Topraklamadan kaynaklanan kısa devre; akım taşıyan telin, sistemin topraklanmış bir kısmıyla temas etmesi nedeniyle meydana gelir. Bu kısım; topraklanmış bir metal duvar kutusu, çıplak topraklama kablosu ya da herhangi bir cihazın topraklanmış bir parçası olabilir.
Dengesiz Yüklenme: L1,L2 ve L3 fazlarından farklı güçlerde hat çekilmesinden kaynaklanmaktadır. Eş potansiyel Dengesizlik: Elektrik sisteminde bulunan dirençler arasındaki farkın 1 Ohm'un üzerine çıkması eş potansiyel dengesizliğe neden olmaktadır. Bu durum da nötr faz ile toprak arası gerilime sebep oluyor.
Nötr ve toprak arasında gerilim değeri teoride 0V olmalıdır. Fakat elektrik tesisatının doğru boyutlandırılmaması sonucu veya dağıtım şirketinden kaynaklı olarak bu gerilimler artmaktadır. 2V 3V seviyelerine kadar normal olarak kabul edilebilmektedir.
Rezistansla Topraklama: Nötr, belirli bir dirence sahip bir rezistanç aracılığıyla toprağa bağlanır.
Faz-nötr problemli kısa devre ise aktif olan hat üzerinden gerçekleşir. Genel olarak evlerde sıkça görülür ve yangına sebep olur. Faz-faz problemi ise iki aktif hat içerisinde meydana gelir.
İlgili 26 soru bulundu
Kısa devre bir elektrik veya elektronik devrede bir hata sonucu direncin aşırı düşük olması olayıdır. Bu durumda devre aşırı akım çeker ve şayet koruma devresi yoksa, kaynağın arızalanması, aşırı sıcaklık ve yangın tehlikesi oluşur.
Kısa devre arızası oldukça devrede en az direnç veya direnç olmaması anlamını taşımaktadır. Daha az direnç nedeni ile akım oldukça yüksektir. Bu yüksek akım ise ısı enerjisine dönüşmektedir. Kısa devrenin tersi ise iki düğüm arasında kalan sonsuz bir direnç kaynağı olan açık devrelerdir.
İdeal olan 1- 1,5 volttur. Bu değerlerin hiçbirinin toprak direnci ve toprak kaça- ğına karşı koruma ile alakası yoktur. Konut gibi tek faz ve dengesiz tüketim olan yerlerde nötr-toprak arası gerilimin yük- sek olması normaldir.
Toprak kablosu nötre değiyormuş. Tesadüf eseri gördüm. Toprak nötre de değse, faza da değse Kaçak AKım rölesni attırır. Nötrden attırabilmesi için, çalışan başka cihaz olması gerekir.
Binalarda kullanılan diğer iki kablo çeşidi olan faz kablosu ve nötr kablo kablonun renkleri ise şöyledir; faz kablosu renkleri kahverengi, siyah veya gri renklerde nötr kablo rengi ise açık mavi rengindedir. Faz kablosu (+) yüklü, nötr kablo ise (-) yüklüdür.
Uygun bir topraklamayı nelerin oluşturduğu ve uygun topraklama direnci değerinin ne olması gerektiği konusunda karışıklık mevcuttur. İdeal topraklama direnci sıfır ohm değerinde olmalıdır.
Topraklama sayesinde olası bir hata akımı direkt olarak toprağa akar. Ancak herhangi bir topraklama yapılmadığı takdirde hata akımı doğrudan arızalanan cihaza dokunan kişilere geçer. Topraklama uygun şekilde yapılmadığında ise cihaz ve makinelerin arızalanması riskinin yanı sıra elektrik çarpması tehlikesi de artar.
TN Sistemde Topraklama Ölçümü Sınır Değeri
TN sistemlerde topraklama ölçümü sınır değer hesabı yapılırken referans almamız gereken il değer 230V' dur.
Faz ve Nötr Nasıl Ayırt Edilir
Hangi ucun faz ve hangi ucun nötr olduğunu bulmanız gerekiyorsa, kablo renklerini kontrol edebilirsiniz. Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz.
Koruma topraklaması elektrik prizleri, elektrikli motorlar, elektrikli aletlerin metal bölümleri gibi alanlarda yapılmalıdır ve Koruma topraklaması için ölçülen toprağın karşı koyma gücü 5 OHM altında olmalıdır.
Nötr iletken (nötr), tüketiciden gelen akımı üretim istasyonuna geri döndürmek için güç şebekesinde kullanılan bir iletkendir. Nötr kopması fazlarda eşit olmayan bir yükün aşırı akım nötr konuma boşaltılması ve sistemin otomatik olarak dengelenmesi için kullanılan iletkende meydana gelen kesilmedir.
Şebeke elektriğindeki topraklanmış olan AC nötr ucunda elektrik vardır, ancak daha önceden de topraklandığı için bizi çarpamıyor, çünkü daha önceden topraklanan nötr ucu ikinci kez vücutla topraklanınca çarpamaz, ama elektrik akımının 2. kutbunu bu uç yine taşıyor.
Yine birçok kişinin nötr koparsa kaçak akım koruma rölesinin açacağını ve sistemde hasar oluşumuna izin vermeyeceğini düşündüğünü hisseder gibiyim. Durum maalesef böyle değildir. Kaçak akım rölesinin açması için bir kaçak oluşması gerekir ki, nötr kopması durumunda bir kaçak oluşması söz konusu değildir.
Görüldüğü gibi nötr ile toprak aynı şey demek değildir. Nötr iletkeni AC bir sistemin topraklanması için bir aracı görevi yapar ve ancak sistem dengesiz olduğu durumda nötr iletkeni aracılığıyla toprağa bir akım akacaktır. Toprak olarak bahsettiğimiz ise elektriksel olarak yüksüz olan bir referanstır.
kalarda genellikle 110, 220, 230, 440 veya 115, 230, 345 ve 460 volt kullanılıyordu. Alternatif akımla beslemede ortaya V3 fak törü çıkmış ve bundan dolayı faz nötr arası 220 V. için fazlar arası 380 V., faz nötr arası 230 V. için ise fazlar arası 400 V. olmuştu.
Alçak gerilim sistem yerinde tıbbi cihazların beslendiği enerji hatlarında nötr ile toprak arasında oluşan gerilimlerin 1 volt altına düşürülmesinde kullanılan özel üretim trafolardır.
Kimyasal yöntemler kullanarak topraklama direncini düşürmek mümkündür ve bu da genellikle gem tozu kullanılarak yapılmaktadır. Eğer topraklama yapmak için direnç seviyesi yeteri kadar düşük değilse, ilgili bölgelerde gem tozu kullanılır ve topraklama direnci düşürülür. Bu sayede sağlıklı şekilde topraklama yapılır.
Akım yükünü sürekli izler ve akım belirlenen sınırın üzerine çıktığında elektrik beslemesini keserek kısa devreleri önler. Devrenin açılıp kapanmasını sağlayan güç anahtarı ve kesiciler, herhangi bir arıza durumunda koruma röleleri ile kumanda edilir. Böylece büyük kısa devre akımlarının kesilmesi sağlanır.
Kısa Devre Arızasının Aranması
Bir ohmmetre yardımıyla hattın bir başından iki damar iletken arasında ölçüm yapılır. Arıza olmayan hatta normalde sonsuz bir değer (çok büyük değerlerde) okunması gerekir.
Kısa devre testinin temel amacı, sargı direnci, reaktansı ve empedansının bulunmasına yardımcı olan tam yükteki bakır kayıplarını belirlemektir. Genellikle alçak gerilim tarafı (sekonder) kısa devredir ve yüksek gerilim tarafına (primer) besleme verilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri