NTFS (New Technology File System - Yeni Teknoloji Dosya Sistemi) NTFS, 1993 yılında Windows NT 3.1 ile başlayarak Windows 11'e kadar Windows NT tabanlı işletim sistemleri tarafından kullanılan varsayılan dosya sistemidir.
FAT32 dosya sistemi, 4 GB'tan büyük dosyaları depolayamaz, ancak NTFS dosya sistemi depolayabilir. FAT32 ile karşılaştırıldığında NTFS dosya sisteminin daha yüksek disk kullanımı vardır ve disk alanını daha verimli şekilde yönetebilir. NTFS'nin okuma ve yazma hızları da FAT32'ninkinden daha yüksektir.
NFT, Non-Fungible Token (Özdeş Olmayan Token) olarak adlandırılır. NFT'ler, blockchain teknolojisi kullanarak oluşturulan ve benzersiz olduğu doğrulanmış dijital varlıkları temsil eder. NFT'ler, dijital varlıkların sahipliğini, değerini ve benzersizliğini doğrulamak için kullanılır.
NTFS (New Technology File System-Yeni Teknoloji Dosya Sistemi) İlk olarak Windows NT' de varsayılan dosya sistemi olarak geldikten sonra Windows 2000, Windows Xp, Windows 7,8,10 ve Windows Server işletim sistemleri için de varsayılan dosya sistemi olmuştur.
exFAT'i, NTFS'den fazla cihaz desteklemektedir. exFAT disk formatında dosya boyutu ya da bölüm boyutu sınırı bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra FAT32'nin sunduğuna oranla daha büyük dosya boyutu ve bölüm ihtiyacınız varsa ve NTFS'nin sunduğundan daha fazla uyumluluğa ihtiyacınız varsa exFAT tam size göredir.
İlgili 43 soru bulundu
NTFS, Windows açılış sürücüleri için standart biçimdir. Ancak harici Windows exFAT ya da FAT32, USB belleği hem Mac hem de Windows bilgisayarlarda kullanmanızı sağlar.
NTFS, FAT32′ye göre daha hızlı çalışır. Fakat belleğinizin ömrü de ona göre kısalır. Sonuç olarak USB belleklerinizde FAT32 kullanmanızı öneririm. Yüksek kapasiteli harici diskleriniz de NTFS kullanmanız daha iyi olacaktır.
Dosya sistemlerine baktığımızda hem Windows hem Mac bilgisayarlarda kullanabilmek için, harici sürücülerinizi exFAT ile formatlamanız gerekiyor. Sadece Windows kullanıyorsanız NTFS yeterli olacaktır. Tüm platformlarda sorunsuz bir şekilde çalışan bir dosya sistemi mevcut değil.
exFAT, birden fazla işletim sistemiyle uyumlu olduğundan harici SSD'ler, sabit sürücüler ve SD kartlar gibi çıkarılabilir veri saklama cihazları için yaygın olarak kullanılır. İlk olarak 2006 yılında Windows CE 6.0 ile tanıtılmıştır.
Çoğu USB flash bellek, kutudan çıktığında FAT32 dosya sistemine sahip olacaktır. Eski/modern bilgisayarların (PC ve Mac) yanı sıra oyun konsolları ve USB bağlantı noktalı diğer cihazlar için en uyumu dosya sistemidir. exFAT USB flash bellekler için ideal dosya sistemidir.
Windows işletim sistemi kullanıcıları cihazlarına 2. bir dahili depolama birimi eklemek istediklerinde sorun yaşamamaları için bu birimin disk format sisteminin de NTFS seçilmesi tavsiye ediliyor. exFAT disk format türüne göre avantajlarının yanında NTFS, büyük bir uyumluluk sorunu yaşıyor.
NTFS, Microsoft'un Windows 10 , Windows 8 , Windows 7 , Windows Vista , Windows XP , Windows 2000 ve Windows NT işletim sistemlerinde kullanılan birincil dosya sistemidir aynı zamanda. Windows Server işletim sistemi hattı öncelikle NTFS kullanır.
NTFS dosya sisteminin maksimum dosya boyutu teorik olarak 16 terabayttır. FAT dosya sistemi, NTFS'ye göre birçok işletim sistemiyle uyumlu olma avantajına sahiptir. Örneğin, FAT32 Microsoft DOS, Windows 98, Windows 2000, Windows XP, Windows 7 ve Windows Vista ile de çalışır.
FAT32, basit bir dosya sistemi olduğundan ve gerçekten uzun süredir piyasada olduğundan tüm işletim sistemleriyle uyumludur. Buna karşılık NTFS, güvenilirliği, disk alanı kullanımını ve genel performansı iyileştirmek için gelişmiş veri yapılarını benimsediği için FAT'tan daha sağlam ve etkilidir.
NTFS, güvenli, sağlam ve yüksek performanslı bir dosya sistemi oluşturmak amacıyla Windows NT için özel olarak üretilmiş bir dosya sistemidir. Bunun yanı sıra yerel dosya sıkıştırma, şifreleme işlemlerini de destekler. OS/2 işletim sistemi içerisinde kullanılan IBM/Microsoft HPFS dosya sistemini temel almaktadır.
Dosya Gezgini'ni açın. USB sürücünüze veya harici depolama cihazınıza sağ tıklayın. Açılır menüden Biçimlerdir'i seçin. Dosya sistemi açılır menüsünden NTFS'yi seçin.
Ancak harici hdd'imin sağlıklı çalışması için ntfs formatında olmalı.
FAT32 dosya sisteminin en büyük özelliği diğer işletim sistemleri ile uyumlu olarak çalışabilmesidir. Ancak bunun yanı sıra birçok farklı özellikten de bahsetmek mümkündür. FAT32 dosya sistemi ikili – boot ihtiyaçlar için oldukça ideal bir sistemdir. Bunun yanı sıra MS-DOS sistemini de desteklemektedir.
Bu FAT32 sınırlamasından dolayıdır. 4GB' tan büyük olan dosyalar FAT32 hacmine kaydedilemez. Flaş belleği exFAT veya NTFS' e biçimlendirme sorunu çözecektir.
Araç teyiplerinin çoğu NTFS yada EXFAT gibi şeyleri desteklemez FAT32 yapıp taktığınızda çözülecektir.
Fat32 dosya sistemi 4GB ve üzeri dosyaları kopyalamaya izin vermez. Windows 11 gibi 4GB'dan büyük iso dosyalarını UEFI olarak ayarladığın USB'lere kopyalayamazsın. NTFS dosya sistemi bu yüzden var. Bootable yapacaksanız ve bu bootable UEFI olacaksa mecburen FAT32 yapacaksınız.
Mevcut bir SSD'yi yeni bir amaçla kullanmayı planlıyorsanız, işletim sistemini yeniden yüklemeden önce sürücüyü formatlamayı unutmamalısınız. Sürücü bölümlerini temizleme işleminin verileri sileceğini unutmayın. Bu nedenle devam etmeden önce sürücünüzün içeriğini yedeklediğinizden emin olun.
USB cihazınızın fat32 ya da NTFS biçiminde formatlanması gerekmektedir. Televizyonunuz USB 2.0 ise, USB 3.0 destekli aygıtı çalıştırmayacaktır. Farklı bir USB cihazı bağlayarak kontrol edebilirsiniz.
NTFS (New Technology File System; Yeni Teknoloji Dosya Sistemi), Windows NT'nin standart dosya sistemidir ve Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003 ve Windows Vista'da da standart olarak kullanılmıştır. Microsoft'un önceki FAT dosya sisteminin yeniden yapılandırılmasıyla oluşmuştur.
NTFS (New Technology File System), Windows'un eski işletim sistemleri içinde yıllar boyunca kullandığı FAT dosya sisteminin yerini alması için geliştirilmiş olan bir dosya sistemidir. Aynı zamanda günümüzün en esnek, güçlü ve sağlam dosya sistemleri arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri