Bilinen en küçük parçacık,
Günümüzde kabul edilen en küçük parçacık, atom altı parçacıklardan biri olan elektrondur. Atomaltı parçacıklar da elbette gelecekte parçalanarak belki de daha ufak parçacıklar keşfedilebilir.
Evrendeki altı kuark türünü standart modelin parçacık tablosunda görebilirsiniz. Yukarı, üst ve tılsım kuarkların pozitif elektrik yükü vardır ve bu da protonun elektrik yükünün üçte ikisine eşittir. Aşağı, garip ve alt kuarkların elektrik yükü negatif olup elektronun üçte birine eşittir.
Atomdan küçük, atomu da oluşturan maddeler. En çok bilinenleri, alt parçacıklardan (kuarklardan) oluşan proton, elektron, nötrondur. Yapısı tamamen keşfedilmemiş atomaltı parçacıklara örnek olarak foton (ışık), bozon, mezon, fermiyon, baryon ve graviton verilebilir.
Atom veya ögecik, bilinen evrendeki tüm maddenin kimyasal ve fiziksel niteliklerini taşıyan en küçük yapı taşıdır. Atom Yunancada "bölünemez" anlamına gelen "atomos"tan türemiştir. Atomus sözcüğünü ortaya atan ilk kişi MÖ 440'lı yıllarda yaşamış Demokritos'tur.
İlgili 20 soru bulundu
Bilinen en küçük parçacık, subatomik düzeyde bulunan "leptonlar" ve "kuarklar"dır. Leptonlar arasında elektronlar en tanınmış olanıdır ve kuarklar proton ve nötronları oluşturur. Bu parçacıklardan daha küçük bir parçacık olduğu düşünülmektedir.
Evrenin uçsuz bucaksız büyüklüğü ve atomun aşırı derecede küçüklüğü göz önünde tutulursa doğal olarak bu çok uçuk bir sayı. Gözlemlenebilir evrende 1078 ila 1082 atom vardır. 1'in ardında 82 tane sıfır düşünün. Trilyon kere trilyon kere trilyon kere trilyon kere trilyon kere trilyon kere trilyon atom eder.
Hidrojen, sembolü H, atom numarası 1 olan kimyasal bir element. Standart sıcaklık ve basınç altında renksiz, kokusuz, metalik olmayan, tatsız, oldukça yanıcı ve H2 olarak bulunan bir diatomik gazdır. 1,00794 g/mol'lük atomik kütlesi ile tüm elementler arasında en hafif olanıdır.
Atom altı tanecikler nötron, elektron ve protondur. Atom altı parçacıklar ise kuark, nötrino ve leptondur. Atomda mevcut olan ve "atom altı tanecik" şeklinde ifade edilmiş birimler nötron ve elektron protondur. Çekirdeğin çevresindeki negatif yüklü taneciktir.
Atom, bir elementin kimyasal özelliklerini taşıyan en küçük yapı taşıdır. Atom, temel olarak bir çekirdek ve onun etrafında bulunan elektron bulutundan oluşur.
Evrenin dört bir tarafına yayılmış bu parçacıklar, çoğunlukla kuark veya gluondu. Kuarklar, fizikteki temel parçacıklardandır. Proton, nötron gibi baryonlar ve mezonlar, kuarkların bir araya gelmesiyle oluşur. Gluonlar, kuarkları bir arada tutan güçlü etkileşimlerden sorumludur.
Kuark, bir tür temel parçacık ve maddenin temel bileşenlerinden biridir. Kuarklar, bir araya gelerek hadronlar olarak bilinen bileşik parçacıkları oluşturur. Bunların en kararlıları, atom çekirdeğinin bileşenleri proton ve nötrondur.
Bir proton iki tane yukarı kuark ve bir aşağı kuarkın birleşiminden, nötron ise bir yukarı kuark ve iki aşağı kuarkın birleşiminden oluşur.
Bir protonun kütlesi bir nötronun kütlesine yaklaşık olarak eşit olmasına karşın elektronun kütlesinin tam 1836 katıdır. Protonun kütlesi yaklaşık olarak 1.673x10^-24 g, nötronun kütlesi 1.675x10^-24 g ve elektronun kütlesi 9.11x10^-28 g'dır.
Kaynaklar. Satandart Model'e göre atom altı parçacıklar sadece kuarklardan oluşmaz. Kuarklar, leptonlar ve bozonların tamamından oluşur. Tabloyu dikkatli incelediğinizde, kütlesi kuarklardan daha az veya kütlesi olmayan parçacık da mevcuttur.
Maddenin en küçük yapı taşı atomdur. (Maddeler çok küçük, bölünemez, yok edilemez berk taneciklerden oluşur.) Atom parçalanamaz. Atom içi dolu küre şeklindedir.
Büyük Patlama'dan yaklaşık 380.000 yıl kadar sonra elektronlar atom çekirdekleri çevresindeki bulutlara tutundu. Bunun sonucunda ilk nötr atomlar oluştu. Büyük Patlama nükleosentezi sonucu oluşan ilk atom çekirdeği, hidrojenin daha ağır izotopu olan döteryumun çekirdeğidir. Döteryum (D veya H-2 ile gösterilir.)
Bir atomun çapı, elektron bulutu da dâhil olmak üzere yaklaşık 10^-8 cm civarındadır. Atom çekirdeğinin çapı ise 10^-13 cm kadardır. Kütle 1.67×10-27 - 4.52×10-25 kg arasında değişmektedir.
Atom altı dünyaya yolculuk
Metrenin milyarda birine (10-9) nanometre diyoruz ve moleküller nanometre boyundaki oluşumlar. Atomlar ise metrenin on milyarda biri boyunda ve kuantum fiziğindeki belirsizlik ilkesi de bu ölçekte etkisini göstermeye başlıyor. Metrenin 10 milyarda birine (10-10) bir Angstrom diyoruz.
Bugün evrendeki en bol element hidrojendir. İkinci bol element helyum, üçüncü element oksijen, 4. karbon, 5. neon, 6. azot, 7. magnezyum, 8. silikon 9. demir ve 10. element de sülfür.
Büyük Patlama'dan sonra antimadde, normal madde ile bir arada oluşmuştur; fakat antimadde bugün yaşadığımız evrende oldukça nadir bulunur bir haldedir. Bilim insanları, antimadde-madde asimetrisi problemi denen bu olayın nedenini henüz tam olarak bilemiyorlar.
Büyük patlama teorisine göre; evrende en çok bulunan üç element hidrojen, helyum ve oksijendir. Yaklaşık değerlerle ifade edecek olursak bu üç element içinde; hidrojen % 74.5'luk bir bolluk oranına sahipken helyum %23.84, oksijen ise %1.04 oranında evrende bulunmaktadır.
3-) İnsan saç teli 1 milyon karbon atomu genişliğindedir.
İnsan saçının genişliği yaklaşık olarak 80,000 nanometredir. Bu genişliğe 1 milyon tane karbon atomu dizilebilir.
Sorunuza net bir cevap verecek olursak, sonsuza gitmiyor.
Canlılarda genelde karbon, hidrojen ve oksijenden oluşan organik materyallerden oluşurlar. Tipik bir insan hücresi ortalama 100 trilyon atomdan oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri