“NST'ye girmeden önce ne yapılmalı?” sıklıkla merak edilen sorular arasındadır. NST öncesinde herhangi bir hazırlığa gerek yoktur.
NST öncesi açlık gerekir mi? NST için aç ya da tok olunması fark etmez. Her durumda yapılabilir.
Nonstress Test (NST) Nasıl Yapılır? Anne karnındaki bebeğin sağlıklı olup olmadığının kontrol edilmesi için nonstress testi yapılır. Bu test yapılmadan önce bazı detaylara dikkat edilmelidir. Özellikle de testten hemen önce yemek yenilmelidir.
Non stres test NST sırasında ne olur? Non stres testi NST genellikle 20 dakika sürer, ancak bebeğiniz çok aktif değilse veya uyuyor gibi görünüyorsa 40 dakikaya kadar uzayabilir.
Genelde, sırt üstü ya da sol yan yatış pozisyonunda yapılır ve bebek hareket ettiğinde basmanız için elinize bir buton verilir. NST cihazında, kuşakla karnınıza bağlanan iki probdan, üstteki, rahim kasılmalarını, alttaki de bebeğin kalp atımlarını gösterir.
İlgili 43 soru bulundu
O yüzden NST tetkiki için gelmeden önce tok olunmalıdır.
NST sancı ve kasılmaların takibi için de kullanılabilir. 'NST'de sancı değeri kaç olmalı, NST'de sancı sınırı kaçtır? ' gibi sorularla sıklıkla karşılaşılır. 20 dakika süreyle en az 3 düzenli ve 40 mmHg üzerindeki NST kasılma değerleri, doğumun başladığına işaret eder.
Eğer bebek hareket etmiyorsa, mutlaka bir sorun olduğunu göstermez; bebek sadece uyuyor olabilir. Bir hemşire testin geri kalanı için bebeği uyandırmak için küçük bir titreşim cihazı kullanabilir.
Kahraman, NST'de, bebeğin kalp atışlarında beklenen artışların (akselerasyon) veya istenmeyen düşüşlerin (deselerasyon) görülebildiğini belirterek, 'Bebeğin uyuduğu, annenin aç veya susuz olduğu zamanlarda ya da bebeğin gerçekten sıkıntıda olduğu (hipoksik) durumlarda NST iyi çıkmayabilir.
Günlük olarak 2 şişe maden suyu tüketerek; fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumları kullanarak; yeşil yapraklı sebzelere gün içerisinde düzenli olarak yer vererek ve tabii ki kalsiyumun en iyi kaynakları olan peynir, yoğurt, süt gibi hayvansal gıdaları tüketerek bebeğinizin kalp sağlığına destek olabilirsiniz.
NST sancı değeri kaç olmalı sorusuna gelince, 40 mm Hg üzerinde ve en az 3 düzenli sancının 20 dakika içinde yaşanması doğumun başlamak üzere olduğuna işaret edebilir. NST kasılma değerleri bu yönde olacaktır.
Bu doğum eylemi sırasında bebek üzerindeki en önemli stres unsurudur. Kontraksiyon stres testte bu strese bebeğin vereceği yanıt değerlendirilir. Anne adayına içine rahim kasılmalarını tetikleyen ilaçlar bulunan bir serum takılarak kasılmalar başlatılmaya çalışılır.
Sonuç: Fetal kalp atım hızı 180/dakika olan ve uzun süre sebat eden hastalarda fetal kayıp açısından tedirgin olunmalı, fetal kalp atım hızı 180/dakika altında olanlarda fetal monitarizasyonda iyi bir variabilite izlenirse fetal taşikardinin fetal stress dışı sebeplere bağlı olduğu düşünülmelidir.
Gebeliğin bu dönemindeki anne karnındaki bebeklerin ortalama ağırlığı ise 2745 gram civarındadır. 9 aylık gebelik sürecinin tamamlanması ile bebeğin dolaşım sistemi dış dünyadaki yaşamın gerekliliklerini getirebilecek kapasiteye ulaşmış durumdadır. Bağışıklık sistemi ise güç toplamaya devam eder.
NST, özel hastanelerde ücretli olarak yapılan bir uygulamadır yani NST çektirmek için özel hastaneye giden anne adayının bu işlem için ücret ödemesi gerekir. SGK anlaşmalı hastanede NST çektirmek isteyen kişinin ise öncelikle SGK'nın NST'yi karşılayıp karşılamadığını öğrenmek gerekir.
Başı ve gövdesi yaklaşık eşit büyüklüktedir. Kol ve bacakların oluşmaya başladığı da gözlenir. Kalp atışı belirgindir ve dakikada 120 ile 180 arasında olduğu görülebilir ve duyulabilir. Bu haftadan itibaren kandaki progesteron hormonu düzeyi artar ve bu annede bazı değişikliklere yol açar.
Test, bebeğinizin hareketini, kalp atışlarını ve kasılmalarını kaydeder. NST, bebeğinizin sağlıklı ve yeterli miktarda oksijen aldığına dair size güvence verebilir. Buna nonstress testi denir. Test bebeğinizi rahatsız etmez, fiziksel riski yoktur.
Normal koşullarda anne karnında bebeğin kalp atım hızı dakikada 120-160 arasında değişkenlik gösterir. Bu değişkenlik bize bebeğin merkezi sinir sisteminin iyi durumda olduğunu belirtir. Bebeğin her hareketi kalp atım hızında belirgin bir artışa neden olur ki bu “akselerasyon” adlandırılır.
Gebelikte 32.hafta bebek gelişimi açısından akciğer hariç tüm organların geliştiği ve fonksiyonlarını yerine getirmeye hazır olduğu haftadır. Dolayısıyla eğer erken doğum sonucu bu haftada bebeğiniz doğarsa, çok büyük oranda hayatta kalacaktır.
Eğer NST cihazında %40 üzeri ve 20 dakika süre içinde en az 3 düzenli sancı yaşanıyorsa, o zaman doğum sancısı olarak belirlenir ve vücut artık doğum için hazırdır demektir. Eğer normal doğum olacaksa bu sancılar ve kasılmalar doğum sırasında da hissedilmeye devam edilir.
Bebeğin uykusunun bu evresinde fetus beyni gelişme ve bilgilerin işlenmesini sağlar. Bebeklerin anne karnında uyuması NST (Non stres test) sırasında da tespit edilmektedir. Bebek uyku sırasında non reaktif bir patern sergilemektedir. Anne karnındaki fetusta yetişkinlerdeki gibi gündüz gece kavramı yoktur.
Testin iyi sonuç vermesi için yemekten 2 saat sonra yapılması gerekir. Annenin karnına 2 adet prob bağlanır. Bunlardan biri bebeğin kalp atım hızını, diğeri ise annenin rahmindeki kasılmaları gösterir. Annenin eline bir buton verilerek bebek her hareket ettiğinde basması söylenir.
Braxton Hicks kasılmaları NST de çıkar mı? NST de şiddeti değişken süresi ve aralığı değişken kasılmalar olarak gözlenebilirken hiç görülmeyebilir. Braxton Hicks kasılmaları günde kaç defa olur? Sayısı ve şiddeti değişken olmakla beraber, gebeliğin son haftalarında daha sık olarak ortaya çıkabilmektedir.
Başlangıç aşamasında sancılar bele vuran regl sancıları gibi hissedilebilirken bu ağrılar zamanla daha şiddetli ve uzun süreli bir hal alır. Sıklığı da giderek artarak her 3 veya 5 dakikada bir sancı hissedilmeye başlanır. Doğum sancısı, gebeliğin son dönemi olarak kabul edilen 38 ila 42. haftaları arasında başlar.
Yoğun, sık aralıklı ağrılarla birlikte mide bulantısı, kasık ağrısı da hissedilebilmektedir. Doğum sancısının belirtileri rahim kasılmaları, düzenli ağrı hissi, sık tuvalete çıkma isteği, üst karın bölgesinde rahatlama hissi, doğum suyunun gelmesi, nişan gelmesi olarak sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri