Hizmet İçi Eğitim(HİE): Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı merkezde, taşrada ve talepleri halinde özel öğretim kurumlarında görevli personelin meslekleri ile ilgili bilgi, beceri, tutum, performans, verimlilik ve motivasyonlarının artmasını sağlayan planlı eğitimlerdir.
Bunlar, ilk yardım, iĢ güvenliği eğitimleri, bilgisayar, yabancı dil, tercüme kursları programlara örnektir. Hizmet içi eğitim programlarına verilen isimler ! programlarına, KURS veya SEMĠNER denilmektedir.
Hizmet içi eğitim; özel ve tüzel kişilere ait iş yerlerinde, belirli bir maaş veya ücret karşılığında işe alınmış ve çalışmakta olan bireylere görevleri ile ilgili gerekli bilgi, beceri ve tutumları kazanmalarını sağlamak üzere yapılan eğitimdir(3).
Belli başlı iş başında hizmet içi eğitim türlerinin başında, yetki devri yoluyla eğitim, oryantasyon eğitimi, iş devri (rotasyon) eğitimi, staj yoluyla eğitim, yönetici gözetiminde eğitim ve görme ve işitmeye dayanan eğitim gelmektedir.
Hizmet içi eğitimde yaş sınırlaması yoktur. Mesleğe yeni başlayan bir öğretmen ile meslekte 20 yılını bitirmiş bir öğretmen aynı hizmet içi eğitimi alabilir. Bu eğitime katılanların meslekler aynıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Madde 26- Personelin düzenlenecek Hizmet içi Eğitime katılması zorunludur.
- Başvurusu onaylanan personelin hizmet içi eğitim faaliyetine katılması zorunludur. - Hizmet içi eğitim faaliyetlerine mazeretsiz olarak katılmayanlar ile geçerli mazerete dayalı olsa dahi toplam ders saatinin beşte birinden fazla devamsızlık yapanların hizmet içi eğitim faaliyeti ile ilişiği kesilir.
Birey açısından hizmet içi eğitimin yararları ise; bireylerin bilgi ve becerilerini arttırır, daha yüksek standartta mal ve hizmet üretilmesi işgörenlerde moral ve motivasyon sağlar, meslekte kolay ilerleme olanağı tanınır, işgörenin gelirinde artışlar meydana gelir ve iş doyumunu artması sağlanmış olur.
(2) Beş gün olarak planlanan ve yüz yüze eğitim yoluyla düzenlenen merkezî hizmet içi eğitim faaliyetlerinin süresi 25 ders saatinden az, 40 ders saatinden fazla olamaz. (3) Hizmet içi eğitim faaliyetlerinde; bir ders saati süresi 50 dakika, blok ders saati süresi ise 90 dakikadır.
Ülke genelinde Genel Müdürlüğümüze bağlı olarak faaliyet gösteren 9 Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü bulunmaktadır.
16- Hizmetiçi Eğitim Faaliyetlerine başvurular internet üzerinden yapılacaktır. Durumuna uygun herhangi bir Hizmetiçi eğitim faaliyetine katılmak isteyen personel http://mebbis.meb.gov.tr adresindeki Hizmet içi Eğitim Başvuru Modülünden usulüne uygun şekilde ve zamanında başvurabilecektir.
➢ Millî Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri (MEBBİS)'e https://mebbis.meb.gov.tr/ (TC Kimlik No, şifre ve ekranda görüntülenen güvenlik kodu girilerek) giriş yapılır. ➢ Sol panelden "Hizmetiçi Eğitim Modülü" tıklanır. ➢ Açılan ekranda "Faaliyet Başvuru" tıklanır.
ÖĞRETMENLERİN HİZMET İÇİ EĞİTİMLERİ "EBA" ÜZERİNDEN YAPILACAK.
Okul-Temelli Hizmetiçi Eğitim
Bergen (2002), okul-temelli hizmetiçi eğitimi, merkezinde okul ve okul çalı- şanlarının mesleki gelişimi olan tümüyle bir hizmetiçi eğitim programı olarak tanım- lamıştır. Okul-temelli hizmetiçi eğitim programları okul binası içinde ya da dışında gerçekleştirilebilir.
Eğitim türlerinden bahsetmek istediğimizde temel olarak eğitimi iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Bunlar formal ve informal eğitimdir. Formal eğitim, sistematik ve planlı bir şekilde gerçekleşirken informal eğitimin plansız ve daha doğaçlama bir şekilde karşımıza çıktığını söyleyebiliriz.
2022-2023 eğitim öğretim yılı akademik takvimi çerçevesinde gerçekleştirilecek olan hizmet içi eğitim programı ekte sunulmuş olup, eğitimlere katılacak olan öğretmenlerin, 16 Ağustos 2022 Salı - 26 Ağustos 2022 Cuma tarihleri arasında portal.mebnet.net adresinden kayıt yaptırmaları gerekmektedir.
Bu itibarla, Bakanlıkça düzenlenen bir hizmetiçi eğitim faaliyetinde Bakanlık Onayı ile eğitim görevlisi ve kursiyer olarak görevlendirilenlerin yukarıda belirtilen hükümler çerçevesinde ek ders ücretinden yararlanabilmeleri için ayrıca valilik onayı alınmasına gerek bulunmamaktadır.
f) Eğitim merkezinin çalışmaları hakkında Daire Başkanlığı'na her 6 ayın bitiminde rapor verir. g) Merkezdeki kurul ve komisyonlara başkanlık eder. h) Gerektiği hallerde; kursiyerlerin sağlık kuruluşuna sevk işlemlerini yürütür. ı) Eğitim merkezinin sevk ve idaresi ile ilgili gereken diğer, çalışmaları yerine getirir.
Hizmet İçi Eğitim(HİE): Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı merkezde, taşrada ve talepleri halinde özel öğretim kurumlarında görevli personelin meslekleri ile ilgili bilgi, beceri, tutum, performans, verimlilik ve motivasyonlarının artmasını sağlayan planlı eğitimlerdir.
Hizmet İçi Eğitim; bireyin işe başladığı andan itibaren işin bitimine kadar geçen sürede çalışandan istenilen performansı gösterebilmesi için gerekli bilgi, beceri, davranış ve tutumların sistematik bir şekilde ve belirli bir plana uyularak öğretilmesidir. Sağlık sektörü sürekli değişen ve gelişim gösteren bir alandır.
Araştırmanın sonuçlarına göre; hizmet içi eğitimin performans ve kurum içi kariyere olumlu anlamda etki ettiğini, performans ve kurum içi kariyer üzerindeki değişimin yüzde yetmişinin hizmet içi eğitim ile açıklanabildiği sonucuna ulaşılmıştır.
* İlgili belgelerle birlikte Personel Daire Başkanlığı'nın Özlük Hakları ve Tahakkuk Şube Müdürlüğüne yolluk bildiriminizi ve dilekçenizi teslim etmeniz gerekmektedir. Biriminizde ödenek bulunması halinde 15 gün içinde ödemeniz yapılacaktır.
Resen sözcüğü, hukuki alanda kanunlarla karara bağlanan konuları içermektedir. Bir konu kanunla karar bağlanmış ise, bu konuda hiç kimseye danışılmadan karar verilebilir. Resen, kimseye danışılmadan yani bağımsız olarak anlamına gelmektedir.
Yarıyıl tatilinde öğretmenlere isteğe bağlı hizmet içi eğitim verilecek. Öğretmenler, 24 Ocak-4 Şubat tarihleri arasındaki eğitimlere Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) üzerinden MEBBİS ve e-Devlet şifrelerini kullanarak erişebilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri