şekilde Devletin idari ve mali denetimine tabidir. Birliğin merkezi Ankara'dadır.
Buna göre güncellenen 2023 yılı noterlik ücreti şu şekilde: Düzenleme ücreti: 783,82 TL. Çevirme ücreti: 196,62 TL.
Noter onayı istenilecek belgelerin arasında kimlik kartı, okul diploması, evlilik cüzdanı, ve pasaport bulunur. Bu onay yalnızca yeminli çevirinin yapıldığı bürolara bağlı olan noterlerde yapılabilir çünkü belgeler notere ulaşmadan önce yeminli çevirinin yapıldığı kişi tarafından imzalanmalıdır.
Muhtasar beyanname, Geçici vergi beyannamesi, KDV beyannamesi, Harç ve Damga beyannamesi ve Yıllık gelir vergi beyannamesi olmak üzere, yılda 5 çeşit beyanname vermekteyiz.
Madde 18 - Yıllık izinler, noterlik dairesini işlerini aksatmayacak şekilde başkatip tarafından her yılın Ocak ayında düzenlenecek ve noter tarafından onaylanacak bir çizelgeye göre kullandırılır. İzin talepleri, yazılı olarak başkatibe verilir.
Türkiye Noterler Birliği Başkanı Tutar: "Noter mühür vurdu ne yaptı ki diyorsunuz. 100 liralık işlem ücretinin 85 lirası devletindir" Türkiye Noterler Birliği (TNB) Başkanı Yunus Tutar, "noter mühür vurdu ne yaptı ki" denildiğini, ancak 100 liralık işlem ücretinin 85 lirasının devlete gittiğini söyledi.
1512 sayılı Noterlik Kanunu'nun 56. maddesinde; "Noterler 65 yaşını tamamladıklarında, yaş tahdidine tabi tutulurlar.
Noterler ayrıca her yılın Mart ayı sonuna kadar, geçen yıla ait gelir, gider ve teminat tutarını gösteren bir cetvel düzenliyerek, Adalet Bakanlığına ve Türkiye Noterler Birliğine gönderirler.
Tespit sonrası oluşturulan ispat bilgileri ve belgeleri Türkiye Noterler Birliği Bilgi Sistemleri'ne kayıt edilmektedir. Tespit işlemi gerçekleştirildikten sonra verilen bir Başvuru Numarası ile herhangi bir noterliğe gidilerek tespit işleminizi onaylatabilir ve gerekli belgeleri alabilirsiniz.
Bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde tanımlanan D grubuna dâhil tüm noterlik işlem kâğıtları 75 yıl saklama süresine tabi olacaktır. Madde 25 — İşbu Yönetmelik 1/1/1990 tarihinde yürürlüğe girer. Madde 26 — Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye Noterler Birliği yürütür.
Noter onaylı tercümeyi yapan yeminli tercümanın yemin zaptı bulunan noter tarafından onaylanması gerekir. Hazırlanan belgeler 2 şer nüsha hazırlanır ve notere götürülür. Noter onayı yaptırılır. Noter onayı yapıldıktan sonra bir nüsha onayı yaptıran kişiye verir.
Noter 'de araç satışı yapılırken araç devir ücretinin alıcı tarafından ödemesi gerekir. Satıcının herhangi bir noter ücreti ödemesi söz konusu değildir.
Ülkemizde Noter mesleğini icra eden kişiler ortalama 35.000-45.000 TL gibi ücretler kazanabilmektedir. Aynı zamanda bu ücret açılan Noterin konumu, iş sayısı ve diğer faktörlere göre değişiklik gösterebilmektedir. İşlek bir konumda noter açmak ve işlemleri yapmak oldukça güzel kazançlar getirecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri