Not: Emekli, 65 yaş üstü ve faal olmayan üyelerimiz ile son bir yıldır işsiz olup bu durumlarını belgelendiren üyelerimizin bu dönemlerine yönelik aidat muafiyeti vardır.
Emeklilik sonrasında çalışılan dönem için aidat yükümlülüğü ortadan kalkmaz.
Madde 5 — Üyenin oda veya borsaya kaydı sırasında ödemekle zorunlu olduğu ücrete kayıt ücreti ve her yıl için ödeyeceği aidata da yıllık aidat denir. Üyeler oda veya borsaya kayıt sırasında kayıt ücreti ve her yıl için yıllık aidat ödemekle yükümlüdür.
Kat malikleri ortak alan veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya ihtiyaç ve lüzum bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu aidat payını ödemekten kaçınamaz.
Bu çerçevede 2022 yılında 25TL/Ay olan aidat ücreti 2023 yılı için 48.dönem Oda Yönetim Kurulumuzun kararı ile 45TL/Ay olmuştur.
İlgili 20 soru bulundu
2023 YILI YILLIK AİDAT ÜCRETİ 10 Ocak 2023, 23:46
BU İTİBARLA KANUNİ ZORUNLULUK NEDENİYLE ESNAFLARIMIZIN ÖDEYECEĞİ 2023 YILI YILLIK AİDAT ÜCRETİ DE BELİRLENEN ASGARİ ÜCRETİN BRÜT TUTARININ %10'U TUTARINDA (1.001,00 TL) YILLIK AİDAT TAHSİL EDİLECEKTİR. BU NEDENLE 2023 YILI AİDAT ÜCRETİ 1.001,00 TL OLMUŞTUR.
Aidat, ihtardan sonra belirlenen süre içerisinde ödenmemesi durumunda icra yoluyla tahsil edilir. Geçmiş yıllara ait aidatlar, oda yönetim kurulu kararıyla, ödenecek miktar en çok 5 eşit taksitle pos cihazı aracılığı ile yapılandırılabilir.
BOŞ EVE AİDAT ÖDENİR Mİ? Bu sorunun yanıtı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer almaktadır. Kişi maliki olduğu evde otursa da oturmasa da giderlere katılmakla yükümlüdür. Yani tüm malikler (oturmasalar dahi) aidat ödemek zorundadır.
Kiraz, aidat rakamlarına ilişkin bir üst sınır veya artış konusunda azami bir oran bulunmadığını kaydederek, "Aidat limitlerinde eğer dairede malik kendisi oturuyorsa üst sınır yoktur. Sadece kiracı ödediği kira bedelinin üstündeki aidatı ödemekle yükümlü değildir.
Aidat ödediği halde tam olarak hizmet alamayan kişiler, Sulh Hukuk Mahkemesi'ne giderek itiraz edebilir ve bu noktada dava açabilirler. Buna göre ilgili dava için bir dilekçe hazırlanmalıdır.
Maktu aidat miktarı oda genel kurulunca belirlenir.
Odalarca her yıl için; gerçek kişi tacir ve sanayicilerin gelir vergisine ilişkin beyannamelerinde gösterilen Ticari kazanç toplamı; tüzel kişi tacir ve sanayicilerin ise ödeyecekleri kurumlar vergisine ilişkin beyannamelerinde gösterilen ticari bilanço karı üzerinden binde beş oranında munzam aidat tahsil olunur.
Aidat bedelinin ödenmemesi halinde ödemeyen kişiye karşı icra takibi başlatılabileceği gibi dava da açılabilmektedir. Aynı şekilde intifa hakkı sahipleri de dava açma ve takip başlatma yetkisine sahiptir. Ödenmeyen aidatlar için geciken günler için Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince aylık %5 gecikme tazminatı işleyecektir.
Çalışanların sosyal güvenliklerini sağlamak amacıyla, kanunla kurulan ve tüzel kişiliği haiz emekli sandıkları ve sosyal sigorta kurumlarına ödenen paralara aidat ve prim denilmektedir.
Ziraat Mühendisleri Odası`nın 2023 yılı için üye aidat ve üyelik belgeleri ile ilgili olarak belirlenen ücretleri aşağıda gösterilmiştir. * Aidat: Aylık 35 TL (Kayıt olunan ay itibari ile yılsonuna kadar olan aidat peşin alınır. Örneğin Ekim ayında kayıt olunuyorsa 3 aylık aidat peşin olarak ödenir.
Tüm gelir ve gider tablosu belirlendikten sonra ödenecek tutar ev sahiplerine ya da kiracılara bildirilir. Ödeme bildirileri elden olarak sunulmakla birlikte mail gönderilme şeklinde de yapılabilir. Bu alınan karar altına apartman sakinleri tarafından imza atılması gerekir.
Buna göre; Bağımsız bölümde kiracı olarak bulunan kişi kat maliki tarafından ödenmeyen aidatlardan sorumludur.
Eğer aidat ödenmezse ödemeyen daire sahipleri hakkında icra takibine kadar uzanan yasal süreçler başlatılabilir. Ayrıca ödenmeyen aidatlar için gecikilen günler üzerinden gecikme faizi uygulaması yapılmaktadır. Ödenecek faiz miktarı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yazan miktardadır.
Kiracılar Aidata İtiraz Edebilir Mi? Kiracılar, kira sözleşmesinde yer alan ve yasalara uygun olmayan hükümlere veya aşırı taleplere karşı itiraz edebilirler.
Özetlersek; kat maliklerinin sorduğu sorular arasında apartman yöneticisi maaş alır mı gibi sorular da vardır. Apartman yöneticileri maaş değil, ücret alır. Apartman ve site yöneticisi ücreti -zorunlu olmamakla birlikte- kat malikleri kurulunda belirlenir.
Site ve apartman ilan panolarına daire adı, isim ve miktar belirtilerek, aidat borç listesi asılıyor. Yöneticiler dikkat edin. Çünkü, bu şekilde aidat borçlusu ilanı suç sayılıyor.
Yönetici aidat karşılığı makbuz vermek ve apartman hesabı da açtırmak zorunda. Şeffaflık adına artık birçok site ve apartmanda hesap dökümleri aylık ve yıllık olarak ilan ediliyor. Apartman hesaplarında bir sorun olması halinde ise kat malikleri yöneticiye dava açabiliyor.
TBMM de kabul edilen, 6.1.2022 tarih ve 7350 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile oda ve borsa üyelerinin borçları nedeniyle icra ve takip işlemlerinin yapılamayacağı süre 31.12.2021 tarihinden 31.12.2023 sonuna uzatılmaktadır.
Yeni mülk sahibi, apartmanın eski gider borcunu ödemekle mükellef değildir. Ev satın alındıktan sonra kat maliklerinden beklenen giderlerden ise sorumludur. Apartman yönetimi, bu konuda ödenmeyen aidat ya da ortak giderler ile ilgili icra takibi başlatabilir.
Kayıt yaptırmak isteyen veya Kaydını sildirmek isteyen çiftçilerimiz gerekli evrakları ile beraber Şahsi olarak Pazartesi günleri Odamıza müracaat edebilmektedir. Yeni kayıt ve sildirme işlemlerinde Şahıs kendisi başvuruda bulunabilir ya da Noter onaylı vekaletname ile başvuru yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri